2017
DOI: 10.17860/mersinefd.305947
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Anasınıfı ve Sınıf Öğretmenlerinin Mesleki Yeterliklerine İlişkin Algı Düzeyleri Ölçeği’nin Türkçeye Uyarlanması

Abstract: Öz: Bu araştırmada Wang (2005) tarafından geliştirilen "Anasınıfı ve Sınıf Öğretmenlerinin Mesleki Yeterliklerine İlişkin Algı Düzeyleri Ölçeği"nin Türk kültürüne uyarlanması amaçlanmıştır. Türkçe form, eşdeğerlik sınamasının ardından Ankara ilinin Çankaya ilçesindeki resmi ilkokullarda görevli 222 öğretmene uygulanmıştır. Öğretmenlerin %88'i kadın, %12'si erkektir. Araştırmaya dâhil edilen öğretmenlerin %34'ü anasınıfında, %19,5'i birinci, %13,3'ü ikinci, %12,8'i üçüncü ve %20,5'i dördüncü sınıfta görevlidir.… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
3

Citation Types

0
1
0

Year Published

2019
2019
2024
2024

Publication Types

Select...
3

Relationship

0
3

Authors

Journals

citations
Cited by 3 publications
(3 citation statements)
references
References 34 publications
0
1
0
Order By: Relevance
“…Upon reviewing the literature on the topic, it was observed that the majority of the studies focused on the impact of family support and home-based programs in literacy preparation (Coşkun & Deniz, 2019;Ertürk Kara, 2019;Eva, Lau & Nirmala, 201;Haktanır, 2021;Hofslundsengen, Gustafsson & Eriksen, 2018;Guo, et al, 2020;Niklas & Schneider, 2017;Özen Altınkaynak & Akman, 2016;Simmons et al, 2023;Yılmaz Bolat & Dal, 2007). Other studies accessed addressed the effects of literacy preparation on literacy skills (Çabuk, Baş & Teke, 2021), competencies of teachers/teacher candidates in literacy preparation studies (Bay & Alisinanoğlu, 2012;Erbaş, 2021;Çabuk, 2014), opinions of teachers/parents regarding preschool literacy (Akbaba Altun et al, 2014;Deretarla Gül & Bal, 2006;Dönmezler, 2016;Şenol, 2021;Özen Altınkaynak, 2019;Yılmaz Bolat, 2019;Yılmaz Bolat & Dal, 2017), effects of literacy preparation activities on various variables (Alisinanoğlu & Şimşek, 2012;Bayraktar & Temel, 2014;Dereobalı, 2016), teachers' practices regarding literacy preparation activities (Coşkun & Deniz, 2017;Erdoğan, Özen Altınkaynak & Erdoğan, 2013;Lynch, 2009), and in-service training related to early literacy skills (Dickinson & Caswell, 2007).…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%
“…Upon reviewing the literature on the topic, it was observed that the majority of the studies focused on the impact of family support and home-based programs in literacy preparation (Coşkun & Deniz, 2019;Ertürk Kara, 2019;Eva, Lau & Nirmala, 201;Haktanır, 2021;Hofslundsengen, Gustafsson & Eriksen, 2018;Guo, et al, 2020;Niklas & Schneider, 2017;Özen Altınkaynak & Akman, 2016;Simmons et al, 2023;Yılmaz Bolat & Dal, 2007). Other studies accessed addressed the effects of literacy preparation on literacy skills (Çabuk, Baş & Teke, 2021), competencies of teachers/teacher candidates in literacy preparation studies (Bay & Alisinanoğlu, 2012;Erbaş, 2021;Çabuk, 2014), opinions of teachers/parents regarding preschool literacy (Akbaba Altun et al, 2014;Deretarla Gül & Bal, 2006;Dönmezler, 2016;Şenol, 2021;Özen Altınkaynak, 2019;Yılmaz Bolat, 2019;Yılmaz Bolat & Dal, 2017), effects of literacy preparation activities on various variables (Alisinanoğlu & Şimşek, 2012;Bayraktar & Temel, 2014;Dereobalı, 2016), teachers' practices regarding literacy preparation activities (Coşkun & Deniz, 2017;Erdoğan, Özen Altınkaynak & Erdoğan, 2013;Lynch, 2009), and in-service training related to early literacy skills (Dickinson & Caswell, 2007).…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%
“…Dolayısıyla erken okuryazarlık becerileri okuma yazmayı destekleyen kapsamlı bir birikimdir. Alanyazında erken okuryazarlık becerileri için farklı sınıflamalar olsa da genel bir çerçeve çizmek gerekirse bu beceriler sesbilgisel (fonolojik) farkındalık, yazı (ortografik) farkındalığı, alfabe bilgisi, kelime bilgisi, temel yazma becerisi ve dinlediğini anlama şeklindedir (Bayraktar, 2013;Çabuk, 2014;French, 2013;Pavelko, Lieberman, Schwartz & Hahs-Vaughn, 2018, Spivey, 2012Tracey & Morrow, 2017;Wagner, Torgesen & Rashotte, 1994).…”
Section: Introductionunclassified
“…Ancak öğretmenlerin tamamladıkları öğrenim programlarının veya hizmet içi eğitimle öğretmenlerin bilgilerini destekleme amaçlı verilen seminerlerin yeterli düzeyde verilmemesi veya hiç yer verilmemesi erken okuryazarlık becerileri eksik olan öğrencilerin aleyhine bir okuma süreci yaşamalarına etki etmektedir (Dickinson & Caswell, 2007;Hsieh, Hemmeter, McCollum & Ostrosky, 2009). Ülkemizde temel eğitim öğretmenlerinin erken okuryazarlık konusundaki bilgi düzeylerini ve öz yeterliklerini inceleyen çalışmaların sınırlı olduğu görülmektedir (Bay, 2008;Çabuk, 2014;Denli, 2022;Ergül vd., 2014;Öğretir-Özçelik, 2018;Türköz, 2022).…”
Section: Introductionunclassified