2014
DOI: 10.18493/kmusekad.21268
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Anne Babaların Çocuk İstismarıyla İlgili Tutumlarının İncelenmesi

Abstract: ÖzetTürkiye'de Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu'nun yaptığı bir çalışmada çocukların % 46'sının, Türkiye genelinde yapılan bir çalışmaya göre de % 45'inin ihmal/istismara uğradığı belirlenmiştir. Çocuğun yaşı ne kadar küçükse istismar olasılığı o kadar fazladır. Vakaların üçte biri altı ayın altındaki, üçte biri 6 ay-3 yaş arasında, üçte biri üç yaşından büyük çocuklardır. Bu araştırma; aileye ve çocuğa ait bazı sosyo-demografik özelliklerin, ebeveyn çocuk istismarıyla ilgili tutumlarına etkisinin incelenmesi… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
3
1
1

Citation Types

0
1
0
6

Year Published

2019
2019
2022
2022

Publication Types

Select...
5

Relationship

0
5

Authors

Journals

citations
Cited by 12 publications
(7 citation statements)
references
References 0 publications
0
1
0
6
Order By: Relevance
“…Akgül (2015) inquired the rate of reporting CSA cases, discovered the constituents causing not reporting CSA, and the attitudes towards reporting CSA as well. Yalçın, Koçak, and Duman (2014) examined the case in Turkey and they discovered that the younger the child is, the more the probability of abuse is. In his study, Finkelhor (1994) reviewed the related literature and found out that interviews on CSA in large nonclinical adult populations have been carried out in a number of countries including the United States and Canada.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
“…Akgül (2015) inquired the rate of reporting CSA cases, discovered the constituents causing not reporting CSA, and the attitudes towards reporting CSA as well. Yalçın, Koçak, and Duman (2014) examined the case in Turkey and they discovered that the younger the child is, the more the probability of abuse is. In his study, Finkelhor (1994) reviewed the related literature and found out that interviews on CSA in large nonclinical adult populations have been carried out in a number of countries including the United States and Canada.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
“…ra uğrayan çocukların istismarcısının %95 oranında çocuğun anne ve babası olduğu bilinmektedir. [4] Yazılı basına yansıyan çocuk istismarı haberlerinin incelendiği bir araştırmada ise istismarcıların %72'sinin çocuğun yakın çevresindeki tanıdık kişiler olduğu gösterilmiştir. [5] Dünya Sağlık Örgütü'nün tanımına göre çocuk istismarı ve ihmali olarak da adlandırılan çocuk kötü muamelesi, çocuğun sağlığına, gelişimine veya haysiyetine fiili olarak veya potansiyel bir zarara neden olan fiziksel ve duygusal kötü muamele, cinsel taciz, ihmal ve sömürü türlerini içerir.…”
Section: Uygulamaya Katkısı Nedir?unclassified
“…Dünya Sağlık Örgütü (2002) çocuğun psikososyal ve fiziksel gelişimi ile sağlığını olumsuz olarak etkilemesine neden olan bilerek veya bilmeyerek bir yetişkin, toplum ya da yetiştiği ülke tarafından yapılan tüm davranışları çocuk istismarı olarak tanımlamaktadır. Çocuk istismarı cinsel, duygusal, fiziksel ve ekonomik istismar olarak dört boyutta incelenmektedir (Topçu, 2009;Yalçın, Koçak & Duman, 2014). Fiziksel istismar, çocuğun gelişiminde ya da vücudunda zedelenmelere, geçici ya da sürekli hasara yol açan her türlü davranıştır.…”
Section: Introductionunclassified