2008
DOI: 10.1501/kriz_0000000279
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Bir Eğitim Hastanesinde İstenen Psikiyatri Konsültasyonlarının Değerlendirilmesi

Abstract: Bu çal›flmada bir e¤itim hastanesinde verilen psikiyatri konsültasyon hizmetlerinin hasta-lar›n sosyodemografik özelliklerine, istem yapan kliniklere, isteme nedenlerine ve konulan psikiyatrik tan›lara göre da¤›l›m› incelenmifltir. Çal›flma grubunu Ocak-A¤ustos 2007 tarihleri ara-s›nda Ankara Atatürk E¤itim ve Araflt›rma Hastanesi'nde psikiyatri d›fl› kliniklerde yatarak ve ayaktan tedavi gören ve psikiyatri konsültasyonu istenen 545 hasta oluflturmufltur. En fazla konsültasyon istemi dahiliye ve nöroloji klin… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
3
2

Citation Types

0
2
0
10

Year Published

2016
2016
2022
2022

Publication Types

Select...
7

Relationship

0
7

Authors

Journals

citations
Cited by 7 publications
(12 citation statements)
references
References 0 publications
0
2
0
10
Order By: Relevance
“…On the other hand, Göktaş et al (2006) recommended antidepressants to 65.4% of the patients consulted, antipsychotic to 9.8%, and benzodiazepine to 3.7%; and 19.4% of the patients were recommended with unmedicated follow-up (50) . Similarly, Köroğlu et al (2011) initiated antidepressants in 65.4%, antipsychotics in 10.8%, and benzodiazepines in 6.7% of their patients (51) . When the distribution of psychotropic drugs initiated in our study as a result of psychiatry consultation was examined, it was found that antidepressants were used in 45.3%, benzodiazepines in 30.8%, and antipsychotics in 58.1% of the patients.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 96%
“…On the other hand, Göktaş et al (2006) recommended antidepressants to 65.4% of the patients consulted, antipsychotic to 9.8%, and benzodiazepine to 3.7%; and 19.4% of the patients were recommended with unmedicated follow-up (50) . Similarly, Köroğlu et al (2011) initiated antidepressants in 65.4%, antipsychotics in 10.8%, and benzodiazepines in 6.7% of their patients (51) . When the distribution of psychotropic drugs initiated in our study as a result of psychiatry consultation was examined, it was found that antidepressants were used in 45.3%, benzodiazepines in 30.8%, and antipsychotics in 58.1% of the patients.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 96%
“…Çalışmamızda, dahili bölümlerden (%61.6) istenen konsültasyonların, cerrahi bölümlerden (%38.4) daha fazla olduğu bulunmuştur. Bu bulgu ülkemizde yapılan iki çalışmada da benzerdir (22,26). Dahili bölümlerde yatış süresinin uzun olması, hastalıkların kronik seyir göstermesi, uygulanan tedavilerin psikiyatrik belirti ortaya çıkarma potansiyelleri ya da psikiyatrik hastalığa sahip kişilerde fiziksel komorbiditelerin sık görülmesi (27), cerrahi bölümlerden daha fazla psikiyatri konsültasyonu istenmesine yol açmış olabilir.…”
Section: Discussionunclassified
“…Bunu depresif yakınmalar (%15.2), intihar girişimi (%14), anksiyete yakınmaları (%7.2) takip etmiştir. Ülkemizde yapılan iki çalışmada ise bizim çalışmamıza benzer şekilde en sık konsültasyon istenme nedenlerini ajitasyon ve depresif yakınmalar olduğu belirtilmiştir (26,31 (34). Bizim çalışmamızdaki deliryum tanısının diğer çalışmalara oranla sık görülmesinin nedeni yoğun bakımdan gelen konsültasyon oranlarının fazla olması ile açıklanabilir.…”
Section: Discussionunclassified
“…Ülkemizde bu alanda yapýlan araþtýrmalarda bu oran %75.8 ila %95.8 arasýnda deðiþiklik göstermektedir (Canan ve ark. 2008, Kuloðlu ve ark. 2008.…”
Section: Gereç Ve Yöntemunclassified
“…Bu alandaki araþtýrmalarda konsültasyon sonucu konulan tanýlarýn daðýlýmýnda farklýlýklar dikkat çekicidir. Ülkemizde yapýlan bir araþtýrmada (Kuloðlu ve ark. 2008) öne çýkan tanýlar sýrasýyla anksiyete bozukluklarý, depresif bozukluklar ve uyum bozukluklarýyken bir baþka çalýþmada (Gala ve ark.…”
Section: Gereç Ve Yöntemunclassified