2019
DOI: 10.21325/jotags.2019.363
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Çalışanlarda Öznel İyi Olma Halinin Algılanan İstihdam Edilebilirlik ve İşten Ayrılma Niyeti ile İlişkisi: Konaklama İşletmelerinde Bir Uygulama (The Relationship of Perceived Employability and Turnover Intention with Employees Subjective Well-Being: A Case Study of Hospitality Industry)

Abstract: Öznel iyi olma hali Algılanan istihdam edilebilirlik İşten ayrılma niyeti Konaklama işletmeleri Öz Personel seçiminde son derece titiz davranan ve beşerî sermayeye önem veren işletmelerin sayısındaki artış, işgörenlerin istihdam edilebilirlik algılarının araştırılmasını gerekli hale getirmiştir. Bu noktada bireyin istihdam edilebilirlik algı düzeyinin öznel iyi olma haline etkisi de büyük önem arz etmektedir. Çünkü işsiz kalma korkusu, kişinin hayatı üzerindeki kontrol gücünü kaybetme kaygısını beraberinde get… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1
1

Citation Types

0
0
0
2

Year Published

2020
2020
2023
2023

Publication Types

Select...
4

Relationship

0
4

Authors

Journals

citations
Cited by 4 publications
(3 citation statements)
references
References 7 publications
0
0
0
2
Order By: Relevance
“…Again, in a study conducted by Yorgun et al (2009) on hotel employees in Turkey, a negative relationship was found between life satisfaction and turnover intention. A study conducted by Bozkurt and Özkoç (2019) found that life satisfaction has a negative effect on the intention to leave among five-star accommodation businesses operating in Antalya. This negative interaction with the previous studies supported by the results of the present study indicates that the intention to leave tendency will decrease with the increase in the life satisfaction of hotel employees.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
“…Again, in a study conducted by Yorgun et al (2009) on hotel employees in Turkey, a negative relationship was found between life satisfaction and turnover intention. A study conducted by Bozkurt and Özkoç (2019) found that life satisfaction has a negative effect on the intention to leave among five-star accommodation businesses operating in Antalya. This negative interaction with the previous studies supported by the results of the present study indicates that the intention to leave tendency will decrease with the increase in the life satisfaction of hotel employees.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
“…İstihdam edilebilirlik kavramı da insan sermayesinde olduğu gibi gerek ekonomi gerek örgütsel davranış alanlarındaki bilim insanlarınca yoğun biçimde araştırmalara konu edilmektedir. Örneğin bir çalışmada çalışanların çalışma yaşamları boyunca başarılı kariyer geçişleri yapmalarıyla istihdam edilebilirlik ilişkisi incelenirken (De Vos ve diğ., 2021), başka bir çalışmada yine bir örgütsel davranışla ilişkili kavram olan çalışanlarda öznel iyi olma durumunun istihdam edilebilirlik ve işten ayrılma niyeti ile ilişkisi ele alınmaktadır (Özçelik Bozkurt, 2018). De Cuyper, Bernhard-Oettel, Berntson, De Witte ve Alarco ( 2008) da istihdam edilebilirlik ve çalışanların iyi oluşlarını iş güvenliğinin aracı rolü ile incelerken, Andrews ve Higson (2010) ise mezun istihdam edilebilirliğinin, yumuşak becerilerle birlikte zorlu çalışma yaşamı koşullarında etkilerine ilişkin mezunların ve işverenlerin görüşleri üzerinden kavramı ele almaktadırlar.…”
Section: Human Capital Perceptions Of Associate Degree Students the R...unclassified
“…Diğer sektörlerde olduğu gibi hizmet sektörünün önemli bir yapıtaşı olan otel işletmelerinde de işten ayrılma niyetinin, hizmet kalitesinin düşmesine ve işe alım ile eğitim maliyetlerinde artışa neden olduğu belirtilmektedir (Birdir, 2002;Brien vd., 2015). Dolayısıyla işten ayrılma niyeti hem doğrudan hem de dolaylı maliyetleri nedeniyle otel yöneticileri ve araştırmacılar (Pizam ve Thornburg, 2000 ;Nadiri ve Tanova, 2010;Kendir vd., 2018;Chen ve Wang, 2018;Özçelik Bozkurt ve Demirel, 2019;Özçelik Bozkurt ve Özkoç, 2019;Kendir, 2020) tarafından sürekli incelenen konular arasında yer almaktadır. Literatürde işten ayrılma niyetinin; kronizm (Erdem ve Karataş, 2015;Kurnaz, 2019), nepotizm (Kerse ve Babadağ, 2018), iş stresi (Jung ve Yoon, 2014), iş tatmini (Jang ve George, 2012), işe bağlılık (Bhatnagar, 2012), örgütsel bağlılık (Kim vd., 2016), iş güvencesizliği (Jung vd., 2021), işe gömülmüşlük (Karatepe, 2013) ve tükenmişlik (Koo vd., 2020) gibi değişkenlerle ilişkilendirildiği görülmektedir.…”
Section: 2i̇şten Ayrılma Niyetiunclassified