2021
DOI: 10.51982/bagimli.790750
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

COVID-19 Pandemisinde Üniversite Öğrencilerinin Depresyon Düzeylerinin Sosyal Medya Bağımlılığı Üzerindeki Rolünün İncelenmesi: Bir Yapısal Eşitlik Modeli

Abstract: Objective: The purpose of this study is to examine the relationship between the depression levels of university students and their social media addiction in the COVID-19 pandemic through structural equation modeling. Method: The research was conducted according to the relational survey model, one of the quantitative research methods. The research was carried out on 211 university students at Firat University. Burns Depression Scale, was used to determine the depression levels of students. Social Network Addict… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1
1

Citation Types

0
1
0
7

Year Published

2021
2021
2023
2023

Publication Types

Select...
10

Relationship

0
10

Authors

Journals

citations
Cited by 24 publications
(8 citation statements)
references
References 30 publications
(27 reference statements)
0
1
0
7
Order By: Relevance
“…Araştırmamızda olduğu gibi sosyal medya bağımlılığı ile depresyon arasında pozitif ilişki olduğunu gösteren yurt içi ve yurt dışında yapılmış pek çok araştırma bulunmaktadır (79)(80)(81)(82)(83). Sosyal medya bağımlılığının depresyonla ilişkisinin nedenlerine baktığımızda; bireylerin sosyal medyada kendilerini daha olumlu tasvir etme eğilimleri olmasıyla beraber kendileriyle başkalarını karşılaştırma fırsatlarının sosyal medya aracılığıyla artması, düşük benlik saygısına sahip bireylerin ruh sağlığını olumsuz etkiliyor olabilir (84-89), Depresif olmayan bireylerle karşılaştırıldığında, depresyonda olan bireylerin algılanan sosyal reddedilmenin acısı, daha kalıcı olabilmektedir (87).…”
Section: Discussionunclassified
“…Araştırmamızda olduğu gibi sosyal medya bağımlılığı ile depresyon arasında pozitif ilişki olduğunu gösteren yurt içi ve yurt dışında yapılmış pek çok araştırma bulunmaktadır (79)(80)(81)(82)(83). Sosyal medya bağımlılığının depresyonla ilişkisinin nedenlerine baktığımızda; bireylerin sosyal medyada kendilerini daha olumlu tasvir etme eğilimleri olmasıyla beraber kendileriyle başkalarını karşılaştırma fırsatlarının sosyal medya aracılığıyla artması, düşük benlik saygısına sahip bireylerin ruh sağlığını olumsuz etkiliyor olabilir (84-89), Depresif olmayan bireylerle karşılaştırıldığında, depresyonda olan bireylerin algılanan sosyal reddedilmenin acısı, daha kalıcı olabilmektedir (87).…”
Section: Discussionunclassified
“…According to the research, the fear of COVID-19 has a negative effect on their relationships. Dikmen (2021) analyzed the association between levels of depression and social-media addiction students during Covid-19 of students'. Finally, It was observed that levels of depression was positively correlated with social-media addiction.…”
Section: Self-efficacy Social Efficacy and Social Outcome Expectationsmentioning
confidence: 99%
“…Bireylerin depresyon ve kaygı düzeyleri arttıkça sosyal medya kullanma eğilimlerinin arttığı bilinmektedir (Keles, McCrae ve Grealish, 2019). Bu açıdan araştırmanın bu sonucu literatürle uyumludur (Brailovskaia, Schillack ve Margraf, 2020;Dikmen, 2021;Hawes, Zimmer-Gembeck ve Campbell, 2020;Koç, Demirkol, Uzun ve Hançer-Tok, 2021;Malaeb vd., 2020). Öğrencilerin pandemiyle birlikte artan depresyon ve kaygı düzeylerinin yarattığı psikolojik semptomlarla baş edebilmek, unutmak, karantina nedeniyle uzak kaldıkları arkadaşları ile iletişim kurarak rahatlamak için interneti sosyal medya amacıyla kullanmaya yöneldikleri söylenebilir.…”
Section: Verilerin Düzenlenmesi Ve Analiziunclassified