2020
DOI: 10.34084/bshr.712539
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

COVİD-19 Salgınında Sağlık Çalışanlarında Risk Azaltılması

Abstract: Aralık 2019' dan beri görülmeye başlayan COVİD-19 salgını tüm dünyayı etkilemiştir. 11 Mart 2020' de ülkemizde ilk vaka tespit edilmiştir. Yoğun infektivitesi olan bu virüs karşısında sağlık çalışanları en yüksek risk altındaki meslek grubudur. Çin' de salgın sırasında ilk üç ay içinde 1500'ün üzerinde sağlık çalışanı enfekte olmuştur. Bu yüksek maruziyet riski nedeniyle gözlük, bone, tulum, maske gibi kişisel koruyucu donanımların yerinde ve uygun kullanımı önem kazanmaktadır. Bu derlemede sağlık çalışanların… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
3
1

Citation Types

0
19
0
8

Year Published

2020
2020
2023
2023

Publication Types

Select...
8

Relationship

0
8

Authors

Journals

citations
Cited by 36 publications
(27 citation statements)
references
References 10 publications
0
19
0
8
Order By: Relevance
“…Çetintepe (2020) sağlık çalışanlarının korunması için, tek kişilik odaların bulunmadığı durumlarda COVID-19 hastalarını gruplama gibi maruziyeti azaltan politikalar geliştirmek ve uygulamayı, hastalardan ve aile üyelerinden, sağlık kuruluşuna vardıklarında solunum yolu rahatsızlığı belirtilerini derhal bildirmelerini ve tek kullanımlık yüz maskeleri kullanmasını isteyen posterler yapıştırılmasını, COVID-19 salgınları sırasında çalışanların gelişmiş tıbbi takibinin yapılmasını, tüm çalışanlara başlangıç ve yenilenme eğitimi de dahil olmak üzere COVID-19'un bulaşmasını önleme konusunda işe özgü eğitim sağlamayı, çalışanların stresine yönelik psikolojik ve davranışsal desteğin verilmesi idari önlemler olarak önermiştir (40,41) . Bu bağlamda yöneticilerin, sağlık çalışanlarının psikolojik, ruhsal ve psiko-sosyal ihtiyaçlarına karşı özenli davranması, kaygının stabilizasyonu ve gevşeme tekniklerini öğreten programların uygulanması, sağlık çalışanlarının artan stres dönemlerinde kendi kendine yardım becerilerini geliştirmelerine yardımcı olunması sürekli ve durumluk kaygının kontrol altına alınarak tükenmişlik ve bağlı sorunların ortaya çıkmasını önleyebilecektir (42) .…”
Section: Gereç Ve Yöntemunclassified
“…Çetintepe (2020) sağlık çalışanlarının korunması için, tek kişilik odaların bulunmadığı durumlarda COVID-19 hastalarını gruplama gibi maruziyeti azaltan politikalar geliştirmek ve uygulamayı, hastalardan ve aile üyelerinden, sağlık kuruluşuna vardıklarında solunum yolu rahatsızlığı belirtilerini derhal bildirmelerini ve tek kullanımlık yüz maskeleri kullanmasını isteyen posterler yapıştırılmasını, COVID-19 salgınları sırasında çalışanların gelişmiş tıbbi takibinin yapılmasını, tüm çalışanlara başlangıç ve yenilenme eğitimi de dahil olmak üzere COVID-19'un bulaşmasını önleme konusunda işe özgü eğitim sağlamayı, çalışanların stresine yönelik psikolojik ve davranışsal desteğin verilmesi idari önlemler olarak önermiştir (40,41) . Bu bağlamda yöneticilerin, sağlık çalışanlarının psikolojik, ruhsal ve psiko-sosyal ihtiyaçlarına karşı özenli davranması, kaygının stabilizasyonu ve gevşeme tekniklerini öğreten programların uygulanması, sağlık çalışanlarının artan stres dönemlerinde kendi kendine yardım becerilerini geliştirmelerine yardımcı olunması sürekli ve durumluk kaygının kontrol altına alınarak tükenmişlik ve bağlı sorunların ortaya çıkmasını önleyebilecektir (42) .…”
Section: Gereç Ve Yöntemunclassified
“…5 High positive case rates, the increased need for intensive care of some infected individuals, and the implementation of tight isolation measures to prevent transmission increased the burden on healthcare professionals, especially nurses working in the frontlines. 5,11 In addition to these problems, constant contact with infected individuals increased the risk of transmission of the disease to health professionals. 11,12 In the report of the Chinese National Health Commission on 16 to 24 February 2020, it was reported that 2055 healthcare workers from 476 hospitals were diagnosed with COVID-19.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%
“…5,11 In addition to these problems, constant contact with infected individuals increased the risk of transmission of the disease to health professionals. 11,12 In the report of the Chinese National Health Commission on 16 to 24 February 2020, it was reported that 2055 healthcare workers from 476 hospitals were diagnosed with COVID-19. 13 Similarly, in Turkey, 7.428 health workers were diagnosed with COVID-19.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%
“…Furthermore, renal failure and even death may develop in severe cases. 10,11,12 HCWs are inevitably at risk against COVID-19 disease. According to the Report of Amnesty International, at least 7,000 healthcare workers have died around the world after contacting COVID-19 until the beginning of September 2020.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%