2018
DOI: 10.17986/blm.2017136922
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Denizli'deki İntihar Ölümlerinin Analizi 10 Yıllık Retrospektif Otopsi Çalışması

Abstract: Amaç: Bu çalışmada intihar olgularının demografik yönden irdelenmesi ve ilerleyen yıllar içinde seçilen intihar yöntemleri başta olmak üzere muhtelif yönlerden farklılık oluşup oluşmadığının ve bilhassa da ateşli silahla intihar oranında artış bulunup bulunmadığının araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı otopsi salonunda 2007- 2016 tarihleri arasında otopsisi yapılan 444 intihar olgusu ele alınarak; yaş, cinsiyet, seçilen intihar yeri ve … Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1
1
1

Citation Types

1
0
0
3

Year Published

2021
2021
2023
2023

Publication Types

Select...
5

Relationship

0
5

Authors

Journals

citations
Cited by 5 publications
(4 citation statements)
references
References 18 publications
1
0
0
3
Order By: Relevance
“…The majority of the individuals with completed suicide both before and during the pandemic period consisted of farmers, workers, and housewives. This result is compatible with the relevant results reported in the literature 27,28,32 , which indicated that completed suicides are more common among employed individuals. The compelling business life, especially when combined with existential and socio-economic difficulties such as the pandemic, might have played a role in the increase of completed suicides among the employed individuals during the pandemic period.…”
Section: Discussionsupporting
confidence: 93%
“…The majority of the individuals with completed suicide both before and during the pandemic period consisted of farmers, workers, and housewives. This result is compatible with the relevant results reported in the literature 27,28,32 , which indicated that completed suicides are more common among employed individuals. The compelling business life, especially when combined with existential and socio-economic difficulties such as the pandemic, might have played a role in the increase of completed suicides among the employed individuals during the pandemic period.…”
Section: Discussionsupporting
confidence: 93%
“…İntihar ile ilgili literatür incelendiğinde, erkeklerin intihar nedeniyle daha sık öldükleri belirlenmiştir (12,28,30,36,51). Genel olarak, erkeklerde, intihar için risk faktörü olarak bildirilen, kesin veya olası psikiyatrik hastalık, alkol ve madde bağımlılığı ilişki sorunlarının daha sık görüldüğü bilinmektedir (12,51).…”
Section: Cinsiyetunclassified
“…Ülkemizin değişik bölgelerinde yapılan başka çalışmalarda bunu doğrular nitelikte veri sunmaktadır (65)(66)(67)(68). Erbay ve arkadaşlarının çalışmasında 55 kişi (%85.9) ası ile, 4 kişi (%6.3) ilaç intoksikasyonu, 3 kişi (%4.7) yüksekten atlama, 2 kişi (%3.1) ateşli silah yaralanması ile öldüğü (28); Dereli ve arkadaşlarının incelemelerinde 232 kişi (%52.3) ası, 126 kişi (%28.4) ateşli silah yaralanması, 40 kişi (%9) kimyasal madde kullanımı (ilaç ve tarım ilacı), 33 kişi (%7.4) yüksekten atlama ile intihar ettiği (30); Oğuzhanoğlu ve arkadaşlarının çalışmasında, 26 olgunun(%49.1) ası, 15'inin (%28.3) ateşli silah, 7'sinin (%13.2) zehirlenme, 3'ü (%5.7) yüksekten atlama, 1'i kesici delici alet ile, 1'inin ise boğularak öldüğü belirtilmiş ve hem erkek (%45.7) hem de kadın (%71.4) olgularda asının en sık kullanılan yöntem olduğu, erkeklerde ikinci sık ateşli silah yaralanması (%32.6) iken kadınlarda ise yüksekten atlama (%28.6) olduğu belirtilmiştir (36). Taktak ve arkadaşlarının çalışmasında; 74 olgunun (%59.7) kendini astığı, 25 olgunun (%20.2) ateşli silah kullandığı, 13 olgunun (%10.4) yüksekten atladığı, 7 olgunun (%5,6) ilaç aldığı ve 5 olgunun (%4) da kesici delici alet kullanarak yaşamına son verdiği belirlenmiştir(1).…”
Section: Eğitim Sosyokültürel Durum Ve Diniunclassified
See 1 more Smart Citation