2020
DOI: 10.18070/erciyesiibd.572506
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Enerji Tüketimi- Ekonomik Büyüme İlişkisi: Türkiye İçin Frekans Alanında Nedensellik Yaklaşımı

Abstract: Bu çalışmada, enerji tüketimi ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki Türkiye için 1965-2017 yılı verileri kullanılarak zaman ve frekans boyutunda nedensellik testleri yardımıyla incelenmiştir. Zaman boyutunda nedensellik ilişkisi Toda ve Yamamoto (1995) ve frekans boyutunda nedensellik ilişkisi Breitung ve Candelon (2006) nedensellik testleri ile araştırılmıştır. Çalışmada zaman ve frekans boyutunda nedensellik testlerine yer verilmesi ile hem ilişkinin yönünün belirlenmesi hem de kısa, orta ve uzun vadede iliş… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1
1

Citation Types

0
4
0
6

Year Published

2021
2021
2024
2024

Publication Types

Select...
7

Relationship

0
7

Authors

Journals

citations
Cited by 14 publications
(10 citation statements)
references
References 23 publications
0
4
0
6
Order By: Relevance
“…İktisat yazınında enerji alanında Türkiye üzerine yapılan ampirik çalışmalarda genellikle enerji tüketimi ve ekonomik büyüme ilişkisinin incelendiği görülmektedir (Karagöl vd., 2007;Kar ve Kınık, 2008;Usta ve Berber, 2017;Aydın, 2020;Mucuk ve Uysal, 2009). Fakat enerji fiyatları ve ekonomik büyüme ilişkisi üzerinde çok durulmamıştır.…”
Section: Literatür Araştırmasıunclassified
“…İktisat yazınında enerji alanında Türkiye üzerine yapılan ampirik çalışmalarda genellikle enerji tüketimi ve ekonomik büyüme ilişkisinin incelendiği görülmektedir (Karagöl vd., 2007;Kar ve Kınık, 2008;Usta ve Berber, 2017;Aydın, 2020;Mucuk ve Uysal, 2009). Fakat enerji fiyatları ve ekonomik büyüme ilişkisi üzerinde çok durulmamıştır.…”
Section: Literatür Araştırmasıunclassified
“…Ancak elektrik tüketimi ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi araştıran Zhong vd. (2019), Aydın (2020) ve Ağır & Kar (2010)'nin çalışmalarıyla farklılık göstermektedir. Bu çalışmalarda elektrik tüketiminin ekonomik büyümeyi pozitif etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.…”
Section: Sonuçunclassified
“…al. (2019), Aydın (2020) and Ağır & Kar (2010), who investigated the relationship between electricity consumption and economic growth. In these studies, it was concluded that electricity consumption positively affects economic growth.…”
Section: Literature Reviewmentioning
confidence: 99%
“…Sanayileşmenin başlamasıyla enerji, büyüme ve kalkınmanın lokomotifi olmuştur. Sanayileşme süreciyle yakından ilişkili olan küreselleşme ile enerji ihtiyacı da giderek atmıştır (Aydın, 2010).…”
Section: Introductionunclassified