2020
DOI: 10.17244/eku.648820
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Examining Science Philosophy Preferences and Scientific Epistemological Beliefs of Physics, Chemistry and Biology Teachers Regarding to Several Variables

Abstract: Bu araştırmanın amacı, fizik, kimya ve biyoloji öğretmenlerinin tercih ettikleri eğitim felsefelerini, bilimsel epistemolojik inançlarını ve bunlar arasındaki ilişkiyi çeşitli değişkenler açısından incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu, devlet okullarında görev yapmakta olan 50 fizik öğretmeni, 51 kimya öğretmeni, 50 biyoloji öğretmeni olmak üzere, 151 fen bilimleri öğretmeni oluşturmaktadır. İlişkisel tarama modeline göre gerçekleştirilen çalışmada verilerin toplanmasında "Felsefi Tercih Değerlendirme Fo… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1

Citation Types

0
1
0
3

Year Published

2021
2021
2024
2024

Publication Types

Select...
5

Relationship

0
5

Authors

Journals

citations
Cited by 5 publications
(4 citation statements)
references
References 44 publications
(42 reference statements)
0
1
0
3
Order By: Relevance
“…The differences in the courses preservice science teachers and preschool teachers take from their high school education onwards and the differences among their domains of mental development may cause this difference in epistemological beliefs. Parallel to this result, some studies have reported the epistemological beliefs of preservice teachers majoring in natural sciences to be more sophisticated than the epistemological beliefs of the preservice teachers majoring in social sciences (Kürşad, 2015;Taşkın, 2020). The courses preservice science teachers take in their third year such as nature of science, history of science, and science laboratory applications may contribute to the development of their epistemological beliefs.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 96%
“…The differences in the courses preservice science teachers and preschool teachers take from their high school education onwards and the differences among their domains of mental development may cause this difference in epistemological beliefs. Parallel to this result, some studies have reported the epistemological beliefs of preservice teachers majoring in natural sciences to be more sophisticated than the epistemological beliefs of the preservice teachers majoring in social sciences (Kürşad, 2015;Taşkın, 2020). The courses preservice science teachers take in their third year such as nature of science, history of science, and science laboratory applications may contribute to the development of their epistemological beliefs.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 96%
“…Yine Ağdacı (2018) tarafından yapılan çalışmada erkek öğretmenlerin en fazla esasicilik eğitim felsefesini; kadın öğretmenlerin ise en fazla ilerlemecilik ve yeniden kurmacılık eğitim felsefelerini benimsedikleri görülmüştür. Buna karşın erkek fizik, kimya ve biyoloji öğretmenlerinin daha çok deneyselci anlayışta olduğunu gösteren çalışmalar da vardır (Taşkın, 2020). Öğretmenlerin mezun oldukları fakülte değişkenine göre daimicilik, esasicilik, ilerlemecilik ve varoluşçuluk eğitim felsefelerine göre anlamlı bir farklılık görülmemiştir.…”
Section: Tartışma Sonuç Ve öNerilerunclassified
“…Öğretmen, belirli bir eğitim felsefesine sahipse sınıf içerisinde kullanacağı öğretim yöntemine kendisi karar verebilir yoksa öğretmenin kullandığı yöntem onun felsefesini etkileyecektir (Campbell, 1990). Bu bağlamda öğretmenlerin sahip olduğu eğitim felsefeleri, okullarda ve sınıflarda sunulan eğitim ve öğretim faaliyetlerinin nasıl şekilleneceğine etki etmektedir (Taşkın, 2020). Öğretmenler belirli bir felsefi akıma göre yetiştirilmeseler dahi toplumsal hayatta edindikleri alışkanlıkları, olaylara ve hayata bakış açıları ve bulundukları çevrenin etkisi ile eğitime yönelik bazı inanç ve görüşler geliştirirler (Doğanay ve Sarı, 2003;Yılmaz, Altınkurt ve Çokluk, 2011).…”
Section: Introductionunclassified
“…Ayrıca eğitim felsefeleri ile epistemolojik inançlarının beraber incelendiği sınırlı sayıda çalışmalar mevcuttur. Bu çalışmalardan bazıları (Aytaç, 2020;Biçer, Er ve Özel, 2013;Önen, 2011) öğretmen adayları ile yapılmış, bazıları da sınıf öğretmenleri (Kahramanoğlu ve Özbakış, 2018) ve lise öğretmenleriyle (Taşkın, 2020) yapılmıştır. Fen bilimleri öğretmenleri ile yapılmış herhangi bir çalışmaya rastlanılmamıştır.…”
Section: Introductionunclassified