2017
DOI: 10.21565/ozelegitimdergisi.311733
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Görme Engelli Çocuğu Olan Anne ve Babaların Çeşitli Psikolojik Değişkenler Açısından Karşılaştırılması

Abstract: Bu araştırmanın amacı görme yetersizliği olan çocuk ve ergenlerin anne-babalarının stres, başa çıkma yöntemleri, yaşam doyumu ve tükenmişlik düzeyleri arasındaki farkı incelemektir. Araştırma kapsamında Ankara'daki görme engelliler okullarında okuyan 6-18 yaş arası 75 öğrencinin anne-baba çiftlerine ulaşılmış ve Kişisel Bilgi Formu, Kontrol Odağı Ölçeği, Maslach Tükenmişlik Ölçeği, Yaşam Doyumu Ölçeği ve Engelli veya Süreğen Hastalığı Olan Bir Çocuğa Sahip Anne Babaların Kaygı ve Endişe Düzeylerini Ölçme Aracı… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1

Citation Types

0
1
0
2

Year Published

2018
2018
2023
2023

Publication Types

Select...
3
1

Relationship

0
4

Authors

Journals

citations
Cited by 4 publications
(3 citation statements)
references
References 28 publications
0
1
0
2
Order By: Relevance
“…When the literature on anxiety, subjective well-being and visually impaired people is searched, it is seen that generally studies conducted with a sample of parents with visually impaired children (Deniz et al, 2009;Avşaroğlu & Gilik, 2017;Becan, 2017;Avşaroğlu & Çavdar, 2018;Nergiz & Uluç, 2018) or directly on visually impaired individuals (Van der Aa et al, 2015;Stevelink & Fear, 2016;Kumar, 2017). On the other hand, no study on children whose parents are visually impaired has been found in the available literature.…”
Section: Importance Of the Studymentioning
confidence: 99%
“…When the literature on anxiety, subjective well-being and visually impaired people is searched, it is seen that generally studies conducted with a sample of parents with visually impaired children (Deniz et al, 2009;Avşaroğlu & Gilik, 2017;Becan, 2017;Avşaroğlu & Çavdar, 2018;Nergiz & Uluç, 2018) or directly on visually impaired individuals (Van der Aa et al, 2015;Stevelink & Fear, 2016;Kumar, 2017). On the other hand, no study on children whose parents are visually impaired has been found in the available literature.…”
Section: Importance Of the Studymentioning
confidence: 99%
“…Bu çeşit yaşamlar ve destek birimlerinin yetersiz olması veya olmayışı, engelli çocuğu da olumsuz yönde etkilemektedir. Yaşanacak stresin ve kaygının şiddet ve düzeyi, çocuğun yaşına; yetersizliğin türüne ve şiddetine, sosyal beklentilere, çocuğun ne kadar yanıt verebildiğine ve ana babaların stres kaynaklarını nasıl algılayıp, değerlendirip, nasıl bir başaçıkma mekanizması kullandıklarına bağlıdır (Honey, Hastings & McConachie, 2005;Nergiz ve Uluç, 2017;Çiftçi Arıdağ & Erbiçer, 2018). Dünya Sağlık Örgütünün sınıflamasına (ICD-10) göre normal görme işlevinde ortaya çıkan bozulmalar ortalama görme engeli, ağır görme engeli ve tam görme engeli (körlük) olmak üzere üç ana grup altında toplanmıştır (Nergiz & Uluç, 20017).…”
Section: Introductionunclassified
“…Duygusal olarak çocuklarının zorlanacakları düşüncelerini taşıyarak daha da yaşam enerjilerini düşüreceklerdir. Buradan hareketle görme yetersizliği (Nergiz & Uluç 2017) aileler için önemsenecek bir kaygı durumu olarak düşünülebilir. Bu çocukların ihmal ve istismara dönük risk gurubu içerisinde olmaları (Bulut & Karaman, 2018) kaygı durumunu daha da artırıcı faktör olarak sayılabilir.…”
Section: Introductionunclassified