2017
DOI: 10.18016/ksudobil.349207
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

İklim Değişikliği Nedeniyle Artan Meteorolojik Afetlerin Ayçiçeği ve Pamuk Verimi Üzerine Etkileri

Abstract: Bitkisel verimliliği etkileyen birçok faktör vardır. Tohum genetik yapısı, toprak yapısı, uygulanan tarım metotlarının yanında verimi etkileyen en önemli faktörlerden biri iklim parametreleridir. Günümüzde etkisi giderek daha fazla hissedilmeye başlanan iklim değişikliği sonucu artan sıcaklıklar, yağış rejimindeki değişiklikler ve her geçen yıl artış gösteren meteorolojik afetler insanoğlunun tüm hayati faaliyetlerini etkilemektedir. Tarım sektörü iklim değişikliğinden en fazla etkilenen sektörlerin başında ge… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1

Citation Types

0
1
0
1

Year Published

2021
2021
2024
2024

Publication Types

Select...
4

Relationship

0
4

Authors

Journals

citations
Cited by 4 publications
(2 citation statements)
references
References 2 publications
0
1
0
1
Order By: Relevance
“…"Mutedil" olarak nitelenen RCP 4.5 senaryosuna göre ise radyatif (ışınımsal) zorlamanın yüzyılın son çeyreğinde 4.5 w/m 2 'ye çıkması öngörülmektedir. RCP 4.5 senaryosu nispeten daha iyimser bir senaryodur (MGM, 2013;Gürkan, 2015).…”
Section: Araştırma Alanı Ve Veriunclassified
“…"Mutedil" olarak nitelenen RCP 4.5 senaryosuna göre ise radyatif (ışınımsal) zorlamanın yüzyılın son çeyreğinde 4.5 w/m 2 'ye çıkması öngörülmektedir. RCP 4.5 senaryosu nispeten daha iyimser bir senaryodur (MGM, 2013;Gürkan, 2015).…”
Section: Araştırma Alanı Ve Veriunclassified
“…In Turkey, it was reported that the average yield of wheat, barley, maize, cotton, and sunflower decreased with the effects of climate change (Dellal et al, 2011). Similarly, Gürkan et al (2017) investigated the effects of climate conditions on the agricultural products of Turkey and reported that the yield of sunflower (for oil) and cotton (seed) decreased across the country. Global climate change will definitely be effective in all regions of Turkey, but the effects of it are expected to vary depending on geographic factors, latitude, and altitudes (Kanber, 2007).…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%