2022
DOI: 10.54558/jiss.995077
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

İlkokullar İçin Akran Zorbalığı Önleme Modülünün Tanıtımı / Introduction of the Prevention of Peer Bullying Module for Primary Schools

Abstract: Tüm dünyada özellikle ilkokul çocukları arasında yadsınamayacak bir sorun olan akran zorbalığı okul temelli programlarla önlenebilmektedir. Bu çalışmada ilkokullar için geliştirilen bibliyoterapi ve yaratıcı drama temelli akran zorbalığı müdahale programı tanıtılmıştır. Öğrenci merkezli ve tematik olan öğretim programı ilerlemeci felsefeye dayanmaktadır.Yöntem: Programın içeriği zorbalık davranışının ortaya çıkması ile ilişkilendirilen dört tema (duygular, farklılıklar, zorbalık ve mültecilik) etrafında şekill… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1
1

Citation Types

0
2
0
2

Year Published

2023
2023
2024
2024

Publication Types

Select...
4
1

Relationship

0
5

Authors

Journals

citations
Cited by 5 publications
(5 citation statements)
references
References 60 publications
0
2
0
2
Order By: Relevance
“…Okul hayatında etkileşimde bulunan her birey, öğrencilerin sosyal çevresini oluşturur. Akran zorbalığını yapan birey başta olma üzere bireyin ailesi, öğretmenleri, müdürden hizmetliye kadar okulda görev alan tüm personelin olaya dahil olmasının etkili olacağı bir çok çalışmada ortaya konulmuştur (8,40,47,48).…”
Section: Tartişma Ve Sonuçunclassified
“…Okul hayatında etkileşimde bulunan her birey, öğrencilerin sosyal çevresini oluşturur. Akran zorbalığını yapan birey başta olma üzere bireyin ailesi, öğretmenleri, müdürden hizmetliye kadar okulda görev alan tüm personelin olaya dahil olmasının etkili olacağı bir çok çalışmada ortaya konulmuştur (8,40,47,48).…”
Section: Tartişma Ve Sonuçunclassified
“…Bunlardan on beş çalışmanın deneysel desende (Acar Arıcan, 2019;Bekircan, 2023;Bilgin, 2023;Gençeli, 2023;Korkmaz, 2021;Leana Taşçılar, 2024;Parmaksız Günay vd., 2023;Sakin &Yıldırım, 2022;Şahin vd., 2023;Taş, 2019;Tekel Yiğit, 2021;Uyar & Güleç, 2021, Taçar, 2022Uysal, 2023;Yücel & Yalçınkaya, 2022). Diğer on beş çalışmanın da betimsel desende (Büyüksakallı, 2022;Çetin & Yeşil, 2021;Çınar, 2019;Doğanay, 2020;Dursun, 2022;Gökbulut & Bektaş, 2022;Gülteki Ayluçtarhan, 2019;Işık, 2023;Avcı İnci, 2023;Özbek & Taneri, 2022;Sevinç, 2019;Türkben, 2022 Bibliyoterapi temelli eğitim programlarını içeren çalışmalarda, bu yöntemin olumlu etkileri olduğu ve hedeflenen becerilere büyük ölçüde ulaşıldığı, eğitim-öğretimde ve psikolojide daha çok kullanıldığı vurgulanmaktadır. Hem gelişimsel hem de klinik açıdan faydaları göz önünde bulundurularak bu tekniğin yaygınlığının artırılması önemli görülmektedir.…”
Section: Marilena Z Leana Taşcılar 2024unclassified
“…Indirect bullying includes behaviors such as social isolation (Elliott, 2021). Bullying refers to direct or indirect aggressive acts that can be classified as physical, psychological, verbal, sexual, cyber (Özbek & Taneri, 2022).…”
Section: Types Of Bullyingmentioning
confidence: 99%
“…Studies have shown that bullying has serious consequences for the bully, the victim, and the audience. All actors of peer bullying experience academic, physical, psychological, social and emotional problems, and may face serious consequences such as low academic achievement, lack of selfesteem, social incompatibility, depression, inferiority, insomnia, and suicide in the short and long term (Özbek & Taneri, 2022).…”
Section: Effects Of Bullyingmentioning
confidence: 99%