2017
DOI: 10.1556/032.2017.67.3.7
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

International competitiveness and restructuring of the Croatian food industry

Abstract: The goal of this article is to provide a deeper insight to the overall contribution of the export of food products to the Croatian economy and to estimate the direct and indirect impact of the international competitiveness of food producers on other domestic sectors. The authors measure the importance of the food sector by employing both the constant market share (CMS) and the input-output analysis. The results indicate that a loss in competitiveness in the Croatian food industry was the most important factor … Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
2
1

Citation Types

1
6
0
2

Year Published

2018
2018
2021
2021

Publication Types

Select...
8
1

Relationship

2
7

Authors

Journals

citations
Cited by 12 publications
(9 citation statements)
references
References 26 publications
1
6
0
2
Order By: Relevance
“…U recentnim empirijskim istraživanjima doma ih autora prevladava primjena klasi nog IO pristupa (Jur i , 2000;Gorjan, Lovrin evi i Mikuli , 2003;Botri , 2013). Najve i dio empirijskih istraživanja koristi kao metodološku osnovu samostalnu IO analizu (Buturac i Vizek, 2015;Lovrin evi , Buturac i Mikuli , 2015;Buturac, Lovrin evi i Mikuli , 2017;Ivandi i Šutalo, 2018;Buturac, Mikuli i Pali , 2019), dok se u novijim istraživanjima IO analiza kombinira s drugim metodama (Ke ek, Dušak i Žajdela Hrustek, 2015; Buturac, Lovrin evi i Mikuli , 2014). U ranijoj literaturi razvijena su dva glavna pristupa za analizu utjecaja pojedinog sektora na ostale sektore gospodarstva koji se temelje na IO tablicama, a pomo u kojih se može odrediti doprinos sektora ukupnom gospodarstvu.…”
Section: Uvodna Razmatranjaunclassified
“…U recentnim empirijskim istraživanjima doma ih autora prevladava primjena klasi nog IO pristupa (Jur i , 2000;Gorjan, Lovrin evi i Mikuli , 2003;Botri , 2013). Najve i dio empirijskih istraživanja koristi kao metodološku osnovu samostalnu IO analizu (Buturac i Vizek, 2015;Lovrin evi , Buturac i Mikuli , 2015;Buturac, Lovrin evi i Mikuli , 2017;Ivandi i Šutalo, 2018;Buturac, Mikuli i Pali , 2019), dok se u novijim istraživanjima IO analiza kombinira s drugim metodama (Ke ek, Dušak i Žajdela Hrustek, 2015; Buturac, Lovrin evi i Mikuli , 2014). U ranijoj literaturi razvijena su dva glavna pristupa za analizu utjecaja pojedinog sektora na ostale sektore gospodarstva koji se temelje na IO tablicama, a pomo u kojih se može odrediti doprinos sektora ukupnom gospodarstvu.…”
Section: Uvodna Razmatranjaunclassified
“…The economic effects of final demand on production, GVA, and employment have been estimated for individual sectors of the Croatian economy. Buturac et al (2017) found the highest output multipliers in Croatia for the construction (1.68) and manufacturing industries (1.599). Multiplicative effects for agriculture, estimated to be 1.54, are close to the national average (1.53).…”
Section: Literature Reviewmentioning
confidence: 99%
“…Od osamostaljenja Hrvatske pa sve do nedavno, ova tehnika analize uglavnom je zanemarena, što je primarno posljedica injenice kako sve donedavno nije postojala input-output tablica za hrvatsko gospodarstvo. Dostupnost službenih input-output tablica omogu ila je primjenu ove metodologije na prou avanje doprinosa pojedinih sektora nacionalnom gospodarstvu poput prehrambene industrije (Buturac i Vizek, 2015;Buturac, Lovrin evi i Mikuli , 2017), tekstilne industrije (Buturac, Lovrin evi i Mikuli , 2014) drvne industrije (Lovrin evi , Buturac i Mikuli , 2015.) turizma (Ivandi i Šutalo, 2018), prera iva ke industrije (Buturac, Mikuli i Pali , 2019) ili pak u inaka pojedinih mjera energetske u inkovitosti (Mikuli , Raši -Bakari i Slijep evi , 2016;Ke ek, Mikuli i Lovrin evi , 2019).…”
Section: Pregled Literatureunclassified