2018
DOI: 10.16984/saufenbilder.305224
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

İstatistiksel Metotlar ve Yapay Sinir Ağları Kullanarak Kısa Dönem Çok Adımlı Rüzgâr Hızı Tahmini

Abstract: Bu çalışmada TÜBİTAK T60 ulusal gözlem evi meteoroloji istasyonunun 2016 yılı nisan ayı içerisinde yaptığı gözlem sonuçları PHP programlama dili kullanılarak web sitesi üzerinden derlenmiştir. Elde edilen rüzgâr hızı verileri istatistiksel ve yapay sinir ağı metotları kullanılarak incelenmiş ve meydana getirilen zaman serisi üzerinden ileriye yönelik rüzgâr hızı kestirimlerinde bulunulmuştur. Yapılan hesaplamalar ve gerçek veriler ile kıyaslamalar sonucunda incelenen ARIMA modelleri ve yapay sinir ağları arası… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1

Citation Types

0
3
0
2

Year Published

2020
2020
2024
2024

Publication Types

Select...
6

Relationship

0
6

Authors

Journals

citations
Cited by 6 publications
(5 citation statements)
references
References 14 publications
0
3
0
2
Order By: Relevance
“…YSA'nın temel elemanları olan nöronlar, sistemi etkileyen faktörlere göre bir veya daha fazla girdi alarak problemden istenen sonuç adedi kadar çıktı oluştururlar. Nöronlar bir araya gelerek YSA oluştururlar (Kırbaş, 2018;Salam ve Keskin, 2018). YSA'nın eğitilebilmesi için nöronların ağırlık değerlerinin belirli kurallar dâhilinde değiştirilebilir olması gerekmektedir.…”
Section: Yapay Sinir Ağları (Artificial Neural Network)unclassified
“…YSA'nın temel elemanları olan nöronlar, sistemi etkileyen faktörlere göre bir veya daha fazla girdi alarak problemden istenen sonuç adedi kadar çıktı oluştururlar. Nöronlar bir araya gelerek YSA oluştururlar (Kırbaş, 2018;Salam ve Keskin, 2018). YSA'nın eğitilebilmesi için nöronların ağırlık değerlerinin belirli kurallar dâhilinde değiştirilebilir olması gerekmektedir.…”
Section: Yapay Sinir Ağları (Artificial Neural Network)unclassified
“…Gizli katma sayısı ve nöron sayısı oluşturulacak ağın performansına göre deneme yanılma yöntemi ile belirlenebilir. Temel olarak insan beyninin çalışma şeklini taklit eden yapay sinir ağları veriden öğrenebilme, genelleme yapabilme, çok … Görüntü 1 Görüntü 2 Görüntü 3 sayıda değişkenle çalışabilme gibi birçok önemli özelliğe sahiptir (Kırbaş, 2018). Şekil 7'de ileri beslemeli çok katmanlı bir yapay sinir ağı yapısı verilmiştir (Şalvarcı, 2017).…”
Section: Technique)unclassified
“…It has been shown that the computational time is reduced by using these methods [10]. Kırbaş (2018) predicted wind speed using statistical methods and artificial neural networks. It is seen that both models can be used reliably for short term wind speed estimation [11].…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%
“…Kırbaş (2018) predicted wind speed using statistical methods and artificial neural networks. It is seen that both models can be used reliably for short term wind speed estimation [11]. Dikmen and Örgen (2018) investigated the wind energy potential of the region using wind speed data measured and recorded at a wind measurement station established in Ağlasun region [12].…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%