2017
DOI: 10.11611/yead.312024
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Kaygi Düzeyi̇ Ve Akademi̇k Özyeterli̇k İnancinin Akademi̇k Başari İle İli̇şki̇si̇

Abstract: Akademik başarının, bireylerin öğrencilik yaşamlarına başlamaları ile birlikte her aşamada elde edebilmek için çaba gösterdikleri en öncelikli hedeflerden biri olduğu söylenebilir. Akademik başarıyı olumlu ya da olumsuz birçok faktör etkilemektedir. Bu araştırmada kaygı düzeyi ve akademik özyeterlik inancının akademik başarı üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bu kapsamda lisans düzeyinde turizm eğitimi verilen bir yükseköğretim kurumunda yüz yüze görüşme yöntemine göre anket tekniği ile 256 öğrenciden veri top… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1

Citation Types

0
3
0
5

Year Published

2017
2017
2024
2024

Publication Types

Select...
8

Relationship

0
8

Authors

Journals

citations
Cited by 9 publications
(8 citation statements)
references
References 43 publications
0
3
0
5
Order By: Relevance
“…Gültekin and Dereboy (2011), for instance, found that there were no significant differences between individuals who have social phobia and those who do not have the phobia. Polat (2017) found that feeling of failure which was a sub-factor of academic self-efficacy and constant anxiety had positive and significant correlations with academic achievement and demonstrated through regression analysis that both variables explained 10% of the change in academic achievement.…”
Section: Discussion Conclusion and Recommendationsmentioning
confidence: 97%
“…Gültekin and Dereboy (2011), for instance, found that there were no significant differences between individuals who have social phobia and those who do not have the phobia. Polat (2017) found that feeling of failure which was a sub-factor of academic self-efficacy and constant anxiety had positive and significant correlations with academic achievement and demonstrated through regression analysis that both variables explained 10% of the change in academic achievement.…”
Section: Discussion Conclusion and Recommendationsmentioning
confidence: 97%
“…Öğrencilerin ders dışı etkinliklere katıldığı zaman miktarının artmasıyla kaygı düzeylerinin de yükseldiğini ortaya koyan Melman ve diğerlerinin ( 2007) araştırması, başarısız öğrenciler için ders dışı etkinlikleri akademik performansları açısından dikkat edilmesi gereken bir etkene dönüştürmektedir. Yüksek kaygı düzeyinin akademik başarı üzerindeki olumsuz etkisi (Afolayan ve diğerleri, 2013;Dawood ve diğerleri, 2016;Polat, 2017;Shakir, 2014;Vitasari ve diğerleri, 2010), zamanını iyi yönetemeyip ders dışı etkinliklere fazla zaman ayıran öğrenciler üzerinde kendisini gösterebilir. Bununla birlikte, ders dışı etkinlikler sırasında oluşan yüksek düzeydeki stres (Shaw ve diğerleri, 1996), öğrencilerin başarısını düşürebilir.…”
Section: Yöntemunclassified
“…Bir diğer çalışma olan Melman ve diğerlerinin (2007) lise öğrencileriyle gerçekleştirdikleri araştırmanın sonuçları ise öğrencilerin hem çalışmanın yapıldığı dönemde hem de tüm yıl boyunca ders dışı etkinliklere katıldığı zaman miktarı ne kadar fazlaysa, bildirmiş oldukları kaygı düzeylerinin de o kadar yüksek olduğunu göstermiştir. Yüksek kaygı düzeyinin akademik başarıyı azaltan bir etken olması(Afolayan ve diğerleri, 2013; Dawood ve diğerleri, 2016;Polat, 2017;Shakir, 2014; Vitasari ve diğerleri, 2010), ders dışı etkinliklere ayrılan fazla zamanın akademik başarıyı düşürebileceğini işaret etmektedir.Shaw ve diğerleri (1996), serbest zaman etkinlikleri sırasında öğrencilerin (özellikle kadınların) okul…”
unclassified
“…Due to the education system in Türkiye, the fact that the school success scores at each stage are effective during the determination of the next school, makes the school success scores in the current education period important (Polat, 2017). In this process, which starts with primary school and continues until university, choosing high school, choosing a university, exam anxiety is a painful period in which individuals have to cope with these problems in order to shape their future.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%