2023
DOI: 10.53585/onkszem.2023.1.130-148
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Kihívás és/vagy lehetőség? – Szakirodalmi ajánlások az epizodikus önkéntesek toborzásához, foglalkoztatásához és megtartásához

Abstract: A hazai önkéntes menedzsmenti tapasztalatok egyaránt azt mutatják, hogy az önkéntesség "reflexív" stílusa egyre szembetűnőbb. A magyar önkéntes szektorban – a statisztikai adatok bizonysága szerint – a rendszeres és folyamatos önkéntességhez képest mind nagyobb arányban találunk olyan önkénteseket, akik ad hoc, egy-egy alkalommal, évente egyszer-kétszer vagy pedig rövidebb időszakra, projektekre vonódnak be. Az olyan egyszeri, általában néhány órás tevékenységre, ami vagy egy egyszerű, vagy egy speciális felad… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
3
1

Citation Types

0
1
0
4

Year Published

2023
2023
2024
2024

Publication Types

Select...
3
1

Relationship

0
4

Authors

Journals

citations
Cited by 4 publications
(5 citation statements)
references
References 2 publications
0
1
0
4
Order By: Relevance
“…The regression analysis (Table 2) revealed that participation in volunteering was more common among females. Findings by Bartal (2009) and the Hungarian Central Statistical Office (2016) also show that the proportion of volunteers in Hungary is higher among women.…”
Section: Gendermentioning
confidence: 96%
“…The regression analysis (Table 2) revealed that participation in volunteering was more common among females. Findings by Bartal (2009) and the Hungarian Central Statistical Office (2016) also show that the proportion of volunteers in Hungary is higher among women.…”
Section: Gendermentioning
confidence: 96%
“…Ezt várják az önkéntes szerződések bevezetésétől és az önkéntes hétvégék szervezésétől is. szervezet vezetői és önkéntesekkel foglalkozó munkatársai számára érdemes lenne jobban megismerni az epizodikus önkéntesség jelenségét, jellemzőit és azokat a módszereket, amelyekkel sikeresebben integrálhatók, motiválhatók, tarthatók meg az önkéntesek(Bartal 2023). Mindehhez rendelkezésre áll a potenciál (az epizodikus önkéntesek nagy számban vannak jelen a szervezet körül) és a szervezetnek lehetősége van a folyamatos utánpótlás biztosítására is, a Re:Geni ifjúsági csoportba minden tanév elején újabb elsőéves egyetemisták jelentkeznek, akik bevonhatók a Pulzus más tevékenységeibe és önkéntes csapatába is.Véleményünk szerint ugyanez a ciklikusság jelenti a legnagyobb veszélyt is a szervezet önkéntes programjára nézve.…”
unclassified
“…(Howard, 2003;Tóth, 2009;Bernát, 2009;Giczi és Sik, 2009, Keller 2010, Tóth-Branyiczki 2016, TÁRKI, 2013, TÁRKI 2017, Gábos -Tomka -Tóth 2021 bekapcsolódásra (Oliver, 1984), míg egy önkéntesek körében készült magyar kutatás szerint a társadalmi célú önkéntes tevékenységekben való részvétel mögött az intézményekben való csalódás is állhat. (Bartal -Kmetty, 2011) Horton-Smith, 1981;Batson et al, 1983;Borshuk, 2004;Clary et al, 1998;Esmond -Dunlop, 2004). Emellett vannak olyan modellek, amelyek az identitásra helyezik a hangsúlyt: vagy az egyén saját hátrányos helyzetű identitása, vagy a hátrányos helyzetű csoportok iránti szolidaritása jelenik meg motivációként.…”
Section: A Szolidaritás éRtelmezései éS Típusai a Menekültválság Szem...unclassified
“…Egy magyar önkéntesekkel foglalkozó vizsgálat azt találta, hogy az értékek, a társadalmi elismerés és a társadalmi interakció volt az a három fő tényező, ami az önkéntes munkába való bekapcsolódásra ösztönzött egyéneket. (Bartal -Kmetty, 2011) Egy korábbi kutatásban két motivációs mintázatot emeltek ki a magyar önkénteseket vizsgálva: az egyik a "tradicionális", a másik pedig "új típusú" önkéntesség. Előbbi, a tradicionális motivációs mintázat esetében az önkéntesek a belső meggyőződése a fő elem, ami gyakran vallási meggyőződést (is) takar: ebbe a csoportba főként házas, középkorú nők tartoznak.…”
Section: A Szolidaritás éRtelmezései éS Típusai a Menekültválság Szem...unclassified
See 1 more Smart Citation