2020
DOI: 10.31592/aeusbed.604908
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Dil Öğrenme Stratejilerinin ve Yabancı Dile Yönelik Kalıplaşmış Düşüncelerinin İncelenmesi

Abstract: ÖZ Bu araştırmanın amacı, meslek yüksekokulu öğrencilerinin dil öğrenme stratejileri ve yabancı dile yönelik kalıplaşmış düşüncelerinin çeşitli değişkenler bağlamında incelemektir. Araştırma ilişkisel tarama modelinde desenlenmiştir. Araştırmanın evrenini, 2016-2017 eğitim öğretim yılı güz döneminde bir devlet üniversitesinde öğrenim gören 1759 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, bu evrenden rastgele seçilen toplam 552 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma verileri, "Dil Öğrenme Stratejileri Öl… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1

Citation Types

0
1
0
3

Year Published

2020
2020
2023
2023

Publication Types

Select...
4

Relationship

1
3

Authors

Journals

citations
Cited by 4 publications
(4 citation statements)
references
References 29 publications
0
1
0
3
Order By: Relevance
“…When the relationship between achievement and education in English course is examined, the finding that there is a significant difference in favor of undergraduate students, overlap with the finding of Metin et al (2017). In the study conducted by Baysal (2018), it was found that the stereotyped thoughts of vocational school students towards foreign language were moderate; it is stated that these kinds of thoughts cause students to show prejudiced and rejecting behaviors and this may lead to some obstacles and disturbances in the learning process, especially the objectives of learning that language. This finding explains that in the current study associate students are more unsuccessful in the English course.…”
Section: Findings Discussion and Resultsmentioning
confidence: 99%
See 1 more Smart Citation
“…When the relationship between achievement and education in English course is examined, the finding that there is a significant difference in favor of undergraduate students, overlap with the finding of Metin et al (2017). In the study conducted by Baysal (2018), it was found that the stereotyped thoughts of vocational school students towards foreign language were moderate; it is stated that these kinds of thoughts cause students to show prejudiced and rejecting behaviors and this may lead to some obstacles and disturbances in the learning process, especially the objectives of learning that language. This finding explains that in the current study associate students are more unsuccessful in the English course.…”
Section: Findings Discussion and Resultsmentioning
confidence: 99%
“…(2017) tarafından yapılan çalışmada, ön lisans öğrencilerinin %67'sinin uzaktan eğitim derslerini yüz yüze eğitim kadar verimli bulmadıkları ve %65'inin İngilizce dersini uzaktan eğitim sistemiyle almak istemedikleri bulgusu bu çalışmanın bulgusunu destekler niteliktedir. Baysal (2018) tarafından yapılan çalışmada ön lisans öğrencilerinin yabancı dile yönelik kalıplaşmış düşüncelerinin orta düzeyde olduğu bulgusu elde edilmiş; bu tip düşüncelerin ön lisans öğrencilerinin oldukça önyargılı ve reddedici tavır sergilemelerine sebep olduğundan dolayı o dili öğrenme hedefleri başta olmak üzere öğrenim sürecinde birtakım engel ve bozukluklara yol açabildiği belirtilmiştir. Bu bulgu, bu çalışmada ön lisans öğrencilerinin İngilizce dersinde başarısız olmalarını açıklar niteliktedir.…”
Section: Tartişma Ve Sonuçunclassified
“…Bu bulgudan herhangi bir İngilizce kursuna katılan öğrencilerin okuldaki İngilizce derslerinde öğretilenlere ek olarak kursta da takviye ders aldıklarından dolayı katılmayan öğrencilere kıyasla daha fazla mesafe almış olabilecekleri, İngilizce dersine daha fazla vakit harcadıkları ve dolayısıyla daha iyi seviyede oldukları çıkarılabilir. Baysal (2018) da özel kurumların gramer ve kelime bilgisinin dışında öğrencilere iletişim kurabilecekleri ortamları sağlayabileceğini, öğrencilerin çeşitli öğrenme ve öğretme stratejilerini kullanarak İngilizce pratiğinde zenginleşme imkânına sahip olabileceklerini ifade etmektedir.…”
Section: Discussionunclassified
“…yabancı dil olarak öğrenenler ile çalışılmış araştırmaların sonuçlarında da bu araştırmada olduğu gibi öğrencilerin dil öğrenme stratejilerini kullanma ortalama puanlarının yüksek seviyede belirlenmesi yönüyle benzerlik göstermektedir. Fakat Yang (2010), Demirel (2012), Balcı ve Üğüten (2017), Çetinkaya (2017), Baysal (2018) tarafından farklı hedef kitlelere yapılan çalışmaların sonuçlarının dil öğrenme stratejilerini kullanma ortalama puanlarının orta seviyede çıkması yönüyle araştırmanın sonuçları farklılık göstermektedir.…”
Section: Sonuç Ve Tartışma Ve öNerilerunclassified