2021
DOI: 10.32433/eje.820504
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Öğretmenlerin İş Yaşamı Kalitesi ile Örgütsel Değer Algıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi (Kayseri İli Örneği)

Abstract: Çalışmanın amacı, öğretmenlerin iş yaşamı kalitesi ile okulun örgütsel değer algıları arasındaki ilişkiyi saptamak ve bazı değişkenlere göre incelemektir. Araştırmanın desenleri korelasyon ve taramadır. Araştırma, Kayseri İli Kocasinan, Melikgazi ve Talas merkez ilçelerindeki ortaöğretim ve ilköğretim kurumlarındaki 568 öğretmenin katılımı ile gerçekleşmiştir. Öğretmenlerin iş yaşamı kalitesini belirlemek için "İş Yaşamı Kalitesi Ölçeği" ve okulun örgütsel değerlerini belirlemek için "Değerlere Göre Yönetim Öl… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1

Citation Types

0
1
0
2

Year Published

2022
2022
2024
2024

Publication Types

Select...
5

Relationship

0
5

Authors

Journals

citations
Cited by 5 publications
(3 citation statements)
references
References 21 publications
0
1
0
2
Order By: Relevance
“…According to another result of the research, values were examined in terms of marital status instead of family unity, revealing varying results (Erdoğan, 2014;Erdoğan, 2020). Studies have concluded that perceived socioeconomic level, another variable discussed in our research, affects different individual values (Altun, 2018;Ayyıldız Durhan, 2019;Çetin, 2020;Sineren, 2018;Tut, 2021).…”
Section: Discussion Conclusion and Recommendationsmentioning
confidence: 80%
See 1 more Smart Citation
“…According to another result of the research, values were examined in terms of marital status instead of family unity, revealing varying results (Erdoğan, 2014;Erdoğan, 2020). Studies have concluded that perceived socioeconomic level, another variable discussed in our research, affects different individual values (Altun, 2018;Ayyıldız Durhan, 2019;Çetin, 2020;Sineren, 2018;Tut, 2021).…”
Section: Discussion Conclusion and Recommendationsmentioning
confidence: 80%
“…Balcı Arvas'ın (2018) araştırmasında anlamlı ilişkiler görülmese de kişisel değerlerin toplamı ve alt boyutlarında gelirini "çok iyi" biçiminde görenlerin en yüksek ortalamalarda yer aldıkları ifade edilmiştir. Altun (2018) tarafından yürütülen diğer bir araştırmada gelir düzeyi yüksek olan annelerin değer algılarının, orta ve düşük olan annelerden daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Benzer bir biçimde Kaya vd.…”
Section: Annelerin Bireysel Değerleri Ile çAlışma Durumu Değişkenine ...unclassified
“…Kadın ve erkek öğretmenlerin örgütsel bağlılıklarına yönelik olarak anlamlı Mesleki yönetim aidiyetinin yaşa göre anlamlı farklılık sergilediği görülmüştür. 40 yaş üstündekiler mesleki yönetim aidiyetinde, 25-29 ve 35-39 yaştaki öğretmenlere göre anlamlı düzeyde daha yüksek puanlar elde etmişlerdir.Suliman ve Iles (2000) tarafından gerçekleştirilen çalışmada da çalışanların duygusal, normatif ve devam bağlılıkları ile yaş değişkeni arasında anlamlı farklılık bulunmuştur.Buckho, Weinzimmer ve Sergeyev (1998: 109-116) de 100'den fazla katılımcı ile gerçekleştirdikleri çalışmada çalışanlar ile kurumları arasındaki aidiyet seviyesi üzerinde yaş değişkeninin pozitif yönde etkide bulunduğunu tespit etmişlerdir Kaplan (2020). gerçekleştirdiği doktora tezi kapsamında Kayseri ili ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenler ile sahip oldukları kişilik özellikleri ve örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkiyi çeşitli değişkenler açısından ele almıştır.…”
unclassified