2019
DOI: 10.18039/ajesi.577713
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Toplumsal Cinsiyet Rolüne İlişkin Tutumları ile Eleştirel Düşünme Eğilimleri İlişkisi

Abstract: Bu çalışma ilk yazarın ikinci yazar danışmanlığında yazdığı yüksek lisans tezinden üretilmiştir.

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1
1
1

Citation Types

0
5
0
2

Year Published

2020
2020
2021
2021

Publication Types

Select...
6

Relationship

0
6

Authors

Journals

citations
Cited by 10 publications
(7 citation statements)
references
References 16 publications
0
5
0
2
Order By: Relevance
“…Başçı ve Giray (2016) anne-babanın eğitim düzeyine göre TCRTÖ ortalamalarının farklılaştığı; annesi lisansüstü, babası lise mezunu olan öğrencilerin toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin eşitlikçi tutuma sahip oldukları sonucuna varmıştır. Seyitoğlu-Çelik, Güneş ve Gökçe (2016) ile Yazıcı (2016) tarafından yapılan çalışmalarda ise anne eğitim düzeyi yüksek olan öğrencilerin daha eşitlikçi tutum gösterdiği belirtilmiştir. Durgun-Köken ve Ulaş-Cambaz (2019) ise çalışmasında annesi ve babası ortaokul ve daha düşük eğitime sahip olanların daha eşitlikçi rol ve tutum içinde olduklarınıbelirlemiştir.…”
Section: Discussionunclassified
“…Başçı ve Giray (2016) anne-babanın eğitim düzeyine göre TCRTÖ ortalamalarının farklılaştığı; annesi lisansüstü, babası lise mezunu olan öğrencilerin toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin eşitlikçi tutuma sahip oldukları sonucuna varmıştır. Seyitoğlu-Çelik, Güneş ve Gökçe (2016) ile Yazıcı (2016) tarafından yapılan çalışmalarda ise anne eğitim düzeyi yüksek olan öğrencilerin daha eşitlikçi tutum gösterdiği belirtilmiştir. Durgun-Köken ve Ulaş-Cambaz (2019) ise çalışmasında annesi ve babası ortaokul ve daha düşük eğitime sahip olanların daha eşitlikçi rol ve tutum içinde olduklarınıbelirlemiştir.…”
Section: Discussionunclassified
“…Another result of the study is that preservice teachers have egalitarian attitudes towards gender roles. Similarly, Bayraktar and Yağan Güder (2019) found that preservice preschool teachers exhibited an egalitarian attitude towards gender roles. Yaşar (2018) found that pre-service teachers' attitudes towards gender roles were egalitarian.…”
Section: öNerilermentioning
confidence: 94%
“…Bu da öğretmenlerin lisans eğitimleri sürecinde demokratik değerler ve toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik nasıl bir tutum geliştirdikleri konusunu gündeme getirmektedir. Yapılan çalışmalar öğretmen adaylarının toplumsal cinsiyet rollerine yönelik eşitlikçi tutuma sahip olduklarını göstermektedir (Bayraktar ve Yağan-Güder, 2019;Yaşar, 2018;Çuhadaroğlu ve Akfırat, 2017 Toplumsal cinsiyet çalışmalarında elde edilen bulgulara benzer biçimde, Türkiye'de demokratik değerlerle ilgili öğretmen adaylarıyla gerçekleştirilen araştırmalardaki genel durumun olumlu olduğu görülmektedir. Bu bağlamda yapılan araştırmalarda öğretmen adaylarının demokratik değer algılarının yüksek olduğu ortaya konmuştur (Özdemir ve Büyükgöze, 2016;Çermik, 2013;Oğuz, 2011;Yazıcı, 2011;Akın ve Özdemir, 2009).…”
Section: Problem Durumuunclassified
“…The critical thinking dispositions of preservice teachers were found to be high. When the past research was examined, it is seen that more recent studies report a similarly high disposition regarding critical thinking (Bayraktar and Yağan Güder, 2019;Kiriş Avaroğulları and Şaman, 2020). It is recommended to conduct meta-analysis studies that examine this in a more detailed way and observe the change in critical thinking dispositions of preservice teachers by year.…”
Section: Conclusion and Suggestionsmentioning
confidence: 97%
“…The fact that the average score of preservice teachers for critical thinking dispositions is 4 and above could be interpreted as having high critical thinking dispositions. In the studies conducted using a different measurement tool in the relevant field, there are a limited number of studies reporting a high level of critical thinking disposition (for example, Bayraktar and Yağan Güder, 2019;Kiriş Avaroğulları and Şaman, 2020).…”
Section: Findings Regarding Critical Thinking Dispositions Of Preservice Teachersmentioning
confidence: 99%