2020
DOI: 10.24106/kefdergi.833502
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Ortaokul Öğrencilerinin Siyaset Okuryazarlık Düzeyleri

Abstract: Bu çalışmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin çeşitli değişkeler açısından siyaset okuryazarlık düzeylerini tespit etmektir. Çalışmada tarama (survey) modelinde betimsel bir çalışmadır. 686 öğrenci ile yürütülen bu çalışmada veriler kişisel bilgi formu, beceri-davranış ölçeği, duyuşsal eğilim ölçeği ve başarı testi olmak üzere 4 kısımdan oluşan "Siyaset Okuryazarlığı Ölçeği" ile toplanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde ise frekans, yüzde, aritmetik ortalama, Kruskal Wallis Testi, Mann Whitney U Testi ve Pearson … Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1
1
1

Citation Types

0
1
0
3

Year Published

2021
2021
2024
2024

Publication Types

Select...
6

Relationship

0
6

Authors

Journals

citations
Cited by 6 publications
(4 citation statements)
references
References 5 publications
0
1
0
3
Order By: Relevance
“…However, in terms of the Effect dimension, both male and female perceptions are comparable to those of these studies. Aslan and Basel (2017) in their study, found that the level of media literacy differed according to the gender variable and that it was higher in female students. Saçan and Adıbelli (2016) also concluded that the sub-dimension of having information on media literacy levels according to gender was in favor of female students.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 90%
“…However, in terms of the Effect dimension, both male and female perceptions are comparable to those of these studies. Aslan and Basel (2017) in their study, found that the level of media literacy differed according to the gender variable and that it was higher in female students. Saçan and Adıbelli (2016) also concluded that the sub-dimension of having information on media literacy levels according to gender was in favor of female students.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 90%
“…Bu açıdan bakıldığında dijital okuryazarlığın alan yazında birçok farklı alt boyutunun yer aldığı söylenebilir. Özellikle bilgisayar okuryazarlığı, teknoloji okuryazarlığı, bilgi okuryazarlığı, iletişim okuryazarlığı, medya okuryazarlığı ve görsel okuryazarlık bu alanda öne çıkan boyutlar olarak sıralanabilir (Korkmaz & Mahiroğlu, 2009;Arabacı & Polat, 2013;Çelikoğlu vd., 2022). Bir başka çalışmada ise dijital okuryazarlık hem çevrimiçi hem de çevrimdışı dijital teknolojilerle öğrenmenin teknik, bilişsel ve sosyal-duygusal perspektiflerini kucaklayan geniş bir terim olarak belirtilmektedir (Ng, 2012).…”
Section: Dijital Okuryazarlık İçin Kuramsal çErçeve Sorunuunclassified
“…Yontar (2019) üniversitelerin eğitim fakültelerinde öğrenimlerini sürdüren öğretmen adaylarının dijital okuryazarlık düzeylerini incelediği araştırmada erkek katılımcıların ortalama puanlarının kadın katılımcılardan yüksek olduğunu bulgulamıştır. Yine literatür incelendiğinde (Alakpodia, 2014;Albirini, 2006;Calvani, Fini, Ranieri ve Picci, 2012;Çetin, 2016;Göldağ ve Kanat, 2018;Gui ve Argentin, 2011;Güngör ve Kurtipek, 2020;Korkmaz ve Mahiroğlu, 2009;Menzi, 2012;Nguyen ve Habók, 2021;Ocak ve Karakuş, 2019;Siddiq ve Scherer, 2019). Bu durum açıklanırken toplumsal yaşamda erkeklerin kadınlara oranla dijital araçları daha fazla süre ve sıklıkla kullanmaya yönelik tutum sergilemeleri, teknolojik araçlarla daha fazla etkileşimde bulunmaları ve bu araçları kullanmaya daha istekli olmaları ortaya çıkan farkın kaynağı olarak düşünülebilir.…”
Section: Tartişma Ve Sonuçunclassified