2017
DOI: 10.21565/ozelegitimdergisi.327784
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuklar ve Normal Gelişim Gösteren Çocukların Statik ve Hareketli Materyallerde Yüz İşlemelerinin Karşılaştırılması

Abstract: ÖzSosyal dikkat eksikliği otizm spektrum bozukluğunun temel özelliklerinden biri olmasına rağmen, OSB'li bireylerde bu probleme neden olan faktörler yeterince anlaşılabilmiş değildir. Bu araştırmanın amacı, otizm spektrum bozukluğu olan (OSB) çocukların bilgisayar ekranında kendilerine sunulan statik ve hareketli yüz ifadelerini izlerken sergiledikleri yüz işlemelerini göz izleme tekniği ile incelemek ve normal gelişim gösteren (NG) çocukların yüz işleme örüntüleri ile karşılaştırmaktır. Araştırmanın katılımcı… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1

Citation Types

0
1
0
2

Year Published

2022
2022
2023
2023

Publication Types

Select...
4
1

Relationship

0
5

Authors

Journals

citations
Cited by 5 publications
(3 citation statements)
references
References 65 publications
0
1
0
2
Order By: Relevance
“…However, in terms of interaction, it has been found that mothers of children with ASD have warmer interactions (physical contact, smile, effort to stimulate activity, love words, kissing, hugging, etc. and enjoying the interaction) with their children (Diken, 2012;Doğan et al, 2016). Another study found that Turkish mothers of children with severe ASD exhibited low levels of sensitivity behaviors, occasionally considered their children's interests and behaviors, and had limited ability in terms of observing their children's behaviors (Töret et al, 2015).…”
Section: Mp Er Difficulties Problem Behaviors Of Children With Asdmentioning
confidence: 99%
“…However, in terms of interaction, it has been found that mothers of children with ASD have warmer interactions (physical contact, smile, effort to stimulate activity, love words, kissing, hugging, etc. and enjoying the interaction) with their children (Diken, 2012;Doğan et al, 2016). Another study found that Turkish mothers of children with severe ASD exhibited low levels of sensitivity behaviors, occasionally considered their children's interests and behaviors, and had limited ability in terms of observing their children's behaviors (Töret et al, 2015).…”
Section: Mp Er Difficulties Problem Behaviors Of Children With Asdmentioning
confidence: 99%
“…Öte yandan, OSB'li çocuklarda ekran aracılığıyla gelişimi destekleme araştırmalarının çeşitliliğine rağmen, videoda gerçek insan sunumu ve 3D animasyonda karakter sunumu sırasında görsel dikkatlerini karşılaştıran araştırmalar sınırlıdır (Töret, Özdemir, Gürel-Selimoğlu ve Suna, 2018). OSB'li çocukların, TGG'li akranları ile kıyaslandığında, erken dönemlerden itibaren sosyal dikkatte akranlarından olumsuz yönde farklılaştıkları ve insan yüzü gibi sosyal uyaranlara görsel dikkati yönlendirmede sınırlılıklar sergiledikleri yaygın olarak kaydedilmektedir (Akın-Bülbül ve Özdemir, 2021;Guillon vd., 2016;Klin vd., 2002a;Moore vd., 2018;Özdemir, Gürel-Selimoğlu, Töret ve Suna, 2017). Nitekim OSB'li çocukları TGG'li akranlarından ayıran en önemli özelliklerden birinin sosyal uyaranlara yöneltilen görsel dikkat sınırlılığı olduğu kabul edilmektedir (Frazier vd., 2017).…”
Section: Introductionunclassified
“…Yetersizliği olan bireylerde problem davranışları konu alan çalışmalar incelendiğinde ise problem davranışların incelenmesi (Güneş, 2008;Kaner, 2009) problem davranışlar ve müdahale yöntemleri hususunda aile görüşleri (Acar, 2000;Ceylan, 2015) problem davranışlar üzerinde etkili olduğu düşünülen değişkenler (Alıcıoğlugil, 2019;Çorbacı Serin & Girli, 2012;Hocaoğlu, 2016) normal gelişim gösteren ve yetersizliği olan bireylerin problem davranışlarının karşılaştırıldığı (Kıyak, 2016;Yoşumaz, 2013) çalışmaların ağırlık kazandığı görülmektedir. Anne çocuk etkileşimine yönelik çalışmalar incelendiğinde ise çalışmaların normal gelişim gösteren çocuklar üzerinde yoğunlaştığı (Akgün, Yılmaz & Arık, 2017;Aydın & Birol, 2020;Gençer & Aksoy, 2016;Kılınç & Aral, 2015;Özyürek & Gürleyik, 2016) özel gereksinimli bireylerde anne çocuk etkileşiminin ise otizmli bireyler üzerinde ağırlık kazandığı (Doğan, Özdemir, Gürel Selimoğlu, Töret, Özkubat & Ceyhun Duman, 2016;Oğuz & Sönmez, 2018;Töret, Özdemir & Özkubat, 2015) görülmektedir. Yetersizliği olan bireylerde anne gereksinimlerinin belirlenmesine yönelik çalışmalar bulunmakla birlikte (Cankuvvet, 2015;Sucuoğlu, 1995) günümüz şartlarında değişmiş olabilecek gereksinimlerinin tekrar belirlenmesi açısından engelli bireylerde anne ve çocuk etkileşimi üzerine kurulu, problem davranışların sağaltımına yönelik bütünleştirici bir programın etkisinin belirlenmesi önem arz etmektedir.…”
Section: Introductionunclassified