2020
DOI: 10.25307/jssr.698341
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Özel Spor İşletmelerinde Çalışan Personelin Örgütsel Sinizm ile Örgütsel Bağlılık Düzeyleri Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi

Abstract: Çalışmanın amacı, özel spor işletmelerinde çalışan personelin örgütsel sinizm ve örgütsel bağlılık düzeylerini inceleyebilmektir. 3 alt boyuttan oluşan örgütsel sinizm ölçeği ve 3 alt boyuttan oluşan örgütsel bağlılık ölçeği olmak üzere üç bölümden oluşan soru formu Marmara bölgesinde faaliyet göstermekte olan özel spor merkezlerinde çalışan 400 kişiye uygulanmıştır. Verilerin güvenirliği; Örgütsel sinizm ölçeği için α=0,802, örgütsel bağlılık ölçeği için α=0,851 olarak bulunmuştur. İki kategori içeren demogra… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
3
1
1

Citation Types

0
2
0
4

Year Published

2020
2020
2024
2024

Publication Types

Select...
5

Relationship

0
5

Authors

Journals

citations
Cited by 6 publications
(6 citation statements)
references
References 26 publications
0
2
0
4
Order By: Relevance
“…Soybalı and Pelit (2019) detected the positive relationship between organizational exclusion and organizational cynicism. In addition, a negative relationship was observed between organizational cynicism and organizational commitment with a similar relationship (Malkoç and Sunay, 2020). Lyu, and Zhu, (2019) observed that organizational exclusion reduces dedication and emotional commitment to work, induces intention to quit work, and reduces intrinsic motivation.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 82%
“…Soybalı and Pelit (2019) detected the positive relationship between organizational exclusion and organizational cynicism. In addition, a negative relationship was observed between organizational cynicism and organizational commitment with a similar relationship (Malkoç and Sunay, 2020). Lyu, and Zhu, (2019) observed that organizational exclusion reduces dedication and emotional commitment to work, induces intention to quit work, and reduces intrinsic motivation.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 82%
“…Ölçeği kullanan değişik şehirlerde, değişik örneklem, farklı yıl ve yöntemle yapılmış çalışmalar bulunmaktadır (Abaslı, 2018;Ağıröz, 2019;Kuşcu, 2020;Saygın, 2021). Aynı zamanda Cronbach alfa güvenirlik katsayısını 0,70 civarında bulan çalışmalar (Demirtaş vd., 2016;Malkoç ve Sunay, 2020) olduğu gibi 0,90 civarında bulan çalışmalara da (Boz, 2016;Demir ve Sürgevil Dalkılıç, 2021;Erol, 2020;Şevik, 2019) rastlanmıştır. Böylece çalışmaların farklı değerlerde güvenirlik değeri raporladığı gözlemlenmiştir.…”
Section: öRgütsel Sinizm öLçeği Güvenirlik Genelleme Meta-analiziunclassified
“…Yayın türü değişkenlerinden Tez çalışmalarının geniş bir zaman aralığında yapıldığı için örneklem seçiminde daha özenli davranılmış olması bu farkın oluşmasına neden olmuş olabilir. Literatürde farklı örneklem türlerinde yapılan örgütsel bağlılık ve örgütsel sinizm arasındaki ilişkiyi ortaya koyan çalışmalarda değişik değerlerde ilişkiden bahsedilse de (Fındık ve Eryeşil, 2012;Malkoç ve Sunay, 2020;Şeker, 2020) bu çalışmanın sonuçlarına göre örneklem türüne göre etki büyüklüğündeki farklılaşmanın anlamlı olmadığı bulgusuna ulaşılmıştır. Bu bulguya göre iki olgunun farklı örneklem türlerinde benzer ilişki göstereceği öngörülebilir.…”
Section: Sonuç Tartışma Ve öNerilerunclassified