2018
DOI: 10.17755/esosder.338205
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Reel Dövi̇z Kurlarinin Turi̇zm Talebi̇ne Etki̇si̇ Üzeri̇ne Karşilaştirmali Nedenselli̇k Anali̇zi̇

Abstract: Master Degree-2017 Department of Tourism Management Adviser: Prof. Yaşar SARI This study aims to examine the short and long term causal relationships between tourism demand and real exchange rate and to compare countries which are chosen by sampling. First, both national and international literature are reviewed in order to define the tourism economy and theri subsequent titles. Then, time series analysis which is utilized to determine the relationship between tourism demand and real exchange rates is defined … Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1
1

Citation Types

0
1
0
5

Year Published

2019
2019
2024
2024

Publication Types

Select...
5

Relationship

0
5

Authors

Journals

citations
Cited by 6 publications
(6 citation statements)
references
References 16 publications
0
1
0
5
Order By: Relevance
“…However, they have found that this the opposite effect has occurred in Turkey. Many studies (Crouch, 1994;İçöz et al, 1998;Webber, 2001;Gagello et al, 2007;Al-mulali et al, 2014;Tang et al, 2014;Sari and Oğuz, 2018;Meo et al, 2018) have examined and verified the relationship between exchange rate and tourism demand, but it is impossible to mention them all. To examine the relationship between the exchange rate and the tourism income, Şen and Şit (2015) have examined the relationship between tourism income and exchange rate with causality analysis.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%
“…However, they have found that this the opposite effect has occurred in Turkey. Many studies (Crouch, 1994;İçöz et al, 1998;Webber, 2001;Gagello et al, 2007;Al-mulali et al, 2014;Tang et al, 2014;Sari and Oğuz, 2018;Meo et al, 2018) have examined and verified the relationship between exchange rate and tourism demand, but it is impossible to mention them all. To examine the relationship between the exchange rate and the tourism income, Şen and Şit (2015) have examined the relationship between tourism income and exchange rate with causality analysis.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%
“…Bu araştırmada Eskişehir'e yönelik turizm talebinin tahmin edilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda da kuramsız modeller olarak da adlandırılan zaman serilerinden yararlanılmıştır (Sarı ve Oğuz, 2018). Bu bağlamda da öncelikle zaman serileri ile ilgili açıklama yapılmasının yerinde olacağı düşünülmektedir.…”
Section: Yöntemunclassified
“…Dış turizm talebi ise ülke insanlarının kendi ülkesinin dışına yapmış olduğu seyahat hareketlerine katılması şeklinde ifade edilmektedir Dünya geneline bakıldığı zaman dış turizm talebi kendi ülkesi dışında turizm nedeniyle seyahat etmek isteyen kişilerin meydana getirdiği talep olarak tanımlanmıştır (Bahar ve Kozak, 2012). Turizm endüstrisinin ülkelerin ekonomik zenginliklerine daha fazla katkı verebilmesi, kaynakları verimli ve etkili bir biçimde kullanabilmesi ve neticede turizmden istenilen gelirin ve payın elde edilebilmesi için turizm talebinin iyi ve güvenilir bir şekilde analiz edilmesi gerekmektedir (Sarı ve Oğuz, 2018) Turistik ürünlere yönelik talebin meydana gelebilmesi için pek çok farklı faktörün etkisi söz konusu olmaktadır. Bu faktörler temelde ekonomik faktörler ve ekonomik olmayan faktörler şeklinde ikiye ayrılmaktadır.…”
unclassified
“…Kurulan VAR modelinde gecikme sayısı (k) ve maksimum entegrasyon derecesi (dmax) belirlendikten sonra k+dmax gecikme ile yeni bir VAR modeli kurulmaktadır (Toda & Yamamoto, 1995: s.230 Literatürde döviz kurlarının turizm sektörünü etkilediğini ortaya koyan çalışmalar mevcuttur (Bozkurt vd., 2021;Demir, 2021;Dristakis, 2004;Sarı & Oğuz, 2018;Şen & Şit, 2015;Tang, 2014;Tung, 2019)…”
Section: Toda-yamamoto Nedensellik Testiunclassified
“…Literatürde döviz kurları ile turizm sektörü arasındaki nedensellik ilişkisini test etmek amacıyla yapılmış gerek yurt içi gerekse yurt dışı birçok çalışma bulunmaktadır (Akarsu, 2023;Belloumi, 2010;Bozkurt vd., 2021;Demir, 2021;Dritsakis, 2004;Gündüz vd., 2023;Kılıç & Bayar, 2014;Kisswani vd., 2022;Öner, 2022;Sarı & Oğuz, 2018;Sinan, 2022;Şen & Şit, 2015;Tung, 2019;Tang, 2013). Fakat bu çalışmalarda turizm talebi, turizm geliri ve turist başına harcama değişkenleri incelenmiştir.…”
unclassified