2016
DOI: 10.16986/huje.2016018402
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Sınıf Öğretmen Adaylarının Meslek Tercih Algıları: Değişimin Boylamsal Çözümlemesi

Abstract: ÖZ:Bu boylamsal tarama çalışmasının amacı sınıf öğretmeni adaylarının mesleği tercih ve mesleğin saygınlığı hakkındaki algıları ile mesleği yeniden tercih etme(me) durumlarını boylamsal olarak incelemektir. Çalışma, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği programı kapsamında yürütülmüştür. Sözü edilen programa 2010-2011 öğretim yılında kayıt yaptıran öğretmen adayları çalışmaya katılmış; katılımcıların algıları, sonraki dört yıl boyunca izlenmiştir. Veriler, araştırmacıları… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1

Citation Types

0
2
0
2

Year Published

2018
2018
2022
2022

Publication Types

Select...
4

Relationship

0
4

Authors

Journals

citations
Cited by 4 publications
(4 citation statements)
references
References 12 publications
0
2
0
2
Order By: Relevance
“…Moreover, in the studies conducted by Calderhead and Shorrock (1997), Montecinos and Nielsen (1997) it was revealed that the teachers must love the children, to improve the lives of children and to have responsibility for them. In some limited studies although the finding was found as 'if I had a new chance I would not choose teaching profession' (Çermik, Şahin, & Doğan, 2017), it is clear that the basic condition of being successful in the teaching profession is the profession love. Because the school teaching is a love profession needing 'to possess and to internalize professional values.'…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
“…Moreover, in the studies conducted by Calderhead and Shorrock (1997), Montecinos and Nielsen (1997) it was revealed that the teachers must love the children, to improve the lives of children and to have responsibility for them. In some limited studies although the finding was found as 'if I had a new chance I would not choose teaching profession' (Çermik, Şahin, & Doğan, 2017), it is clear that the basic condition of being successful in the teaching profession is the profession love. Because the school teaching is a love profession needing 'to possess and to internalize professional values.'…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
“…Türkiye'de öğretmenlik mesleğini tercih etmeye ilişkin çalışmalar incelendiğinde (Bursal ve Buldur, 2016;Çetin, 2012;Çermik, Şahin ve Doğan, 2017;Çevik, Perkmen ve Alkan, 2012;Özbek, 2007;Şahin, 2011;Karamustafaoğlu ve Özmen, 2004;Kılcan, Keçe;Çepni ve Kılınç, 2013) içsel, dışsal ve özgeci olarak çok çeşitli sebepler bulunduğu dikkat çekmektedir. Şahin (2011) yapmış olduğu çalışmada mezuniyet sonrası atanma söz konusu olduğunda mesleki, ekonomik, sağlık, sosyal güvencelerin olmasının öğretmenlik mesleğini tercih etmede öncelikli olduğunu, öğretmenlik mesleğini kişilerin kendilerine uygun görmelerinin, sevmelerinin, öğretmenlik yaparak mutlu olacaklarına inanmalarının ve ebeveynlerinin isteklerinin de diğer nedenler arasında olduğunu belirtmiştir.…”
unclassified
“…Birincisi, öğretmen adaylarının tercih ettikleri mesleği saygın buldukları için tercih etmiş olabilecekleri görüşüdür. Bu görüşü öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğini seçme nedenlerini belirlemeye yönelik yürütülen araştırma bulgularıyla desteklemek mümkündür (Boz ve Boz, 2008;Çermik, Şahin ve Doğan, 2017;Fokkens-Bruinsma ve Canrinus, 2012;Low, Lim, Ch'ng ve Goh 2011). İkincisi ise öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğinin saygınlığının kaybolduğunu düşünmeleri ve meslekten bu yönde bir beklenti içine girmeleri görüşüdür.…”
Section: Discussionunclassified