2020
DOI: 10.34086/rteusbe.726511
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Sosyal Bi̇lgi̇ler Dersi̇nde Fi̇nansal Okuryazarlik Beceri̇si̇ni̇n Kazandirilmasina Yöneli̇k Öğretmen Görüşleri̇

Abstract: ÖZ: Finansal okuryazarlık becerisi öğrencilere kazandırılması için 2018 yılında güncellenen sosyal bilgiler öğretim programına eklenmiştir. Finansal okuryazarlık, bireylerin finansal ürünlere ve kavramlara hakimiyeti, finansal risk almaları ve çeşitli alternatifler arasından tercih yapabilecek farkındalığa sahip olmaları sayesinde finansal refahlarını artırma süreci olarak tanımlanmaktadır. Bilgiyi, teknolojiyi ve finansal kaynakları üreten bir toplum meydana getirmek için de finansal okuryazarlık becerisinin … Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
2
1

Citation Types

1
2
0
4

Year Published

2021
2021
2023
2023

Publication Types

Select...
4

Relationship

0
4

Authors

Journals

citations
Cited by 4 publications
(7 citation statements)
references
References 9 publications
1
2
0
4
Order By: Relevance
“…According to the results of a study conducted with 3009 adults by the cooperation of The World Bank and Capital Markets Board in 2012, many of the adults in Turkey have knowledge on basic financial concepts like interest and they could calculate basically; however, it was seen that many of the adults have low performance on financial issues requiring more knowledge and complex computational skills (TEDMEM, 2016). In a study conducted with Social Sciences teachers, Seyhan (2020) states that social science teacher can define financial literacy in terms of basic financial concepts, economic politics and interpreting financial developments; as for financial management, they can define it as budgeting, deciding on economical issues and managing money as general. Similarly, in the studies which aim to determine financial literacy knowledge of in-service teachers and candidate teachers, it is seen that the level of financial literacy is low in both groups (Lucey, 2008;Akhan, 2015;Lucey, Meyers and Smith, 2017).…”
Section: Discussion Conclusion and Recommendationsmentioning
confidence: 99%
See 1 more Smart Citation
“…According to the results of a study conducted with 3009 adults by the cooperation of The World Bank and Capital Markets Board in 2012, many of the adults in Turkey have knowledge on basic financial concepts like interest and they could calculate basically; however, it was seen that many of the adults have low performance on financial issues requiring more knowledge and complex computational skills (TEDMEM, 2016). In a study conducted with Social Sciences teachers, Seyhan (2020) states that social science teacher can define financial literacy in terms of basic financial concepts, economic politics and interpreting financial developments; as for financial management, they can define it as budgeting, deciding on economical issues and managing money as general. Similarly, in the studies which aim to determine financial literacy knowledge of in-service teachers and candidate teachers, it is seen that the level of financial literacy is low in both groups (Lucey, 2008;Akhan, 2015;Lucey, Meyers and Smith, 2017).…”
Section: Discussion Conclusion and Recommendationsmentioning
confidence: 99%
“…The limitation of the activities for FL in Turkish preschool classes can be derived from teachers' knowledge, attitudes, or pedagogical education in terms of FL. Some studies stated that teachers lack the knowledge and abilities on financial education although they were aware of the significance of financial education (Seyhan, 2020;Way and Holden, 2009). OECD (2015) reported that there are serious problems in terms of teachers' competencies for financial education in schools.…”
Section: Discussion Conclusion and Recommendationsmentioning
confidence: 99%
“…Bu durum, bahsi geçen iki öğrenme alanının kazanımlarında ekonomi ile ilgili içeriklere diğer öğrenme alanlarına göre daha fazla yer verilmesiyle açıklanabilir. Seyhan (2020) da bu becerinin öğrencilere SBDÖP'te "Üretim, Dağıtım ve Tüketim" öğrenme alanında kazandırılmasının amaçlandığını belirtmiştir. Çalışmada diğer öğrenme alanlarında finansal okuryazarlık becerisini içeren kazanımlara yer verilmediği tespit edilmiştir.…”
Section: Okuryazarlık Becerisi Içeren Kazanımların Sayısı Sınıf Düzey...unclassified
“…Opletalova (2015), finansal okuryazarlık becerisine sosyal bilgiler dersi müfredatında yer verildiğini belirtmiştir. Seyhan (2020), ülkemizde finansal okuryazarlık becerisi konusunda sosyal bilgiler dersine önemli görevler yüklendiğini ifade etmiştir. Segara, Maryani ve Ruhimat (2018), harita okuryazarlığının sosyal bilgiler dersini anlamlı, bütünleştirici, aktif ve güçlü hale getirdiğine ulaşmışlardır.…”
Section: Introductionunclassified
“…Ayrıca öğretmenler konunun öğretimi için ayrılan ders süresinin yetersiz olduğuna, ders kaynaklarında konunun açık bir şekilde işlenmemiş olduğuna, materyallerin yeterli olmadığına ve çevresel koşulların bu konunun öğretilmesi için uygun olmadığına değinmişlerdir. Bir diğer çalışmada ise sosyal bilgiler öğretmenlerinin finansal okuryazarlıkla ilgili bilgi ve becerilerin aktarımı için en çok anlatım yöntemini, bu yönteme ek olarak örnek olay, drama, problem çözme ve soru cevap yöntem ve tekniklerini kullandıkları; ancak araştırmaya dâhil edilen öğretmenlerin çoğunun öğrencilerine finansal okuryazarlık becerilerini etkin bir şekilde kazandırmak üzere hangi stratejilerden ya da yöntemlerden, yararlanabileceklerini bilmedikleri görülmüştür (Seyhan, 2020). Bahsedilen ve genel Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi, Yıl: 2023 Cilt: 18 Sayı: 39 eğitim ortamlarında öğretim sunan öğretmenlerle yürütülen çalışmalar dışında alanyazında ÖG bireylerle çalışan öğretmenlerin, özellikle de özel eğitim öğretmenlerinin finansal okuryazarlıkla ilgili bilgi, görüş ve deneyimlerini belirlemeyi amaçlayan bir çalışmaya ulaşılamamıştır.…”
Section: Introductionunclassified