2016
DOI: 10.16991/inesjournal.1301
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Sosyal Bi̇lgi̇ler Öğretmen Adaylarinin Coğrafya Kavramina İli̇şki̇n Metaforlari

Abstract: Özet Bu araştırma öğretmen adaylarının zihin haritalarına yansıyan günümüz Dünya sorunlarını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Nitel yaklaşıma dayalı olarak gerçekleştirilen bu araştırmada nitel araştırma desenlerinden olgubilim deseni kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcılarını Karadeniz Teknik Üniversitesi Coğrafya Öğretmenliği lisans programında öğrenim gören 100 öğretmen adayı ile Sosyal Bilgiler Öğretmenliği lisans programında öğrenim gören 200 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama ar… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1
1

Citation Types

0
4
0
9

Year Published

2018
2018
2023
2023

Publication Types

Select...
5

Relationship

0
5

Authors

Journals

citations
Cited by 6 publications
(13 citation statements)
references
References 4 publications
0
4
0
9
Order By: Relevance
“…The study that was conducted by Gerber (2001) in Australia reported that the attitudes of students towards Geography lessons were positive. In addition, the studies that examined the attitudes of undergraduate students towards geography (Demirkaya and Arıbaş, 2004;Dikmenli and Aslan, 2009;Gökçe, 2010;Kadıoğlu, 2008;Ulusoy and Gülüm, 2009) also reported similar findings. The results of the relevant literature show that students have positive attitudes towards Geography lessons.…”
Section: Resultsmentioning
confidence: 75%
“…The study that was conducted by Gerber (2001) in Australia reported that the attitudes of students towards Geography lessons were positive. In addition, the studies that examined the attitudes of undergraduate students towards geography (Demirkaya and Arıbaş, 2004;Dikmenli and Aslan, 2009;Gökçe, 2010;Kadıoğlu, 2008;Ulusoy and Gülüm, 2009) also reported similar findings. The results of the relevant literature show that students have positive attitudes towards Geography lessons.…”
Section: Resultsmentioning
confidence: 75%
“…Geçit ve Gencer (2011), sınıf öğretmeni adaylarının coğrafya kavramına yönelik algılarını inceledikleri çalışmalarında 130 öğretmen adayı 52 farklı metafor üretmiştir. Gökçe (2016), öğretmen adaylarıyla yaptığı bir çalışmasında 81 katılımcı coğrafya kavramına yönelik 48 farklı metafor oluşturmuşlardır. Tıkman, Yıldırım ve Şentürk (2017), göç kavramına yönelik öğrencilerin algılarını inceledikleri bir çalışmasında araştırmaya katılan öğrenciler göç kavramıyla ilgili olarak 53 farklı metafor geliştirmişlerdir.…”
Section: Kategori 9 Temel İhtiyaç Olarak Doğal Afetunclassified
“…Eğitimde metaforların kullanılmasına yönelik ilgili alan yazın incelendiğinde farklı disiplinlerde hem ulusal hem de uluslararası düzeyde (Chapman, 1997;Bratoz, 2004;Öztürk, 2007;Saban, 2008;Harewood, 2009;Yalmancı ve Aydın, 2010;Aydın, 2010;Şahin, Çermik ve Doğan, 2012;Geçit ve Gençer, 2011;İbret ve Aydınözü, 2011;Drakenberg ve Malmgren, 2012;Doğan, 2012;Aksoy, 2013;Tortop, 2013;Yazıcı, 2013;Akbaş ve Gençtürk, 2013;Zeren, 2015;Xiong, Li ve Qu, 2015;Durmuş ve Baş, 2016;Gökçe, 2016;Zibin, 2016;Beldağ ve Geçit, 2017;Candan ve Öztaş, 2017;Tıkman, Yıldırım ve Şentürk, 2017;Turan, 2017;Yazıcı ve Kalın, 2018) pek çok çalışmanın olduğu görülmektedir. Ancak insanoğlunun dünya sahnesine çıktığı dönemden bu yana sürekli iç içe olduğu ve eğitim ortamlarında önemi üzerinde sıklıkla durulan doğal afet kavramının sınıf öğretmeni adayları tarafından nasıl algılandığına dair sınırlı düzeyde çalışma olduğu tespit edilmiştir.…”
Section: Introductionunclassified
“…Araştırmada etkin vatandaşlık kavramına yönelik katılımcıların algılarının farklılaştığı ve çeşitli metaforlar ürettikleri gözlenmiştir. Benzer çalışma sonuçları incelendiğinde (Mahlios ve Maxson, 1998;Shaw ve Mahlios, 2008;Seferoğlu, Korkmazgil ve Ölçü, 2009;Aydın, 2010;Geçit ve Gençer, 2011;Kalra ve Baveja, 2012;Çetin ve diğ, 2015;Gökçe, 2016;Aydın ve Çelik, 2017;Turan, 2017;Alım, Şahin ve Meral, 2018;Değirmenci, 2019) katılımcıların araştırmalara konu olan kavram veya durumlarla ilgili farklı sayılarda metafor ürettikleri görülmektedir. Araştırmaya katılan sınıf öğretmeni adayları etkin vatandaşlık kavramına yönelik geliştirmiş oldukları metaforlar ortak özelliklerine göre ilişkilendirildiğinde 7 farklı kategoride toplandığı görülmektedir.…”
Section: Tartışma Ve Sonuçunclassified
“…Araştırmaya katılan sınıf öğretmeni adayları etkin vatandaşlık kavramına yönelik geliştirmiş oldukları metaforlar ortak özelliklerine göre ilişkilendirildiğinde 7 farklı kategoride toplandığı görülmektedir. Benzer çalışma sonuçları incelendiğinde (Gökçe, 2016;Turan, 2017;Seferoğlu, Korkmazgil ve Ölçü, 2009;Aydın ve Çelik, 2017;Alım, Şahin ve Meral, 2018;Değirmenci, 2019) katılımcıların geliştirmiş oldukları metaforlar çeşitli özelliklerine göre farklı sayıda kategoriler altında toplandığı görülmektedir.…”
Section: Tartışma Ve Sonuçunclassified