2019
DOI: 10.24106/kefdergi.2710
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Sosyal Bilgiler Öğretmen Adaylarının Harita Çizme Becerileri

Abstract: Bu araştırmada sosyal bilgiler öğretmen adaylarının harita çizme becerileri incelenmiştir. Araştırma Adıyaman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümünde 3. sınıfta öğrenim gören 38 öğretmen adayı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri 2017 yılı mayıs ayında toplanmıştır. Araştırmaya katılan sosyal bilgiler öğretmen adaylarının harita çizme konusunda genel olarak başarılı çizimler yapamadıkları ve çizdikleri haritaların çok büyük hatalar içerdiği görülmüştür. Bu araştırmada cinsi… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2

Citation Types

0
1
0
2

Year Published

2020
2020
2022
2022

Publication Types

Select...
4

Relationship

0
4

Authors

Journals

citations
Cited by 4 publications
(3 citation statements)
references
References 18 publications
0
1
0
2
Order By: Relevance
“…Basılı haritaların öğretimde kullanımına ilişkin yapılan araştırmaların çoğunun öğretmenlerin harita kullanımı, harita becerileri ve haritaya ilişkin tutum ve görüşleri (Kızılcaoğlu, 2007;Duman, 2011;Ünlü ve Güncegörü, 2013;Gökçe, 2015;Erol, 2019), öğrencilerin harita okuma ve harita kullanma becerileri (Gerber, 1981;Boardman, 1989;Freundschuh, 1990;Harwood ve Usher, 2010;Sönmez ve Aksoy, 2012;Koç ve Bulut, 2014;Öncü ve Elmastaş, 2020) öğrenme stilleri ile harita becerileri arasındaki ilişki (Koç, 2013), haritaların öğretim üzerindeki etkililiği (Joyce, 1987), coğrafya öğretim programları ve ders kitaplarındaki haritaların yeri ve önemi (Artvinli ve Dönmez, 2020;Pala ve Başıbüyük, 2020) üzerine odaklandığı görülmüştür. Bu çalışmalar, okulların her kademesindeki coğrafya konularının öğretiminde haritaların önemli bir yere sahip olduğunu göstermiştir.…”
Section: Introductionunclassified
“…Basılı haritaların öğretimde kullanımına ilişkin yapılan araştırmaların çoğunun öğretmenlerin harita kullanımı, harita becerileri ve haritaya ilişkin tutum ve görüşleri (Kızılcaoğlu, 2007;Duman, 2011;Ünlü ve Güncegörü, 2013;Gökçe, 2015;Erol, 2019), öğrencilerin harita okuma ve harita kullanma becerileri (Gerber, 1981;Boardman, 1989;Freundschuh, 1990;Harwood ve Usher, 2010;Sönmez ve Aksoy, 2012;Koç ve Bulut, 2014;Öncü ve Elmastaş, 2020) öğrenme stilleri ile harita becerileri arasındaki ilişki (Koç, 2013), haritaların öğretim üzerindeki etkililiği (Joyce, 1987), coğrafya öğretim programları ve ders kitaplarındaki haritaların yeri ve önemi (Artvinli ve Dönmez, 2020;Pala ve Başıbüyük, 2020) üzerine odaklandığı görülmüştür. Bu çalışmalar, okulların her kademesindeki coğrafya konularının öğretiminde haritaların önemli bir yere sahip olduğunu göstermiştir.…”
Section: Introductionunclassified
“…Bu çalışmalara ek olarak sosyal bilgiler dersinde grafik, tablo ve haritaların destekleme düzeyi (Göksel, 2007), Geştalt kuramının harita becerilerinden okuma ve yorumlama üzerine etkisi (Koç, 2014), 6. sınıf örnekleminde sosyal bilgiler dersinde online haritaların akademik başarıya yaptığı etki (Yeşiltaş ve Pehlivan, 2015), sosyal bilgilerde öğrencilerin harita becerilerine ilişkin öğretmen görüşleri (Gökçe, 2015) ve sosyal bilgiler ders kitaplarındaki haritaların kazanımlar açısından kartografik dizaynlarının incelendiği (Buğdaycı, Bildirici ve Tarman, 2015), ortaöğretim (9. sınıf) öğrencilerinin harita okuryazarlık düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi (Kartal ve Koç, 2017), eğitim fakültesi öğrencilerinin harita okuryazarlığına ilişkin görüşleri (Duman ve Girgin, 2005) gibi araştırmalara rastlanmıştır. Ayrıca sosyal bilgiler dersini gelecekte vermekle yükümlü olacak olan sosyal bilgiler öğretmen adaylarının harita becerilerine ilişkin çalışmalar kontrol edildiğinde sosyal bilgiler öğretmen adaylarının; haritalara yönelik genel görüş ve haritaların kullanımına ilişkin alışkanlıkları (İncekara ve Kantürk, 2010),coğrafya okuryazarlık düzeylerinin belirlenmesi (Gençtürk, 2009), harita çizme becerileri (Erol, 2018), harita ve yön okuryazarlığına ilişkin kavramları anlama düzeyleri ve kavram yanılgıları (Kuzey ve Değirmenci, 2019)gibi araştırmalara rastlanılmıştır. Bu çalışmayı diğer çalışmalardan ayıran unsur harita ve sembollerini kullanabilme beceri düzeyinin tespitine yönelik örneklemin öğretmen adayları olmasıdır.…”
Section: Introductionunclassified
“…When studies on the subject were examined, it was observed that map skills at all levels were studied in different sizes and with different measurement tools. Map skills at the elementary level (Hirsch and Sandberg, 2013;Kastens and Liben, 2010;Buğdaycı and Selvi, 2018), at the secondary school level (Erol, 2020;Sönmez, 2010), at the high school level (Artvinli, 2010b;Demiralp, 2006;Koç, 2008), at the college level (Aksoy, 2019;Koç and Çifçi, 2016;Havelková ve Hanus, 2019a;Erol, 2019;Koç, Aksoy and Çifçi, 2017;Gilmartin and Patton, 1984;Özcan, 2015) all levels and at the same time (Drumheller, 1968;Lee and Bednarz, 2012).…”
mentioning
confidence: 99%