2015
DOI: 10.12780/uusbd.48205
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Sosyolojik Bağlamda Müzik ve Kimlik: Karabük Üniversitesi Örneği

Abstract: Müzik, bir sanat biçimi olarak temelde insanın zevklerine ve estetik kaygılarına hitap eder. Müzik, içerdiği farklı anlamlarla da toplumsal tutumların ve pratiklerin önemli bir yansıması olarak ortaya çıkar. Bu bağlamda müzik, toplumsal bir kimlik olarak bireylerin davranış pratiklerinde önemli bir yere karşılık gelir. Bu karşılık, aynı zamanda estetik kaygıların kültürel bir süreç sonucunda ortaya çıkıyor olması nedeniyle de özellikle anlamlıdır. Toplumsal koşullara uygun olarak farklı biçimlerde ortaya çıkan… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
4
1

Citation Types

0
2
0
3

Year Published

2017
2017
2024
2024

Publication Types

Select...
7

Relationship

0
7

Authors

Journals

citations
Cited by 10 publications
(5 citation statements)
references
References 4 publications
0
2
0
3
Order By: Relevance
“…The study results showed that the musical genre preferred by the students influenced the RfDS score (Table 1). This is an expected finding as music is a cultural and sociological phenomenon (Cengiz, 2011;Dolfsma, 1999;Elliott, 1990;Sağır & Öztürk, 2015;Yıldırım & Koç, 2003) that possesses an integrating and unifying power and sharpens perception of social differences (Işık & Erol, 2002). Abdurrezzak (2018) argued that music, an important instrument for emotional expression, possesses the power to influence and change the listener's feelings and thoughts, shaping the environment where it is performed and transforming the performance as well as the audience.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 93%
“…The study results showed that the musical genre preferred by the students influenced the RfDS score (Table 1). This is an expected finding as music is a cultural and sociological phenomenon (Cengiz, 2011;Dolfsma, 1999;Elliott, 1990;Sağır & Öztürk, 2015;Yıldırım & Koç, 2003) that possesses an integrating and unifying power and sharpens perception of social differences (Işık & Erol, 2002). Abdurrezzak (2018) argued that music, an important instrument for emotional expression, possesses the power to influence and change the listener's feelings and thoughts, shaping the environment where it is performed and transforming the performance as well as the audience.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 93%
“…Bu sonuç öğrencilerin Türk Halk Müziği müzik biçimlerini Türk sanat müziği biçimlerine göre daha fazla oranda tanıdıklarını göstermiştir. Bu durumun nedeni olarak Türk halk müziğinin Türk sanat müziğine göre toplum tarafından daha çok dinlenen ve tercih edilen bir müzik olması gösterilebilir (Atasoy, 2019;Cengiz, 2011;Kamalı ve Temiz, 2017;Sağır ve Öztürk, 2015;Yıldırım Şahin, 2019). Kuyucu'nun (2010) araştırmasında öğrencilerin büyük çoğunluğunun Türk sanat müziğini dinlemeyi tercih etmedikleri, Kılıç'ın (2016) araştırmasında ise ortaokul öğrencileri Türk halk müziğine olan ilgilerini gerçekçilik, yöresel ağız ve halk oyunlarıyla beraber kullanılabilmeleri boyutuyla dile getirdikleri belirlenmiştir.…”
Section: Tartışma Ve Sonuçunclassified
“…This result showed that students knew Turkish Folk Music forms more than Turkish art music forms. This result may be due to the fact that Turkish folk music is more listened and preferred by society than Turkish art music (Atasoy, 2019;Cengiz, 2011;Kamalı ve Temiz, 2017;Sağır and Öztürk, 2015;Yıldırım Şahin, 2019). However, it is seen that the music forms that the students are familiar with are mostly folk dance music.…”
Section: Tartışma Ve Sonuçmentioning
confidence: 99%
“…Örneklem grubu olarak üniversite öğrencilerinin tercih edilme nedenlerinden biri, bu yaş grubunun dinledikleri müzik türlerinin daha istikrarlı, daha kalıcı, dinledikleri müzik türü çeşitliliğinin daha fazla olması olarak açıklanmıştır (Gürgen, 2016a). Karabük Üniversitesi öğrencilerinde yapılan bir çalışmada ise en çok dinlenen müzik türü, çalışmamızdaki gibi pop müzik iken, ikinci sırada dinlenen müzik türleri Türk halk müziği ve Türk sanat müziği olmuştur (Sağır ve Öztürk, 2015). Üç farklı üniversitenin müzik eğitimi anabilim dalında eğitim gören öğrencilerde ise sırasıyla pop, Türk halk müziği ve klasik müzik öğrencilerin en çok sevdiği müzik türleri olarak rapor edilmiştir (Özdemir ve Can, 2019).…”
Section: Tartişma Sonuç Ve öNeri̇lerunclassified