2003
DOI: 10.1080/00223980309600614
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Sportsmanship in Young Athletes: The Role of Competitiveness, Motivational Orientation, and Perceived Purposes of Sport

Abstract: The purpose of the study was to evaluate measures of competitiveness, motivational orientation, and perceived purposes of participation as predictors of sportsmanship in a sample of 319 young participants in sports. Hierarchical regression analyses indicated that intrinsic reasons for sports participation, such as enhanced self-esteem and task mastery, predicted higher levels on multiple dimensions of sportsmanship, above and beyond the influence of competitiveness, motivational orientation, and various demogr… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1
1

Citation Types

5
29
0
11

Year Published

2007
2007
2021
2021

Publication Types

Select...
7
2

Relationship

0
9

Authors

Journals

citations
Cited by 53 publications
(45 citation statements)
references
References 32 publications
5
29
0
11
Order By: Relevance
“…Bu sebepler bireylerin neden spora katıldığı konusunda anahtar rol oynar ve aynı kişi için içsel ve dışsal sebeplerin beraber etkili olmasına rağmen bir sebep genellikle baskındır. Araştırmacılar, içsel motivasyonun spora başlayanlarda daha yüksek düzeyde sportmenlik ve motivasyona sebep olduğu (13,14) ve daha az yıpranmaya yol açtığını belirtmektedirler (15). İçsel sebeplerle spora başlayanlar yeni yetenekler geliştirmek, takım ruhunu yaşamak ve kendilerine güvenlerini arttırıp iyi bir sportmenlik göstermek isterken, dışsal sebeplerle spora katılanlarda daha sosyal tutumlar gözlenmiştir.…”
Section: Gi̇ri̇ş Ve Amaçunclassified
See 1 more Smart Citation
“…Bu sebepler bireylerin neden spora katıldığı konusunda anahtar rol oynar ve aynı kişi için içsel ve dışsal sebeplerin beraber etkili olmasına rağmen bir sebep genellikle baskındır. Araştırmacılar, içsel motivasyonun spora başlayanlarda daha yüksek düzeyde sportmenlik ve motivasyona sebep olduğu (13,14) ve daha az yıpranmaya yol açtığını belirtmektedirler (15). İçsel sebeplerle spora başlayanlar yeni yetenekler geliştirmek, takım ruhunu yaşamak ve kendilerine güvenlerini arttırıp iyi bir sportmenlik göstermek isterken, dışsal sebeplerle spora katılanlarda daha sosyal tutumlar gözlenmiştir.…”
Section: Gi̇ri̇ş Ve Amaçunclassified
“…İçsel güdüler bireyin bir göreve olan ilgisi veya yaptığı işten haz almasını içermektedir (10,11). İçsel motivasyonun spora başlayanlarda daha yüksek düzeyde sportmenlik ve motivasyona sebep olduğu (13,14) belirtilmektedir.…”
Section: Veri Toplama Aracıunclassified
“…Buna ait örnekler; medyada yer almakta ve spor etiğine uymayan davranışlar her geçen gün artmaktadır. Hakemlerin müsabakaları dürüst bir şekilde yönetmeye çalışmalarına karşın sporcuların da etik dışı davranışlar sergileyerek kazanmak istemeleri yazılan kitaplarda ve yapılan çalışmalarla da ortaya konmuştur (15,16,17,18) . Bu çalışmada futbolda hakemlerin karşılaştıkları sportmenlik dışı davranışların hangi boyutlarda görüldüğünün araştırılması ve bu davranışların hakemlerin belirli kişisel özelliklerine bağlı olarak değişip değişmediğinin ortaya konulması amaçlanmıştır.…”
Section: Introductionunclassified
“…These results are generally predominant although they play a key role in understanding why persons attend the sports branch and internal and external reasons are effective at the same time for the same person. Internal motivation is reported to lead to higher levels of sportsmanship and motivation in those who start doing sports (Ryska, 2003;Wank and Biddle, 2004) and cause less burn out (Ryska, vd., 2002). However, many studies demonstrated that athletes participate in sports with both internal and external motivation (Bakker, 1993;Deci and Rayn, 1991.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%