2017
DOI: 10.15237/gida.gd16077
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Tara, Tragakant Ve Agar Agar Gamlarinin Tavuk Köftelerde Kullanimi

Abstract: ÖzBu çal›flmada farkl› gamlar›n ve konsantrasyonlar›n›n çi¤ ve k›zarm›fl tavuk köftelere etkisini belirlemek amaçlanm›flt›r. Köfteler tara, tragakant ve agar agar gamlar›n› % 0.5, % 1 ve % 1.5 oran›nda içerecek flekilde haz›rlanm›flt›r. Çi¤ örneklerde 10 gün so¤ukta depolama ile pH, TBA ve renk de¤erlerindeki de¤iflimler belirlenmifltir. K›zarm›fl örneklerde ise baz› fiziksel, teknolojik ve duyusal nitelikler belirlenmifltir. Sonuç olarak, gam ilavesi ile çi¤ örneklerin depolama esnas›nda pH ve TBA de¤erlerind… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
3
2

Citation Types

0
2
0
13

Year Published

2018
2018
2020
2020

Publication Types

Select...
5

Relationship

1
4

Authors

Journals

citations
Cited by 5 publications
(15 citation statements)
references
References 13 publications
0
2
0
13
Order By: Relevance
“…pH values may have been affected by the microbial activity of raw meatballs during storage. Kılınççeker (2017) reported that tara, taragakant, and agar gums had significant effects on the pH values of chicken meatballs. However, Sanchez-Zapata et al (2010) stated that the effects of various levels of tigernut fibre on pork burger did not cause differences.…”
Section: Resultsmentioning
confidence: 99%
See 1 more Smart Citation
“…pH values may have been affected by the microbial activity of raw meatballs during storage. Kılınççeker (2017) reported that tara, taragakant, and agar gums had significant effects on the pH values of chicken meatballs. However, Sanchez-Zapata et al (2010) stated that the effects of various levels of tigernut fibre on pork burger did not cause differences.…”
Section: Resultsmentioning
confidence: 99%
“…In addition, oxidation might affect the colours during storage (Kılınççeker, 2017). Cava et al (2012) reported that the L value was significantly lower in a chicken product with tomato and beetroot (3%) fibres than in the control and inulin ones.…”
Section: Resultsmentioning
confidence: 99%
“…Suyu bağlayıcı özelliği olan bu maddeler çok düşük oranda kullanılarak üretim esnasında görülebilen şekil bozukluğu ve dağılma gibi kusurları engellerken, ürün depolamada görülebilen oksidasyon, fire kaybı ve renk değişimi gibi problemleri de azaltabilmektedirler. Ayrıca çoğunlukla ürün rengini olumsuz etkileyecek renk özeliklerinin olmaması, tatsız ve kokusuz olmaları başka bazı avantajlarıdır (Demirci vd., 2014;Gibis vd., 2015;Kılınççeker, 2017 (2) Nem tayini; örneklerden kızartma öncesi ve kızartma sonrası alınarak 105 o C'de etüvde kurutma ile, yağ tayini ise; hekzan kullanarak soxhelet ekstraksiyon metodu ile yapılmıştır (AOAC, 2002). Bu değerlere bağlı olarak nem tutma ve yağ emilim değerleri ise aşağıdaki formüllere göre hesaplanmıştır.…”
Section: Introductionunclassified
“…Üründe yapı sertleşebildiği gibi kalori değeri de önemli düzeyde artmaktadır. Bu nedenle üreticiler benzer tarz gıda üretiminde gam gibi çeşitli katkı maddelerini bileşimde kullanarak bu problemleri azaltma üzerinde çalışmalar yapmaktadırlar (Pinero vd., 2007;Kılınççeker, 2017). Yapılan çalışmada kızartılan örneklerin nem tutma ve yağ emme oranları Şekil 1'de gösterilmiştir.…”
Section: Introductionunclassified
“…Sağlıklı yaşam bilinci ve gıda teknolojisinin gelişimi ile birlikte insanlardaki beslenme tarzı da değişmektedir. Özellikle obezite ve kalp-damar hastalıklarındaki artışın etkisiyle yağ oranı azaltılmış gıdalara eğilim artmaktadır [1,2].…”
Section: Introductionunclassified