2011
DOI: 10.14746/tp.2011.12.01
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Tendencje rozwojowe w polskim katolicyzmie – diagnoza i prognoza

Abstract: Proces sekularyzacji w Polsce nie rozpoczął się z chwilą zmian ustrojowych w 1989 roku, ale w warunkach transformacji politycznych, społecznych, gospodarczych i kulturowych ulega -być może -pewnemu przyspieszeniu. Upadek reżimu komunistycznego umożliwił w szerszym zakresie otwarcie się na świat. Rozwój technologii informatycznych przyczynił się do masowego pojawienia się nowych prądów kulturowych, modeli życia i światopoglądów, w tym także tych, które są sprzeczne z katolicyzmem, lub nawet są wrogo do niego na… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
2
1

Citation Types

0
5
0
5

Year Published

2017
2017
2022
2022

Publication Types

Select...
8

Relationship

0
8

Authors

Journals

citations
Cited by 12 publications
(10 citation statements)
references
References 0 publications
0
5
0
5
Order By: Relevance
“…Z jednej strony Polska to kraj, w którym około 95% dorosłych obywateli deklaruje się jako osoby wierzące -katolicy (Zarzycka 2009), a polski katolicyzm jest charakteryzowany jako tradycyjny tak w zakresie przejawów religii, jak i w obszarze aksjologicznym (Zarzycka 2009). Z drugiej strony od kilkunastu lat obserwuje się w Polsce postępujące procesy sekularyzacyjne, którym towarzyszy wzrost subiektywności w interpretacji i akceptacji twierdzeń religii w kontekście zachodzących zmian społeczno-kulturowych (Mariański 2011;Zarzycka, Tychmanowicz, Goździewicz-Rostankowska 2016). Taki obraz uzasadnia konieczność poszukiwania koncepcji pozwalających na wielowymiarowe ujmowanie zjawisk religijnych.…”
Section: Psychologiczne Ujęcie Religijnościunclassified
“…Z jednej strony Polska to kraj, w którym około 95% dorosłych obywateli deklaruje się jako osoby wierzące -katolicy (Zarzycka 2009), a polski katolicyzm jest charakteryzowany jako tradycyjny tak w zakresie przejawów religii, jak i w obszarze aksjologicznym (Zarzycka 2009). Z drugiej strony od kilkunastu lat obserwuje się w Polsce postępujące procesy sekularyzacyjne, którym towarzyszy wzrost subiektywności w interpretacji i akceptacji twierdzeń religii w kontekście zachodzących zmian społeczno-kulturowych (Mariański 2011;Zarzycka, Tychmanowicz, Goździewicz-Rostankowska 2016). Taki obraz uzasadnia konieczność poszukiwania koncepcji pozwalających na wielowymiarowe ujmowanie zjawisk religijnych.…”
Section: Psychologiczne Ujęcie Religijnościunclassified
“…MoĪe mieü on charakter zmiany przynaleĪ-noĞci do grupy wyznaniowej albo przybrania racjonalistycznego stanowiska wobec Īycia. MoĪe to byü teĪ całkowite odrzucenie wszelkiej religijnoĞci ze swego Īycia (MariaĔski, 2006(MariaĔski, , 2011.…”
Section: Wprowadzenieunclassified
“…Społeczne przemiany w obrazie religijnoĞci są kontekstem dla przemian rozwojowych zachodzących w okresie dojrzewania (Bronfenbrenner, 1979), dlatego ich odbicie moĪna dostrzec równieĪ w badaniach socjologicznych dotyczących religijnoĞci młodzieĪy w Polsce (MariaĔski, 2008(MariaĔski, , 2011Potocki, 2014;ZarĊba, 2012). MariaĔski (2008) zauwaĪył, Īe deklarowana przez młodzieĪ niewiara jest doĞü słabo rozpoznana badawczo.…”
Section: Wprowadzenieunclassified
“…This defiance may take the form of a change of affiliation with a religious group or manifest itself in assuming a rationalistic attitude towards life. It may also manifest itself in a total removal of all religiosity from one's life (MariaĔski, 2006(MariaĔski, , 2011.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%
“…The social changes in the picture of religiosity are the context for the developmental changes taking place in adolescence (Bronfenbrenner, 1979), and therefore their reflection can be observed also in sociological research on young people's religiosity in Poland (MariaĔski, 2008(MariaĔski, , 2011Potocki, 2014;ZarĊba, 2012). MariaĔski (2008) observed that the unbelief declared by young people has been researched rather weakly.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%