2019
DOI: 10.24315/tred.469584
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

The investigations of science curriculum acquisitions in terms of Special Purposes and Field-Specific Skills

Abstract: Introduction Currently, there are 302 learning outcomes in the curriculum of the science curriculum: 36 in the third grade, 43 in the fourth grade, 36 in the fifth grade, 59 in the sixth grade, 67 in the seventh grade and 61 in the eighth grade. It can be interpreted that science-technology-engineering-mathematics (STEM) approach is adopted because the curriculum emphasizes such subjects as engineering, entrepreneurship, and innovative thinking skills. In order to develop the skills of engineering and entrepre… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1

Citation Types

1
1
0
6

Year Published

2019
2019
2023
2023

Publication Types

Select...
7

Relationship

0
7

Authors

Journals

citations
Cited by 19 publications
(8 citation statements)
references
References 10 publications
1
1
0
6
Order By: Relevance
“…In other words, it has been observed that the rate of learning objectives that include life-based elements in the program is not even half of the total number of learning objectives and that it is not evenly distributed among grade levels. This result, which emerged in the study, is similar to the results of other research on the 2018 Secondary Science Course Curriculum (Deveci, Konuş, & Aydız, 2018;Özcan & Koştur, 2019).…”
Section: Discussionsupporting
confidence: 91%
See 1 more Smart Citation
“…In other words, it has been observed that the rate of learning objectives that include life-based elements in the program is not even half of the total number of learning objectives and that it is not evenly distributed among grade levels. This result, which emerged in the study, is similar to the results of other research on the 2018 Secondary Science Course Curriculum (Deveci, Konuş, & Aydız, 2018;Özcan & Koştur, 2019).…”
Section: Discussionsupporting
confidence: 91%
“…Başka bir ifadeyle, programdaki yaşam temelli unsur içeren kazanımların oranının, toplam kazanım sayısının yarısı bile olmadığı ve sınıf düzeylerine de eşit dağılmadıkları görülmüştür. Çalışmada ortaya çıkan bu sonuç, 2018 FBDÖP ile ilgili yapılan başka çalışmaların sonuçları ile benzerlik göstermektedir(Deveci, Konuş ve Aydız, 2018;Özcan ve Koştur, 2019). Deveci, Konuş ve Aydız (2018) tarafından 2018 FBDÖP kazanımlarının yaşam becerileri açısından incelemek amacıyla yapılan çalışmada, 6.…”
unclassified
“…Çalışmalarında; 2017' de pilot olarak beşinci sınıflarda uygulanan 3-8. sınıflar Fen Bilimleri Öğretim programı ile güncelleme sonrası 2018 Ocak ayında ilan edilen Fen Bilimleri öğretim programları arasında STEM açısından farklılıkların bulunduğu ve 2018 fen bilimleri öğretim programında beşinci yedinci ve sekizinci sınıf düzeylerinde kazanım sayılarının azaldığı fakat üçüncü ve altıncı sınıf düzeyinde artış gösterdiği ve dördüncü sınıf düzeyinde değişmediği sonuçlarına ulaşmışlardır. Özcan ve Koştur, (2019), 2018 yılında güncellenen fen bilimleri dersi öğretim programında bulunan kazanımların, öğretim programında belirlenmiş olan özel amaçlar ve alana özgü beceriler açısından incelemişlerdir.Çalışmalarında, kazanımların bilimsel süreç becerileri, bilgi ve yaşam becerileri ağırlıklı davranışlar içerdiğini ve öğretim programının özel amaçları arasında bulunan sorumluluk, güvenlik bilinci, sosyobilimsel konular ve kariyer bilinci gibi birçok hedefin, kazanımlar arasında yeteri kadar yer bulamadığı sonuçlarına ulaşmışlardır. Ural-Keleş (2018) bir çalışmasında 2017 fen bilimleri dersi öğretim programı hakkında beşinci sınıf fen bilimleri öğretmenlerinin görüşlerini ortaya çıkarmıştır.…”
Section: Introductionunclassified
“…Uzmanlardan gelen görüşler doğrultusunda belirtilen maddelerde geçen bütünleştirme kavramı, ilişkilendirme kavramı ile değiştirilmiştir.Yine uzmanlardan gelen dönütlere göre rubrikteki "Fen bilimlerine disiplinler arası bakış açısı ile bakma" maddesi ilk üç maddeyi (Fen Bilimlerini matematik, teknoloji ve mühendislik ile ilişkilendirme) kapsaması gerekçesiyle rubrikten çıkarılmıştır. Uzmanlardan gelen dönüt ve düzeltmeler doğrultusunda oluşturulan 15 maddelik rubriğin maddeleri şöyledir(Deveci & Gök, 2019;Güneş-Koç & Kayacan, 2018;Koştur & Özcan, 2019; MEB, 2018; NGSS Lead States, 2013; NRC, 2012); "Fen Bilimlerini Matematik ile ilişkilendirme, Fen Bilimlerini Teknoloji ile ilişkilendirme, Fen Bilimlerini Mühendislik ile ilişkilendirme, Buluş ve inovasyan yapmaya özendirme, Ürün oluşturmaya özendirme, Ürünlere katma değer kazandıracak strateji geliştirme, Yaşamdaki ihtiyaç ve problemleri tanımlama, Hipotez önerme, Problem ve ihtiyaçlara yönelik araştırma yapma, Probleme yönelik alternatif çözüm önerileri sunma, YeniUSOBED (8 fikre yönelik tasarım oluşturma, Tasarımı test etme, Oluşturulan tasarımları malzeme, zaman ve maliyet açısından değerlendirme, Tasarımı ürüne dönüştürme, Oluşturulan ürünlerin Öğrenme kazanımlarının kodlama aşamasında; öncelikle kazanımın Bloom taksonomisine göre düzeyi belirlenmiş, ardından kazanımın rubrik üzerinde mühendislik ve tasarım becerileri açısından kodlaması gerçekleştirilmiştir. Örneğin "F.5.6.1.2.…”
unclassified
“…Ayrıca araştırmada Bloom taksonomisine göre alt düzeyde yer alan davranışların, mühendislik ve tasarım becerilerinin kazandırılmasına hizmet etmediği sonucuna ulaşılmıştır. Alınyazında ilgili konuda yapılan araştırmalar da bu bulguyu destekler nitelikte olup; hayat bilgisi öğretim programındaki yaşam becerilerinin(Karakuş, 2021), fen bilimleri öğretim programındaki mühendislik ve tasarım becerileri, yaşam becerileri ve bilimsel süreç becerilerinin(Kılıç, Haymana & Bozyılmaz, 2010;Koştur & Özcan, 2019), matematik ve sosyal bilgiler öğretim programlarındaki eleştirel düşünme becerilerinin (Yeşilpınar-Uyar, Tunca & Alkın-Şahin, 2018) kazandırılmasına hizmet eden kazanımların ağırlıklı olarak Bloom taksonomisinin üst düzeyinde yer aldığı ancak bu üst düzey kazanımların da bu becerileri yeterli düzeyde kazandırmadığı sonucuna ulaşmışlardır. Sonuç olarak araştırmada, fen bilimleri dersi kazanımlarının yarıdan fazlasının alt düzey kazanımlardan oluştuğu ve bunların mühendislik ve tasarım becerilerinin kazandırılmasına hizmet etmediği, üst düzeyde yer alan kazanımlar arasında mühendislik ve tasarım becerilerine hizmet eden kazanımların ise yok denecek kadar az olduğu ve ilgili becerinin kazandırılmasına düşük düzeyde hizmet ettiği belirlenmiştir.…”
unclassified