2020
DOI: 10.31362/patd.664221
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Tıp fakültesi öğrencilerinin meme kanseri ve kendi kendine meme muayenesi ile ilgili bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi

Abstract: ÖzetAmaç: Meme kanseri Türkiye'de ve Dünya'da kadınlarda en sık tanı alan kanser türünü oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Tıp Fakültesinde okuyan öğrencilerin meme kanseri ve kendi kendine meme muayenesi hakkında bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesidir. Gereç ve yöntem: Kesitsel tipteki bu çalışmaya, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri dahil edildi. Çalışmaya katılan öğrencilere sosyo-demografik özellikleri içeren ve meme kanseri ve KKMM ile ilgili bilgi ve tutumdan oluşan 17 soruluk anket … Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
3
2

Citation Types

0
5
0
10

Year Published

2021
2021
2024
2024

Publication Types

Select...
5
1

Relationship

0
6

Authors

Journals

citations
Cited by 8 publications
(15 citation statements)
references
References 9 publications
0
5
0
10
Order By: Relevance
“…In our study, the rate of TSE of medical faculty students was 29.8%. Pınar G et al reported this rate as 35.7% [7], Khadra and Oakeshott 26% [9], Moore and Topping 22% [10], Yılmaz et al 19.1% [11]. When male and female students' knowledge of testicular self-examination was examined, it was found that approximately one-third of the students said they did not know the subject.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
“…In our study, the rate of TSE of medical faculty students was 29.8%. Pınar G et al reported this rate as 35.7% [7], Khadra and Oakeshott 26% [9], Moore and Topping 22% [10], Yılmaz et al 19.1% [11]. When male and female students' knowledge of testicular self-examination was examined, it was found that approximately one-third of the students said they did not know the subject.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
“…Araştırmamızda öğrencilerin tamamı KKKM'ye yönelik bilgiyi okuldan aldığını bildirmiştir. Tıp fakültesi öğrencileri ile yapılan bir çalışmada öğrencilerin %39.2'sinin KKMM ye yönelik bilgiyi derslerden edindiği (Yılmaz, Emre & Aykota, 2020), bir başka çalışmada ise Üniversite öğrencilerinin KKMM hakkındaki bilgiyi en çok sağlık personelinden (%55.6) aldıkları belirtilmiştir (Bayram Değer ve ark., 2018). Araştırmamızda öğrencilerin diğer çalışmalarla benzer şekilde bilgi edinme yollarının okul ya da ders müfredatının bir parçası olarak bu konuda bilgi aldıklarını söylemek mümkündür.…”
Section: Discussionunclassified
“…Nacar'ın (2018) çalışmasında, kadınların %39.7'sinin KKMM yaptığı bulunmuştur. Bir başka çalışmada ise katılımcıların %42.9'unun kendi kendine meme muayenesi yaptığı bildirilmiştir (Yılmaz, Emre & Aykota, 2020). Araştırmamızda annelerin %64.5'i KKMM yaptığını bildirmiştir.…”
Section: Discussionunclassified
“…Bu tedavi yönteminin, hemodiyaliz gibi kronik hastalıklarla mücadele yöntemlerinden daha ucuza mal olması, tedavi sürecindeki hastalar üzerindeki ekonomik yükü azaltmakta ve bu açıdan da hastalar için daha çok avantajlı olduğu görülmektedir (9). Organ nakli konusunda gerçekleşen gelişmelere rağmen, nakil için organ bulmak, bağışlardaki sayı azlığı nedeniyle hala en önemli sorun olarak karşımıza çıkmaktadır (10). Ülkemizdeki bağış düzeyi istenen miktarda değildir (11).…”
Section: Introductionunclassified
“…Bu hususlara baktığımızda organ bağışının istenilen düzeye gelmesi için, toplumun bilgilendirilmesi gerektiği, bu bilgilendirmede görevinde de en büyük payın sağlık personellerinde olduğu görülmektedir (17). Literatürde organ nakli ve organ bağışına yönelik bilgi ve tutumları inceleyen birçok çalışma mevcuttur (1,2,5,10,11,16,17,18,19). Çalışmamızda ise; organ nakli ve bağışı konusunda görev alabilecek bir konumda bulunan geleceğin hekimlerine yönelik bir anket çalışması yapılmıştır.…”
Section: Introductionunclassified