2014
DOI: 10.19145/guifd.38624
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Türk Yazılı Basınının HIV/AIDS Haberlerindeki Nefret Söylemi: Posta Gazetesi Örneği

Abstract: ÖZETBir kimsenin karĢısındaki kimse ya da grubu cinsiyeti, ulusu, dini, ırkı ya da cinsel yönelimleri konusunda eleĢtiren, aĢağılayan ya da kınayan söylemlerde bulunması olarak tanımlanabilecek olan nefret söylemi, Türk yazılı basınında da görülen bir sorundur. HIV/AIDS ile yaĢayan bireylere, kadınlara ve LGBTT bireylere yönelik uygulanan homofobi, dıĢlama, ötekileĢtirme, damgalama gibi bir çok durum nefret söyleminin temelini atarken, gücünü de HATE SPEECH IN THE TURKİSH WRITTEN PRESS' HIV/AIDS NEWS: EXAMPLE… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1
1

Citation Types

0
3
0
2

Year Published

2016
2016
2023
2023

Publication Types

Select...
5

Relationship

0
5

Authors

Journals

citations
Cited by 5 publications
(5 citation statements)
references
References 1 publication
0
3
0
2
Order By: Relevance
“…Yaman ve Güngör (2013) de öğretmenlerin damgalama eğilimlerini inceledikleri çalışmada önyargı boyutunun yüksek olduğuna dikkat çekmişlerdir. Toplumsal olarak Yegen (2014)'in araştırmasında da damgalanmaya müsait kişilere karşı medya vasıtasıyla önyargıların oluştuğu bulunmuştur. "Önyargı" ve "Etiketleme" boyutlarında ortak olarak yaşlı personele karşı öğretmenlerin damgalama düzeylerinin yüksek olduğu söylenebilir.…”
Section: Discussionunclassified
See 1 more Smart Citation
“…Yaman ve Güngör (2013) de öğretmenlerin damgalama eğilimlerini inceledikleri çalışmada önyargı boyutunun yüksek olduğuna dikkat çekmişlerdir. Toplumsal olarak Yegen (2014)'in araştırmasında da damgalanmaya müsait kişilere karşı medya vasıtasıyla önyargıların oluştuğu bulunmuştur. "Önyargı" ve "Etiketleme" boyutlarında ortak olarak yaşlı personele karşı öğretmenlerin damgalama düzeylerinin yüksek olduğu söylenebilir.…”
Section: Discussionunclassified
“…Yaman and Gungor (2013) also revealed that prejudice size of teachers' stigma is higher than other sizes in their researches. Besides these, Yegen (2014) have found that prejudice occurs with helping media to individuals who are fragile to stigmatizion. In "labelling" and "prejudice" sub-scales, stigma behaviours to old people were common.…”
Section: Sonuç Ve öNerilermentioning
confidence: 99%
“…In other words, news content may reinforce social stigmas. When the representation of HIV positive people in news is evaluated (Yegen, 2014), it is seen that AIDS is described as an untreatable disease; HIV positive people are pictured as dangerous; and on the basis of this, they are marginalized. By creating stereotypes and images of 'dying people', news media promotes and reinforces already existing prejudices in society.…”
Section: Hate Speech Against Hiv Positive People In Online Newsmentioning
confidence: 99%
“…From a general point of view, media presents AIDS as an untreatable disease, and the patients as dangerous people; which cause an increase in substantial bias and fear in society. When the fact that media is the most used source of information on HIV/AIDS is taken into consideration (Yegen, 2014), the influence of hate speech in media becomes prominent. Due to the fact that discriminating statements appear to be mere talk, they are not considered as damaging expressions; however, they could be very effective in marginalization and exclusion of certain groups (van Dijk, 2000).…”
mentioning
confidence: 99%
“…Bu çalışmalardan başlıcaları, HIV'le yaşayan ve/veya AIDS evresindeki kişilerin basında temsili konuları üzerinde yoğunlaşmaktadır. Söz konusu çalışmaların, gündemlerin belirlenmesinde ve fikirlerin şekillenmesinde önemli bir rol oynayan medya ve anlatılarının HIV/AIDS'e ilişkin travmatik bilgiyi ve duygulanımı inşa etme ve yayma noktasında oynadığı rolün tespit edilmesi (Turan, 2020), HIV/AIDS ile ilgili haberler içeriklerinde HIV statüsü ve suç arasında kurulan ilişkinin ortaya konulması (Gürbilek, 2001) ve HIV'le yaşayan kişilere yönelik medyada üretilen nefret söyleminin incelenmesi (Yegen, 2013) AYHAN ÖZYURT Bugün HIV'le yaşayan kişilerin hak arama mekanizmalarından istifade edebilmelerini sağlayan yasal çerçeve bulunsa da ilk HIV/AIDS vakalarının bildirildiği yıllarda böyle bir durumdan söz etmek mümkün değildi. 9 Eylül 1983 tarihinde, enfeksiyonun kan transferi ve kondomsuz penetratif cinsel ilişki yoluyla aktarıldığı (CDC, 1985) tespit edilmesine rağmen, eksik ve yanlış bilgilerin basın aracılığıyla hızla dolaşıma girmesi Türkiye'de ve diğer pek çok ülkede kargaşaya yol açtı.…”
unclassified