2018
DOI: 10.12739/nwsa.2018.13.4.d0215
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Türki̇ye’de Yayli Çalgilarda Yay Tekni̇kleri̇ Üzeri̇ne Yapilan Li̇sansüstü Tez Çalişmalarinin İncelenmesi̇

Abstract: Bu çalışma Türk çalgı eğitimi yaşantısında lisansüstü düzeyde yapılan yaylı çalgılarda yay kullanımını konu almış lisansüstü tezleri çeşitli başlıklara göre analiz etmeyi amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında tam metnine ulaşılan 11 tez üzerinde betimsel analiz yapılarak, genel bir yordama yapılmıştır. Yaylı çalgılarda yay tekniklerine ilişkin yapılan lisansüstü tezlerin incelenmesine yönelik yapılan bu çalışma, nitel bir araştırmadır. Çalışmanın verileri doküman inceleme yoluyla elde edilmiştir. Araştırmada ul… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
3
1
1

Citation Types

1
0
0
6

Year Published

2020
2020
2024
2024

Publication Types

Select...
6

Relationship

0
6

Authors

Journals

citations
Cited by 9 publications
(7 citation statements)
references
References 3 publications
1
0
0
6
Order By: Relevance
“…It is concluded that no graduate study has been done. Similar results are seen in the studies of Alyörük (2015), Kaptanoğlu and Çanakçı (2015) and Kurtaslan (2018). Parker (2001), Recent "South African Postgraduate Research in Music" in his research on examined the master theses accepted at African universities between 1990-1999.…”
Section: Discussionsupporting
confidence: 82%
“…It is concluded that no graduate study has been done. Similar results are seen in the studies of Alyörük (2015), Kaptanoğlu and Çanakçı (2015) and Kurtaslan (2018). Parker (2001), Recent "South African Postgraduate Research in Music" in his research on examined the master theses accepted at African universities between 1990-1999.…”
Section: Discussionsupporting
confidence: 82%
“…Bu bulgu, çalgı eğitimi (Özer ve Demirbatır, 2021), keman eğitimi (Tebiş ve Okay, 2013;Güner, 2019), piyano eğitimi (Tapu, 2017) ve gitar eğitimi (Öztutgan, 2016) alanında yazılmış olan çalışmalardan elde edilen bulgularla tutarlıdır. Nitekim konu ile ilgili literatürde de yer alan çalışmaların çoğu keman eğitimi (Kurtaslan, 2018) ve piyano eğitimi (İnal ve Zahal, 2020;Babacan, 2021) gibi alanlarda olduğundan, genel olarak müzik eğitimi alanındaki yoğunluğun da çalgı alanında olması beklenen bir durumdur. Doktora tezlerinde tercih edilen diğer bir konu alanı ise, müzik teknolojisi/bilgisayar destekli eğitim (n = 11) ve ses eğitimi (n = 11) olmuştur.…”
Section: Sonuç Tartışma Ve öNerilerunclassified
“…Keman ve viyola alanında yapılan bu genel bibliyografik çalışmadan sonra Arıca (2017) tarafından yapılan "Türkiye' de keman pedagojisi alanında hazırlanan lisansüstü tezler üzerine bir inceleme" başlıklı diğer bir çalışmada ise sadece keman alanında yapılan 69 adet pedagojik çalışma değerlendirilmiş ve Türkiye'de keman pedagojinin güncel durumu ve gelecekte yapılacak çalışmalara yönelik bilgiler verilmiştir. Genelden özele doğru bir aktarımla ele alınan bu bibliyografik çalışmalara bir örnek daha verilecek olunursa; Kurtaslan (2018), "Türkiye'de yaylı çalgılarda yay teknikleri üzerine yapılan lisansüstü tez çalışmalarının incelenmesi" isimli çalışmada bibliyografi çalışma konusunu biraz daha daraltıp yaylı çalgılarda yay teknikleri üzerine yapılmış çalışmaları ele almıştır. Yapılan çalışmada 12 farklı lisansüstü çalışmanın kapsamı değerlendirilmiştir.…”
Section: Introductionunclassified