2017
DOI: 10.11611/yead.330952
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Üni̇versi̇te Öğrenci̇leri̇ni̇n Fi̇nansal Okuryazarliklarinin Beli̇rlenmesi̇: Bandirma Onyedi̇ Eylül Üni̇versi̇tesi̇ Örneği̇

Abstract: Finansal okuryazarlık kavramı, toplumun finansal sisteme katılımının en üst düzeye ulaştığı günümüzde büyük önem kazanmıştır. Bu önemine istinaden iş hayatına atılmayı bekleyen ve geleceğin finansal sisteminde taraf olacak üniversite öğrencilerinin bu anlamdaki yeterlilikleri merak konusudur. Bu çalışmada Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi öğrencilerinin finansal okuryazarlık düzeylerinin ölçülmesi ve bu düzeylerin nelere göre farklılık gösterdiğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla çalışmanın başında giri… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1
1

Citation Types

0
2
1
3

Year Published

2019
2019
2024
2024

Publication Types

Select...
6

Relationship

0
6

Authors

Journals

citations
Cited by 12 publications
(6 citation statements)
references
References 14 publications
0
2
1
3
Order By: Relevance
“…Parallel to our research, in the study of Barış (2016) with university students, a result in favor of women was reached, similar to our study. Some studies concluded that male participants were financially literate at a higher level than female participants (Chen & Volpe, 2002;Monticone, 2010;Bucher-Koenen & Lusardi, 2011;Lusardi & Mitchell, 2011;Atkinson & Messy, 2012;Sarıgül, 2014;Potrich, Vieira, Coronel & Filho, 2015;Kılıç, Ata & Seyrek, 2015;Tuna & Ulu 2016;Bucher-Koenen, Lusardi, Alessie & Van Rooji, 2017;Başarır & Sarıhan, 2017;Kalmi & Ruuskanen 2018;Contuk, 2018;Mandmaa, 2021;Tüfekçi & Dilek, 2022). It is thought that the reason for reaching a different result from our study is due to the region, university, or diverse student group where the study was conducted.…”
Section: The Hypothesis Of "(H1)contrasting
confidence: 63%
See 1 more Smart Citation
“…Parallel to our research, in the study of Barış (2016) with university students, a result in favor of women was reached, similar to our study. Some studies concluded that male participants were financially literate at a higher level than female participants (Chen & Volpe, 2002;Monticone, 2010;Bucher-Koenen & Lusardi, 2011;Lusardi & Mitchell, 2011;Atkinson & Messy, 2012;Sarıgül, 2014;Potrich, Vieira, Coronel & Filho, 2015;Kılıç, Ata & Seyrek, 2015;Tuna & Ulu 2016;Bucher-Koenen, Lusardi, Alessie & Van Rooji, 2017;Başarır & Sarıhan, 2017;Kalmi & Ruuskanen 2018;Contuk, 2018;Mandmaa, 2021;Tüfekçi & Dilek, 2022). It is thought that the reason for reaching a different result from our study is due to the region, university, or diverse student group where the study was conducted.…”
Section: The Hypothesis Of "(H1)contrasting
confidence: 63%
“…There was no significant difference in the sub-dimensions of spending, attitude, perception, and interest according to the class variable (Table 5). Sabri and Macdonald (2010), Tuna andUlu (2016), Biçer (2016), Çinko, Avcı, Ergun, and Tekçe (2017), Başarır and Sarıhan (2017), Acaravcı and Bediroğlu (2019), Aydın and Selcuk (2019), Gümüş and Pailer (2019), Tüfekçi and Dilek (2022), and Onat and Yöntem (2022) reported statistically significant results between class variable regarding financial literacy. In these studies, it was stated that seniors generally have better financial knowledge than other classes.…”
Section: The Hypothesis "(H3)mentioning
confidence: 97%
“…Formülde N (evren birim sayısını), n (örneklem büyüklüğünü), σ (evrenin standart sapmasını), Z 2 . α (0,05, 0,01 için 1, 96,2,58,3,28…”
Section: Materyal Ve Yöntemunclassified
“…Bu doğrultuda finansal okuryazarlığın öneminin farkına varılmasından sonra, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) gibi kurumların bunun ölçümüne yönelik çalışmalar başlattığı ve Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) 2015 gibi çalışmalarla bunu pekiştirdikleri ifade edilmektedir 28 . Ülkemiz açısından yapılan değerlendirmelerde de kredi kullanımı ve genç nüfusun finansal kavramları kullanma düzeylerinin de yükseldiği hususu, ilgili çalışmada ek bilgi olarak verilmektedir.…”
Section: Introductionunclassified
“…Diğer yandan, kategoriler arası farklılığı tespit etmek amacıyla uygulanan Tamhane's T2 post-hoc test sonucuna göre ise yalnızca bir adet kredi kartına sahip olanlar ile kredi kartı olamayanlar arasında öğrencilerin finansal okuryazarlık puan ortalamaları arasında anlamlı farklılık olduğu saptanmış (p < 0,01) olup, bir adet kredi kartı olan öğrencilerin finansal okuryazarlık puan ortalamaları daha yüksek bulunmuştur. Cole ve diğerleri, 2012;Kılıç, Ata ve Seyrek, 2015;Tuna ve Ulu, 2016;Başarır ve Sarıhan, 2017). , 1996;Mandell, 2008;Xiao ve diğerleri, 2007;Hanna, Hill and Perdue, 2010;Kılıç ve diğerleri, 2015;Şamiloğlu, Kahraman ve Bağcı, 2016).…”
Section: Araştırma Bulgularıunclassified