2010
DOI: 10.1080/10494820.2010.500530
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Weblogs as instruments for reflection on action in teacher education

Abstract: This study examined the use of weblogs as a means to promote student teachers' reflective practice. The assumption that weblogs are suitable tools for supporting and stimulating reflection on action in teacher training and consequently for enhancing the students' ability to reflect, was explored. Three groups of student teachers used weblogs during an eight-week internship for reflection on teaching practice. Students were asked (a) to reflect on their own teaching experiences and (b) to provide peer feedback.… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1
1
1

Citation Types

3
48
1
14

Year Published

2011
2011
2020
2020

Publication Types

Select...
5
3

Relationship

0
8

Authors

Journals

citations
Cited by 89 publications
(66 citation statements)
references
References 34 publications
3
48
1
14
Order By: Relevance
“…The results of this study support those of previous research which found that participation in processes of joint reflection allows students to develop reflective skills provided that they receive specifically tailored assistance over the course of the process (Davis, 2006;Gelfuso & Dennis, 2014;Harford & MacRuairc, 2008;Postholm, 2008;Wopereis, Sloep, & Poortman, 2010;Yoon & Kim, 2010). Our findings therefore confirm the importance of assistance for the development of joint reflection.…”
Section: Discussionsupporting
confidence: 82%
See 1 more Smart Citation
“…The results of this study support those of previous research which found that participation in processes of joint reflection allows students to develop reflective skills provided that they receive specifically tailored assistance over the course of the process (Davis, 2006;Gelfuso & Dennis, 2014;Harford & MacRuairc, 2008;Postholm, 2008;Wopereis, Sloep, & Poortman, 2010;Yoon & Kim, 2010). Our findings therefore confirm the importance of assistance for the development of joint reflection.…”
Section: Discussionsupporting
confidence: 82%
“…However, the results also show that the mere presence of educational assistance is not sufficient to promote high levels of reflection (Davis, 2006;Gelfuso & Dennis, 2014;Harford & MacRuairc, 2008;Postholm, 2008;Wopereis, Sloep, & Poortman, 2010;Yoon & Kim, 2010), even if it is combined with processes of joint reflection, or if means (e.g., weblogs, videos) and artefacts (portfolios, journals, logbooks, etc.) that favour it are available.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 81%
“…Επίσης, ο κάθε χρήστης μπορεί να δημιουργήσει το δικό του ιστολόγιο (εικόνα 10), στο οποίο αναρτά περιεχόμενο κειμένου και πολυμέσων, όπως εικόνες και βίντεο, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία σε άλλους χρήστες τη δυνατότητα σχολίων, με τον άμεσο διαμοιρασμό περιεχομένου μεταξύ των χρηστών να βοηθά στην προώθηση συνεργατικού πνεύματος μεταξύ των χρηστών (Wopereis, Sloep & Poortman, 2010 προώθηση του συνεργατικού πνεύματος. Μάλιστα, σύμφωνα και με τα αποτελέσματα της πιλοτικής έρευνας, οι χρήστες έκριναν τη συμμετοχή τους ιδιαίτερα θετική ως προς την επικοινωνία, την ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών, μέσα από τις οποίες ενισχύθηκε η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση των χρηστών, καθώς το ίδιο το άτομο συμμετείχε ενεργά στην οικοδόμηση του περιεχομένου, δεχόταν κριτικές από άλλα μέλη ανταλλάσσοντας απόψεις.…”
Section: περιβάλλον εκπαιδευτικών εφαρμογών / εργαλείωνunclassified
“…Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας καταδείχτηκε ότι οι μαθητές μέσω των εφαρμογών web2.0 κατάφεραν να αναπτύξουν δεξιότητες αναζήτησης πληροφοριών και καλλιέργησαν το συνεργατικό γραπτό λόγο, αφού μετά την αναζήτηση των πληροφοριών προχωρούσαν στη συμμετοχική συγγραφή μέσω των συγκεκριμένων εργαλείων. Τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας δείχνουν να συμφωνούν με αντίστοιχες έρευνες στην διεθνή βιβλιογραφία αφού ο εύκολος και άμεσος διαμοιρασμός περιεχομένου μεταξύ των χρηστών (ποιοτικό χαρακτηριστικό) βοηθά στην προώθηση συνεργατικού πνεύματος μεταξύ των μαθητών (Reinhold, 2006· Wopereis, Sloep & Poortman, 2010.…”
Section: Web 20: οριοθέτησηunclassified
“…Προς την κατεύθυνση αυτή, μπορούν να συμβάλλουν, ολοκληρωμένα περιβάλλοντα επιμόρφωσης με τη χρήση των εφαρμογών web 2.0, συναρτήσει παιδαγωγικών προσεγγίσεων και οργανωτικών διαδικασιών, καθώς προσδίδουν σημαντικές δυνατότητες και δημιουργούν νέες ευκαιρίες για την ευέλικτη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών (Αναστασιάδης, 2008). Στο πλαίσιο της παρούσας εργασίας υποστηρίζεται ότι το εξ αποστάσεως επιμορφωτικό πρόγραμμα με θέμα «Η Αξιοποίηση του web 2.0 στο Σύγχρονο Σχολείο -Από τη Θεωρία στην Πράξη με έμφαση στη Συνεργασία, τη Δημιουργικότητα και την Κριτική Σκέψη», αποτελεί ένα πρώτο μικρό βήμα αξιοποίησης των εργαλείων web2.0 για την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας εκπαιδευτικών και μαθητών καθώς: Α) Αναδείχθηκε η αλληλεπιδραστικότητά τους με το χρήστη, ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό που διαθέτουν τα εργαλεία Web 2.0 (West & West, 2009), καθώς μέσω της ευχρηστίας τους (Wopereis, Sloep & Poortman, 2010), έγινε πιο εύκολος και άμεσος ο διαμοιρασμός περιεχομένου μεταξύ των χρηστών, στοιχείο που βοήθησε στην προώθηση συνεργατικού πνεύματος μεταξύ των επιμορφούμενων. Μάλιστα, σύμφωνα και με την αξιολόγηση του προγράμματος, ενισχύθηκε η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση των επιμορφούμενων, καθώς το ίδιο το άτομο συμμετείχε ενεργά στην οικοδόμηση του περιεχομένου, δεχόταν κριτικές από άλλα μέλη και συζητούσε με αυτά ανταλλάσσοντας απόψεις.…”
Section: συμπεράσματαunclassified