2020
DOI: 10.30910/turkjans.679913
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Yarı Kurak İklim Koşullarında Farklı Anaçlar Üzerinde Yetiştirilen Sofralık Üzüm Çeşitlerinin Bazı Çekirdek Özellikleri ile Yağ Asidi Kompozisyonlarının Belirlenmesi

Abstract: Özet Üzüm çekirdeklerinin kayda değer bir yağ içeriğine sahip olduğu uzun yıllardır bilinmesine karşın; üzüm çekirdeği yağının ticari olarak üretimi ancak son yıllarda yaygınlaşmıştır. Farklı üzüm çeşitlerinin yağ asitleri kompozisyonlarının ve çekirdek özelliklerinin incelendiği çalışmalar literatürde yaygın olmasına karşın; bağda kullanılan anacın bunlar üzerine etkilerinin ortaya konduğu araştırmalar kısıtlıdır. Bu çalışmada; farklı anaçlar (1103 P ve 110 R) üzerine aşılanmış sofralık üzüm çeşitlerinin (Red… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1

Citation Types

1
1
0
2

Year Published

2021
2021
2024
2024

Publication Types

Select...
5

Relationship

0
5

Authors

Journals

citations
Cited by 8 publications
(4 citation statements)
references
References 35 publications
1
1
0
2
Order By: Relevance
“…It has been reported that the stoma frequency of different grape varieties and rootstocks varied between 67.42 -178.03 stoma/mm 2 by [26], 150.0 -262.2 stoma/mm 2 by [27], 151.6 -189.3 stoma/mm 2 by [28]. The present findings of other stoma characteristics (stoma width, stoma length, stomata surface, stoma shape coefficient, potential conductivity index and relative stomata surface) in the study are similar to the results of previous studies [27,28,29,30,31].…”
Section: 73supporting
confidence: 90%
“…It has been reported that the stoma frequency of different grape varieties and rootstocks varied between 67.42 -178.03 stoma/mm 2 by [26], 150.0 -262.2 stoma/mm 2 by [27], 151.6 -189.3 stoma/mm 2 by [28]. The present findings of other stoma characteristics (stoma width, stoma length, stomata surface, stoma shape coefficient, potential conductivity index and relative stomata surface) in the study are similar to the results of previous studies [27,28,29,30,31].…”
Section: 73supporting
confidence: 90%
“…Bitkilerin lokal ekolojiye adaptasyonunun ve peyzaj kullanım değerlerinin ortaya konması için fizyolojik veriler önem taşımaktadır. Bitkilerin farklı özelliklerinin belirlenmesi neticesinde bitki kullanımlarında kentsel peyzaja katkı sağlayacağı, sürdürülebilir bir yapının tesis edilebileceği düşünülmektedir (Hatipoğlu ve Ak, 2018;2020).…”
Section: Araştırma Bulguları Ve Tartışmaunclassified
“…Bu veriler ışığında yaprak oransal su kapsamı (YOSK) [(YA-KA)/(TA-KA) x 100] formülü ile hesaplanmıştır (Sanchez ve ark., 2004;Doğan, 2018). Stoma yoğunluğunun belirlenmesinde Tırnak Cilası Yöntemi kullanılmıştır (Elçi, 1994;Odabaşıoğlu, 2020). Yapraklarda belirlenmiş noktalara tırnak cilası, ince bir kat halinde sürülmüş ve 15-20 dk kuruması beklenmiştir.…”
Section: Introductionunclassified
“…In particular, the characteristics of stomata in the species and the varieties of grapevine have been studied in relation to genotype, rootstock, and environmental conditions (Düzenli and Ağaoğlu, 1992;Shiraishi et al, 1996;Kara and Özeker, 1999;Marasalı and Aktekin, 2003;Gökbayrak et al, 2008;Rogiers et al, 2009;Keller, 2010;Hopper et al, 2014;İşçi et al, 2015;Boso et al, 2016;Uyak et al, 2016;Bodor et al, 2019;Doğan et al, 2020;Odabaşıoğlu, 2020;Candar et al, 2021;Copper et al, 2022). Currently, studies have been focused on the different stomatal types in grapevines, which have interested many plant species for decades.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%