2021
DOI: 10.22141/2224-0721.13.3.2017.104108
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Рівень Глікемії Та Інсулінорезистентності У хворих На цукровий Діабет 2-Го Типу, Діабетичну ретинопатію Та ожиріння

Abstract: Актуальність. Діабетична ретинопатія (ДР) є провідною причиною втрати зору у всьому світі. Мета дослідження: вивчити рівень глікемії та інсулінорезистентності у хворих на ДР на тлі цукрового діабету 2-го типу (СД2) і ожиріння. Матеріали та методи. Дослідження проведені в 137 пацієнтів (234 ока), розподілених на дві групи. Результати. Подано результати дослідження за допомогою двофакторного дисперсійного аналізу ступеня інсулінорезистентності як головного кластера метаболічного синдрому на різних стадіях ДР, а … Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1
1

Citation Types

0
1
0
2

Year Published

2021
2021
2021
2021

Publication Types

Select...
5

Relationship

1
4

Authors

Journals

citations
Cited by 5 publications
(3 citation statements)
references
References 7 publications
(5 reference statements)
0
1
0
2
Order By: Relevance
“…Нормальним рівнем глюкози натще вважали показник, менший від 5,6 ммоль/л [3]. Результати ПТТГ оцінювали відпо-відно до критеріїв ВООЗ [4].…”
Section: матеріали та методиunclassified
“…Нормальним рівнем глюкози натще вважали показник, менший від 5,6 ммоль/л [3]. Результати ПТТГ оцінювали відпо-відно до критеріїв ВООЗ [4].…”
Section: матеріали та методиunclassified
“…Оксидативный стресс может быть определен как дисбаланс между уровнем активных форм кислорода (АФК) (или кислородных радикалов) и антиоксидантной защитой в биологических тканях и системах [36]. АФК и активные формы азота являются основными типами окислителей.…”
Section: оксидативный стрессunclassified
“…Clinical and epidemiological studies which were carried out in Ukraine and abroad demonstrated the influence of hyperglycemia, arterial hypertension (АH) and dyslipidemia and to a lesser degree a high body mass index as well as a low level of physical activity and insulinresistance on frequency of occurrence and development of diabetic retinopathy (DRP) [1,14,15]. However the level of glycated hemoglobin (HbA1c) is the most essential risk factor for development and progression of DRP, it represents only 11 % of risk for retinopathy [6].…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%