2017
DOI: 10.17100/nevbiltek.288003
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Analitik Hiyerarşi Proses ve Bulanık Analitik Hiyerarşi Proses Yöntemleri Kullanılarak Yeşil Tedarikçi Seçimi Uygulaması

Abstract: Tedarikçi ilişkilerinde tedarikçi seçim kararı bir işletmenin en önemli başarı faktörlerinden biridir. Bu çalışmanın amacı yeşil tedarikçi seçiminin klasik tedarikçi seçimi ile olan farklılığını ve önemini ortaya koymaktır. Doğu Marmara bölgesinde makina imalatı sektöründe yer alan firmaların tedarikçi seçimi incelenmiştir. Anket yöntemi ile yeşil tedarikçi seçim kriterleri belirlenmiş ve önerilen kriterlerle yeşil tedarikçi seçimi AHP ve Bulanık AHP yöntemleri kullanılarak belirlenmiştir. Klasik tedarikçi seç… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1
1

Citation Types

0
3
0
4

Year Published

2019
2019
2024
2024

Publication Types

Select...
9
1

Relationship

0
10

Authors

Journals

citations
Cited by 27 publications
(7 citation statements)
references
References 11 publications
0
3
0
4
Order By: Relevance
“…(2) Different from classic methods this paper considers the three-stage decision making process which is the determination of alternatives and their weights with AHP, the ranking of suppliers with VIKOR and TOPSIS, determination of 422 best supplier alternative(s) to AHP-VIKOR-TOPSIS integrated model. In the previous studies [21]-[24] AHP method was preferred to select the best alternatives for SSP.…”
Section: Resultsmentioning
confidence: 99%
“…(2) Different from classic methods this paper considers the three-stage decision making process which is the determination of alternatives and their weights with AHP, the ranking of suppliers with VIKOR and TOPSIS, determination of 422 best supplier alternative(s) to AHP-VIKOR-TOPSIS integrated model. In the previous studies [21]-[24] AHP method was preferred to select the best alternatives for SSP.…”
Section: Resultsmentioning
confidence: 99%
“…İkinci uygulama, Buckley (1985) tarafından yamuk bulanık sayıların kullanılmasıyla geliştirilen bir modeldir (Kaptanoğlu & Özok, 2006)). Bir diğer uygulama, Chang'in 1996 yılında geliştirdiği genişletilmiş analiz yöntemidir (Denizhan, Yalçıner, & Berber, 2017). BAHP ile ilgili son uygulama Abdel-Kader ve Dugdale tarafından 2001 yılında önerilmiş olan, bulanık sayıların 1) tam üyelikler, (2) sağ taraftaki kısmi üyelikler ve (3) sol taraftaki kısmi üyelikler kısmını içeren yeni bir sıralama yöntemidir (Organ & Kenger, 2012).…”
Section: Bulanık Analitik Hiyerarşi Prosesi Yöntemiunclassified
“…They suggested that the proposed model evaluates suppliers according to qualitative and quantitative criteria. Denizhan et. al.…”
Section: İşletme Araştırmaları Dergisimentioning
confidence: 99%