2020
DOI: 10.33206/mjss.592332
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Bilgisayar Oyun Bağımlılığının Ailedeki Koruyucu Etkenler ve Kişisel Özellikler Açısından İncelenmesi

Abstract: Bu araştırmanın amacı; ortaokul öğrencilerinin bilgisayar oyun bağımlılığı düzeylerini ailedeki koruyucu etkenler ve kişisel özellikler açısından incelemektir. Çalışmada betimsel araştırma modellerinden genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini Bursa il merkezinde yer alan resmi ortaokullarda öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklem grubunu ise belirtilen evren içerisinden seçilen 945 öğrenci oluşturmuştur. Veri toplama araçları olarak "Çocuklar İçin Bilgisayar Oy… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1
1

Citation Types

0
1
0
4

Year Published

2020
2020
2024
2024

Publication Types

Select...
6

Relationship

0
6

Authors

Journals

citations
Cited by 6 publications
(5 citation statements)
references
References 0 publications
0
1
0
4
Order By: Relevance
“…Erkeklerin kızlara göre daha fazla oranla bilgisayar oyunu oynamayı bırakmakta zorlandığı, bilgisayar oyunlarını gerçek hayatla ilişkilendirdiği, bilgisayar oyunu oynamaktan diğer görevlerini aksattığı, bilgisayar oyunu oynamayı başka oyunlara tercih ettiği söylenebilir. Alan yazın tarandığında erkek öğrencilerin bilgisayar oyun bağımlılığının kızlara göre daha yüksek olduğunu destekleyen çalışmalara rastlanmaktadır (Aras, 2019;Erboy ve Vural, 2010;Gökçearslan ve Günbatar, 2012;Keser ve Esgi, 2012;Şahin ve Tuğrul, 2012;Taş ve Güneş, 2019;Tüfekçi, 2007;Yılmaz, 2008 ). TUİK'in yaptığı araştırmaya göre ülkemizde internet kullanım oranları 16-74 yaş grubundaki erkeklerde yüzde 81,8 iken kadınlarda yüzde 68,9 olduğu tespit edilmiştir (TUİK, 2019).…”
Section: Discussionunclassified
“…Erkeklerin kızlara göre daha fazla oranla bilgisayar oyunu oynamayı bırakmakta zorlandığı, bilgisayar oyunlarını gerçek hayatla ilişkilendirdiği, bilgisayar oyunu oynamaktan diğer görevlerini aksattığı, bilgisayar oyunu oynamayı başka oyunlara tercih ettiği söylenebilir. Alan yazın tarandığında erkek öğrencilerin bilgisayar oyun bağımlılığının kızlara göre daha yüksek olduğunu destekleyen çalışmalara rastlanmaktadır (Aras, 2019;Erboy ve Vural, 2010;Gökçearslan ve Günbatar, 2012;Keser ve Esgi, 2012;Şahin ve Tuğrul, 2012;Taş ve Güneş, 2019;Tüfekçi, 2007;Yılmaz, 2008 ). TUİK'in yaptığı araştırmaya göre ülkemizde internet kullanım oranları 16-74 yaş grubundaki erkeklerde yüzde 81,8 iken kadınlarda yüzde 68,9 olduğu tespit edilmiştir (TUİK, 2019).…”
Section: Discussionunclassified
“…The results of the hypothesis tests revealed that DL has a positive effect on the e-mail dimension of OPC. There are studies in the literature confirming the positive relationships between DL and OPC (Karadas ¸and Kara, 2021;Okumus ¸and Atilgan, 2021). DL includes not only knowing how to use digital technologies in daily life but also knowing how to use them efficiently, responsibly and productively (Stepanovi c, 2019).…”
Section: Structural Modelmentioning
confidence: 99%
“…Görüşme konuşmayı temel alarak katılımcıların duygularını, düşüncelerini ve deneyimlerini, saptama yönünden güçlü olduğundan dolayı nitel araştırmada kullanılan en yaygın veri toplama yöntemlerinden birisidir (Yıldırım ve Şimşek, 2016 ederken, erkek katılımcıların ise oyun bağımlılığı düzeylerinin kadın katılımcılara göre daha yüksek olduğunu tespit etmiştir. Bununla birlikte literatür incelendiğinde erkek katılımcıların internet bağımlılığı, dijital oyun bağımlılığı ve bilgisayar oyun bağımlılığı düzeylerin kadın katılımcılara oranla daha yüksek olduğunu tespit eden araştırmaların daha fazla olduğu saptanmıştır (Korkmaz ve Mehmedoğlu, 2018;Çakıcı, 2018;Balıkçı, 2018;Göldağ, 2018;Kıldıran, 2019;Aras, 2019;Acat, 2019;Kılıç, 2019). Bu araştırmada elde edilen sonuçlar ile alan yazın sonuçları karşılaştırıldığında gerek erkeklerin gerekse kadınların benzer davranış profillerine sahip olduğu söylenebilir.…”
Section: İşlemunclassified
“…Tarama modelleri, geçmişte ya da o anda var olan bir durumu var olduğu şekliyle betimlemeyen, tanımlamayı amaçlayan araştırma yaklaşımıdır (Karasar, 2016) Çakıcı, 2018;Balıkçı, 2018;Göldağ, 2018;Kıldıran, 2019;Aras, 2019;Acat, 2019;Kılıç, 2019). Bu araştırmada elde edilen sonuçlar ile alan yazın sonuçları karşılaştırıldığında gerek erkeklerin gerekse kadınların benzer davranış profillerine sahip olduğu söylenebilir.…”
Section: İşlemunclassified