1970
DOI: 10.14712/18047106.37
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Faktory ovlivňující postoje studentů gymnázií k vyučovacímu předmětu chemie

Abstract: Předkládaná studie je zaměřena na výzkum postojů studentů českých gymnázií k vyučovacímu předmětu chemie. Klade si za cíl zjistit zejména rozdíl v postojích z hlediska pohlaví, navštěvovaného ročníku a oblíbeného předmětu. Jako výzkumný nástroj byl použit dotazník s pětistupňovými škálovanými položkami Likertova typu, který byl administrován 552 studentům čtyř českých gymnázií. Pomocí faktorové analýzy byly položky rozděleny do čtyř kategorií: 1. Významnost chemie, 2. Oblíbenost a náročnost chemie, 3. Chemické… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1
1

Citation Types

0
1
0
3

Year Published

1970
1970
2020
2020

Publication Types

Select...
6

Relationship

0
6

Authors

Journals

citations
Cited by 7 publications
(4 citation statements)
references
References 3 publications
(1 reference statement)
0
1
0
3
Order By: Relevance
“…Výzkumná šetření prokazují neutrální až negativní postoje žáků k přírodovědným předmětům obecně (např. Rusek, 2013;Švandová & Kubiatko, 2012;Gedrovics et al, 2008;Höfer & Svoboda, 2005;Jarvis & Pell, 2002).…”
Section: Postoje Učitelů a žáKů K Výuce Přírodovědných Oborůunclassified
See 1 more Smart Citation
“…Výzkumná šetření prokazují neutrální až negativní postoje žáků k přírodovědným předmětům obecně (např. Rusek, 2013;Švandová & Kubiatko, 2012;Gedrovics et al, 2008;Höfer & Svoboda, 2005;Jarvis & Pell, 2002).…”
Section: Postoje Učitelů a žáKů K Výuce Přírodovědných Oborůunclassified
“…Při tom hrají významnou roli postoje a zájmy žáků k přírodovědným tématům. Výsledky těchto výzkumů naznačují spíše negativní postoje žáků k přírodním vědám (Gedrovics, Bílek, Janiuk et al, 2008;Švandová & Kubiatko, 2012). Možným východiskem je vysvětlování podstaty přírodních jevů, které žáci znají z každodenního života již od primárního (nebo dokonce preprimárního) vzdělávání.…”
unclassified
“…Školní výuka může, ale pochopitelně vůbec nemusí, tyto predispozice dále rozvíjet. Některé výzkumy naznačují, že atraktivitu a pozitivní vnímání výuky přírodovědných předmětů zvyšuje jejich propojení s poznatky každodenního života, využívání experimentů ve výuce nebo třeba využívání metod neformálního vzdělávání (Salmi 2003;Škoda & Doulík 2009;Švandová & Kubiatko 2012). Zanedbatelná není ani osobnost učitele (Prokop, Tuncer & Chudá, 2007).…”
Section: úVodunclassified
“…This was supported by further research [23] which found that pupils only study physics because of societal demands and not because they are interested in the area. In an analysis of the factors, which influence secondary school student attitudes to chemistry, authors of the study came to an interesting conclusion, finding that chemistry was among the more unpopular subjects [24]. Even in cases where teachers required and supervised regular, systematic preparation by students during their studies, statistically there was no significant impact on the students' final examination results in accounting subjects.…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%