2017
DOI: 10.17576/gema-2017-1701-11
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Gandaan Separa dalam Terminologi Bahasa Melayu: Analisis Sosioterminologi (Partial Reduplication in Malay Terminology: A Socio-terminological Analysis)

Abstract: ABSTRAKIstilah dibentuk untuk menyokong perbendaharaan kata bagi setiap ilmu yang dikembangkan. Persoalannya, bagaimanakah orang dahulu mencipta istilah sebelum adanya rumus dan peraturan? Walaupun ada pendapat yang mengatakan bahawa sebahagian besar istilah pada masa lalu dibentuk secara spontan, namun pasti ada kaedah tersendiri yang membantu bijak pandai dahulu mencipta istilah. Bahkan, beberapa hasil penelitian membuktikan bahawa masyarakat Melayu mencipta istilah berdasarkan pengalaman mereka berinteraksi… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1

Citation Types

0
2
0
1

Year Published

2021
2021
2021
2021

Publication Types

Select...
2

Relationship

0
2

Authors

Journals

citations
Cited by 2 publications
(3 citation statements)
references
References 0 publications
0
2
0
1
Order By: Relevance
“…Junaini Kasdan et al (2017) telah menjalankan kajian yang bertajuk 'Gandaan Separa dalam Terminologi Bahasa Melayu: Analisis Sosioterminologi' mendapati bahawa pembentukan istilah gandaan separa mengekalkan ragam kemelayuan istilah yang dibentuk, namun pembentukannya bukanlah dilakukan secara sembrono, sebaliknya mempunyai pola dan sistem yang teratur. Istilah dibentuk untuk menyokong perbendaharaan kata bagi setiap ilmu yang dikembangkan.…”
Section: Sorotan Literaturunclassified
“…Junaini Kasdan et al (2017) telah menjalankan kajian yang bertajuk 'Gandaan Separa dalam Terminologi Bahasa Melayu: Analisis Sosioterminologi' mendapati bahawa pembentukan istilah gandaan separa mengekalkan ragam kemelayuan istilah yang dibentuk, namun pembentukannya bukanlah dilakukan secara sembrono, sebaliknya mempunyai pola dan sistem yang teratur. Istilah dibentuk untuk menyokong perbendaharaan kata bagi setiap ilmu yang dikembangkan.…”
Section: Sorotan Literaturunclassified
“…Moreover, the creation of terms is formed through daily experience and according to the creativity of speakers and the local community (Kasdan, 2020). Kasdan, Haroon, Pa, and Idrus (2017) found that the formation of the term gain of a partial sustain the vagaries of the Malay term which was formed but its formation was not done haphazardly but have patterns and systems regularly. Terms are formed to support the vocabulary of each knowledge developed.…”
Section: Concept Of Terminologymentioning
confidence: 99%
“…Peel term concept described socioterminology approach, which combines data, analogy, philosophy, and cognition Malay speakers, not only can reveal the wisdom of Malay in determining the choice of terms but also highlight the Malay common sense. The analysis was carried out on 1,087 terms gain partial found in the corpus terms of Engineering and Science and Technology (S & T) found that while the establishment of term gain of a partial sustains the vagaries of the Malay term which was formed but its formation was not done haphazardly, but has a pattern and a regular system (Kasdan et al, 2017). Mohamad (2017) examine the new terms that are spread among the community and describe the aspects of its formation.…”
Section: Concept Of Terminologymentioning
confidence: 99%