2016
DOI: 10.17644/sbd.237575
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Genç Basketbolcularda Anjiotensin Dönüştürücü Enzim (ACE I/D) ve Alfa- Aktinin-3 (ACTN3 R577X) Gen Polimorfizmlerinin Belirlenmesi İçin Pilot Bir Çalışma

Abstract: Ç alışmamızda 17'si kız, 7' si erkek 24 genç basketbol oyuncusunda alfa-aktinin-3 (ACTN3) R577X ve anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) I/D polimorfizmlerinin dağılımlarının belirlemeyi amaçladık. Çalışmamıza gönüllü katılan oyunculardan DNA eldesi, ağız içi epitel hücrelerinden ticari kit kullanılarak gerçekleştirilmiştir. ACNT3 genotiplemesi için polimeraz zincir reaksiyonu-restriksiyon enzimi kesimi (PCR-RFLP) metodu, ACE içinse PCR metodu kullanılmıştır. ACTN3 genotipi için 16 oyuncu RR, 6' sı RX ve 2 oyun… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1
1

Citation Types

1
0
0
3

Year Published

2016
2016
2024
2024

Publication Types

Select...
6

Relationship

1
5

Authors

Journals

citations
Cited by 7 publications
(5 citation statements)
references
References 16 publications
1
0
0
3
Order By: Relevance
“…To test in football players. A similar study, Ulucan et al (20) performed on 24 young basketball players and reported DD, ID, and II genotypes as 46%, 50% and 4%, respectively in this study group. When the allelic distributions were examined, they stated that the D allele was 71% and the I allele was 29%.…”
Section: Resultssupporting
confidence: 83%
“…To test in football players. A similar study, Ulucan et al (20) performed on 24 young basketball players and reported DD, ID, and II genotypes as 46%, 50% and 4%, respectively in this study group. When the allelic distributions were examined, they stated that the D allele was 71% and the I allele was 29%.…”
Section: Resultssupporting
confidence: 83%
“…(22) Yukarıdaki çalışmaya benzer başka bir çalışma da genç basketbolcular üzerinde gerçekleştirilmiştir (28). 17'si kız, 7'si erkek olmak üzere toplam 24 genç milli basketbolcu üzerinde yapılan çalışmada 16 oyuncu RR, 6' sı RX ve 2 oyuncu da XX olarak bulunmuştur.…”
Section: Introductionunclassified
“…ACTN RR, RX ile XX olarak üç genotipe ayrılmaktadır (Macarthur ve North, 2004;Roth ve Guth, 2013). Literatür içerisinde yapılan çalışmalar incelendiğinde yüksek kas kasılma gücü ile R allel arasında pozitif bir ilişki olduğu; iyi dayanıklılık performansını ise X allel dağılımının sağladığı görülmektedir (Ulucan, 2015, Ahmedov vd., 2013.…”
Section: Alfa Actinin-3 (Actn3) R577x Polimorfizmiunclassified