2000
DOI: 10.2139/ssrn.246375
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Knowledge, Technology And Economic Growth: Recent Evidence From OECD Countries

Abstract: Standard-Nutzungsbedingungen:Die Dokumente auf EconStor dürfen zu eigenen wissenschaftlichen Zwecken und zum Privatgebrauch gespeichert und kopiert werden.Sie dürfen die Dokumente nicht für öffentliche oder kommerzielle Zwecke vervielfältigen, öffentlich ausstellen, öffentlich zugänglich machen, vertreiben oder anderweitig nutzen.Sofern die Verfasser die Dokumente unter Open-Content-Lizenzen (insbesondere CC-Lizenzen) zur Verfügung gestellt haben sollten, gelten abweichend von diesen Nutzungsbedingungen die in… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1
1
1

Citation Types

0
55
0
7

Year Published

2001
2001
2020
2020

Publication Types

Select...
9
1

Relationship

0
10

Authors

Journals

citations
Cited by 72 publications
(62 citation statements)
references
References 45 publications
(32 reference statements)
0
55
0
7
Order By: Relevance
“…The study by Bassanini, Scarpetta, & Visco (2000) revealed that innovation has a highly significant impact on driving the economic performance of Australia. The Country has adopted multifactor productivity (MFP) through which the industries are able to deliver higher proficiency in the use of labor and capital (Gretton, Gali, & Parham, 2004).…”
Section: Relationship Of Innovation With Economic Growth In Australiamentioning
confidence: 99%
“…The study by Bassanini, Scarpetta, & Visco (2000) revealed that innovation has a highly significant impact on driving the economic performance of Australia. The Country has adopted multifactor productivity (MFP) through which the industries are able to deliver higher proficiency in the use of labor and capital (Gretton, Gali, & Parham, 2004).…”
Section: Relationship Of Innovation With Economic Growth In Australiamentioning
confidence: 99%
“…Pierwszą z tez dotyczących źródeł tego fenomenu było wskazanie na zjawisko zmiany technologicznej, związanej z rosnącą rolą technologii teleinformatycznych w dynamicznie rozwijającej się globalnej gospodarce wiedzy [Bassanini, Scarpetta, Visco, 2000]. Jednak badania prowadzane przez OECD w odniesieniu do najwyżej rozwiniętych krajów świata ukazały, że tradycyjnie definiowane zasoby, takie jak technologia, np.…”
Section: Kluczowe Determinanty Efektywności Systemu Instytucjonalnegounclassified
“…Zjawisko to zanikło na początku lat 90., gdzie część krajów najwyżej rozwiniętych była w stanie znacząco podnieść swoje makroekonomiczne tempo wzrostu produktywności, natomiast pozostała grupa pozostała na starej ścieżce wzrostu (zob. [Bassanini, Scarpetta, Visco 2000]). Zjawisko to trudno jest wyjaśnić nie tylko na gruncie neoklasycznych modeli wzrostu gospodarczego, gdzie kraje o zbliżonym dostępie do kapitału rzeczowo-finansowego i jakości kapitału ludzkiego na podobnym poziomie, w warunkach relatywnie sprawnie działających mechanizmów rynkowych, powinny należeć do jednego klubu konwergencyjnego (zob.…”
Section: Efektywność Instytucji W Warunkach Globalnej Gospodarki Wiedzyunclassified