2021
DOI: 10.33417/tsh.837053
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Medyada “Öteki” Olmak: Sığınmacılara Yönelik Söylemin İnşası ve Yeniden Üretimi

Abstract: Bu çalışmanın temel amacı, sığınmacıları ve mültecileri suç ve şiddetle ilişkilendiren söylemlerin Türkiye yazılı basınında nasıl inşa edildiğini ve yeniden üretildiğini anlamaya çalışmaktır. Bu çerçevede Laclau ve Mouffe'un söyleme ilişkin düşünceleri temel alınmıştır. Çalışma, nitel araştırma desenlerinden durum deseni çalışmasıdır. Verilerin toplanmasında amaçlı örneklem stratejilerinden ölçüt örneklem kullanılmıştır. Araştırmanın verilerini, 2010 ile 2020 yılları arasında Hürriyet (161 haber) ve Sözcü (115… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1

Citation Types

0
1
0
2

Year Published

2021
2021
2022
2022

Publication Types

Select...
3

Relationship

0
3

Authors

Journals

citations
Cited by 3 publications
(3 citation statements)
references
References 17 publications
0
1
0
2
Order By: Relevance
“…Labels such as "Syrian thief, Syrian beggar, Syrian neighborhood" in the news about Syrian refugees make it easier to associate negative characteristics with Syrians and legitimizes labeling Syrians as 'the other' (Polat & Kaya, 2017, p. 46). In another study, it was observed that the language of the news in the media caused refugees to be seen as a threat (Bulgurcuoğlu & Aykutalp, 2021). The belief that refugees will cause social problems strengthens the perception of them as a threat (Ersoy & Ala, 2019).…”
Section: Arab Spring Turning Into Wintermentioning
confidence: 96%
“…Labels such as "Syrian thief, Syrian beggar, Syrian neighborhood" in the news about Syrian refugees make it easier to associate negative characteristics with Syrians and legitimizes labeling Syrians as 'the other' (Polat & Kaya, 2017, p. 46). In another study, it was observed that the language of the news in the media caused refugees to be seen as a threat (Bulgurcuoğlu & Aykutalp, 2021). The belief that refugees will cause social problems strengthens the perception of them as a threat (Ersoy & Ala, 2019).…”
Section: Arab Spring Turning Into Wintermentioning
confidence: 96%
“…Yapılan haberlerde iki ana temanın ortaya çıktığı görülmektedir. Bunlardan ilki ekonomik yük, toplumsal anomaliler, suç, tehdit, karmaşa ve çatışma üzerinden oluşan "olumsuz" bir bakış, diğeri ise Suriyeli sığınmacıların yaşadıkları zorluklar üzerinden oluşan "mağdur" olduklarına yönelik bir bakıştır (Bulgurcuoğlu ve Aykutalp, 2021;Efe 2019;Göker ve Keskin, 2015;Paksoy ve Şentöregil, 2018;Sert ve Danış, 2020). Hem sosyal medya hem de Türk medyasında Suriyeli sığınmacılar konusunda yapılan araştırmalardan bazılarının nefret söylemi açısından konuyu incelediği görülmektedir.…”
Section: Medya Ve Sığınmacılarunclassified
“…Bu araştırma sonuçları Suriyeli sığınmacılara yönelik sosyal medya ortamında ötekileştirici bir dilin daha fazla kullanıldığını göstermektedir. (Karamete, 2019;Yıldız, 2018;İşçi ve Uludağ, 2019;Bulgurcuoğlu ve Aykutalp, 2021;Taşdelen, 2020). Bu kapsamda Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılara karşı Türk toplumunda olumlu ya da olumsuz bir algının oluşmasında medyanın etkisinin olduğu söylenebilir (Özdemir, 2017: 124).…”
Section: Medya Ve Sığınmacılarunclassified