2020
DOI: 10.18016/ksutarimdoga.vi.694060
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Muş İli Besi Sığırcılığı İşletmelerinin Bazı Yapısal Özelliklerinin Belirlenmesi

Abstract: Bu araştırmada, sığır besi işletmelerinin bazı yapısal özelliklerini belirlemek amacıyla Muş İlinde 368 işletme sahibiyle yüz yüze anket çalışması yapılmıştır. Buna göre, işletmecilerin ortalama yaşı 44.74 yıl, hayvancılık yaptığı süre 20.0 yıl ve işletmelerde bulunan hayvan sayısı ortalama 41.72 baş olarak belirlenmiştir. İşletmecilerin eğitim düzeyi genellikle ilkokul (%45.8) ve ortaokul (%33.6) olarak tespit edilmiştir. Okuryazar olmayan işletmecilerin oranı %4.1 ve üniversite mezunu olanların oranı ise sad… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
2
1

Citation Types

0
3
0
2

Year Published

2021
2021
2022
2022

Publication Types

Select...
6

Relationship

0
6

Authors

Journals

citations
Cited by 11 publications
(5 citation statements)
references
References 7 publications
0
3
0
2
Order By: Relevance
“…In similar studies conducted in Turkey, it was reported that general cleaning practice was carried out in the cattle enterprises at least once, twice or more in a year (Ünalan et al, 2013;Aydın et al, 2016;Güler et al, 2017). conducted in other regions of Turkey (Tilki et al, 2013;Şahanoğlu and Koçak, 2014;Aydın et al, 2016;Demirhan and Yenilmez, 2019;Bakır and Kibar, 2020). The findings on the types of manure usage are presented in Figure 9.…”
Section: Resultsmentioning
confidence: 80%
See 2 more Smart Citations
“…In similar studies conducted in Turkey, it was reported that general cleaning practice was carried out in the cattle enterprises at least once, twice or more in a year (Ünalan et al, 2013;Aydın et al, 2016;Güler et al, 2017). conducted in other regions of Turkey (Tilki et al, 2013;Şahanoğlu and Koçak, 2014;Aydın et al, 2016;Demirhan and Yenilmez, 2019;Bakır and Kibar, 2020). The findings on the types of manure usage are presented in Figure 9.…”
Section: Resultsmentioning
confidence: 80%
“…Han and Bakır (2010) reported that 52.1% of the enterprises in Ergani district used manure burning for heating purposes and 35.3% used it as fertilizer in the field. Bakır and Kibar (2020), on the other hand, reported that the obtained manure was utilized by burning for heating (48.7%), as fertilized in the field (19.0%) or by selling (5.0%).…”
Section: Resultsmentioning
confidence: 99%
See 1 more Smart Citation
“…Köseman ve Şeker (2016) Malatya'da yaptıkları çalışmada, ahırların %11,3'ü altlık materyali olarak kuru gübreyi, %9,8'inin talaşı, %1,6'sı samanı tercih ettiklerini, işletmelerin %77,3 ünün de duraklarda altlık malzemesi kullanmadıklarını bildirmişlerdir. Muş ilinde incelenen süt sığır işletmelerinde de, ahırların yarıdan fazlasında (%66,5) altlık kullanılmakta olup, en yaygın olarak bulunan altlıkların, saman (%55,6) ve kurutulmuş hayvan gübresi (%23,4) olduğu tespit edilmiştir (Bakır ve Kibar, 2020).…”
Section: Altlık (Yataklık) öZellikleriunclassified
“…Son yıllarda, gerek Türkiye'de ve gerekse bazı ülkelerin farklı bölgelerinde faaliyette bulunan sığırcılık işletmelerinin durumları ile özellikle mevcut sığır barınaklarına ait yapısal özelliklerinin incelendiği araştırmaların yoğunlaştığı görülmektedir (Mattiello ve ark., 2005;Kaygısız ve Tümer 2009;Vasseur ve ark., 2010;Bayraktar ve ark., 2010;Uğurlu ve Şahin 2010;Han ve Bakır, 2010;Sheppard ve ark., 2011;Tilki ve ark., 2013;Şahin ve Karadağ Gürsoy 2016;Turhan, 2016;Güler ve ark., 2017;Medrano-Galarza 2017;Bakır ve Kibar, 2020;Thompson ve ark., 2020;Andrews ve ark., 2021). Söz konusu çalışmaların belirli periyotlarla daha yaygın bir şekilde yenilenmesi böylece sığırcılık sektöründeki değişimlerin ve yeni yönelimlerin belirlenmesi ile mevcut problemlere çözüm üretilmesi yanı sıra ileriye yönelik gerçekçi plan ve programların oluşturulmasında ayrı bir önem taşımaktadır (Şeker ve ark., 2012).…”
Section: Introductionunclassified