2019
DOI: 10.17494/ogusbd.555081
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Öğretmen Adaylarının Eğitim İnançlarının Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi

Abstract: Bu araştırmanın genel amacı, öğretmen adaylarının benimsedikleri eğitim inançlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini sınıf öğretmenliği, fen bilgisi öğretmenliği ve pedagojik formasyon programlarında öğrenim gören 303 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırma verileri Yılmaz, Altınkurt ve Çokluk (2011) tarafından geliştirilen Eğitim İnançları Ölçeği ile toplanmıştır. Araştırma sonucunda öğretmen adaylarının en çok benimsedikleri eğitim inancının varoluşçuluk, en az benims… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1

Citation Types

0
2
0
2

Year Published

2021
2021
2024
2024

Publication Types

Select...
6

Relationship

0
6

Authors

Journals

citations
Cited by 11 publications
(4 citation statements)
references
References 14 publications
0
2
0
2
Order By: Relevance
“…Therefore, it can be said that female preservice teachers have more traditional philosophical views than male pre-service teachers. This result contradicts with the findings of the studies (Alkın-Şahin et al, 2014;Aslan, 2017;Berkant & Özaslan, 2019;Biçer et al, 2013;Kozinoğlu & Erden, 2018;Kumral, 2015;Sönmez-Ektem, 2019;Yılmaz & Tosun, 2013) suggesting that females have contemporary educational philosophies and males have more traditional educational philosophies. On the other hand, no significant difference was observed in the total mean score of the scale and the contemporary EP sub-dimension.…”
Section: Discussion Conclusion and Suggestionsmentioning
confidence: 69%
“…Therefore, it can be said that female preservice teachers have more traditional philosophical views than male pre-service teachers. This result contradicts with the findings of the studies (Alkın-Şahin et al, 2014;Aslan, 2017;Berkant & Özaslan, 2019;Biçer et al, 2013;Kozinoğlu & Erden, 2018;Kumral, 2015;Sönmez-Ektem, 2019;Yılmaz & Tosun, 2013) suggesting that females have contemporary educational philosophies and males have more traditional educational philosophies. On the other hand, no significant difference was observed in the total mean score of the scale and the contemporary EP sub-dimension.…”
Section: Discussion Conclusion and Suggestionsmentioning
confidence: 69%
“…Çelik and Orhan (2016), on the other hand, found no difference in the educational beliefs of pre-service teachers in their study. In these studies on the educational belief dimensions of pre-service teachers in the literature, educational beliefs were high in the dimension of contemporary phlisophy of education (Alkın-Şahin, Tunca, & Ulubey, 2014; Aslan, 2017;Berkant & Özaslan, 2019;Biçer, Er & Özel, 2013;Demirtaş & Battal Karaduman, 2016;Gökbulut, 2020;Kahramanoğlu & Özbakış, 2018;Sönmez Ektem, 2019;Tunca, Alkın-Şahin, & Oğuz, 2015;Yaralı, 2018;Yılmaz, Altınkurt, & Oğuz, 2012). In addition, Eğmir (2019) concluded that teachers and pre-service teachers generally had a belief in contemporary philosophy of education, in a study that analyzed studies conducted in Türkiye on educational beliefs.…”
Section: Discussionmentioning
confidence: 99%
“…Bu araştırma sonucundan da hareketle, öğretmenlerin daha çok çağdaş eğitim felsefelerini benimsemeleri onların sınıf ortamında birey merkezli metodolojileri temel alarak, katı ve otoriter disiplin anlayışından uzak duracakları söylenebilir. Ayrıca öğretmenlerin Türkiye'de yürürlükte olan yapılandırmacı eğitim yaklaşımını benimsemiş olabileceklerinin de sonucu etkilediği söylenebilir (Berkant & Özaslan, 2019). Alan yazın incelendiğinde bazı öğretmenlerin aynı anda birden fazla eğitim felsefesi benimseyebilecekleri de görülmüştür (Hayırsever & Oğuz, 2017;Koçak, Ulusoy & Önen, 2012).…”
Section: Tartışma Sonuç Ve öNerilerunclassified
“…Ancak esasicilik eğitim felsefesini erkek öğretmenlerin daha fazla benimsedikleri görülmüştür. İlgili alan yazın incelendiğinde öğretmen veya öğretmen adaylarının cinsiyetlerinin, sahip oldukları eğitim felsefeleri üzerinde bir etki yaratmadığı sonuçlarına ulaşılmıştır (Aybek & Aslan, 2017;Berkant & Özaslan, 2019;Çelik ve Orçan, 2016;Yokuş, 2016). Buna rağmen Kumral (2015) erkek öğretmen adaylarının, öğretim ortamlarına yönelik daha geleneksel (pozitivist, modernist) düşündüğünü; kadın öğretmen adaylarının ise daha popüler (post pozitivist, yapılandırmacı) düşündüklerini belirtmiştir.…”
Section: Tartışma Sonuç Ve öNerilerunclassified