2016
DOI: 10.17556/jef.27258
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Öğretmen Adaylarının Eleştirel Düşünme Eğilimlerinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi

Abstract: ÖzetAraştırmada öğretmen adaylarının eleştirel düşünme eğilimlerini cinsiyet, öğrenim görülen anabilim dalı, alan (sosyal-fen) ve sınıf düzeyi değişkenlerine göre incelemek amacıyla Afyon Kocatepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde 2013-2014 öğretim yılında öğrenim gören 278 öğretmen adayı ile çalışılmıştır. Araştırmada genel tarama modeli kullanılmıştır. Sonuçta araştırmaya katılan öğretmen adaylarının eleştirel düşünme eğilimi ve alt boyutlarında olumlu yönde bir düzeye sahip oldukları ve cinsiyete göre eleşt… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
2
1
1

Citation Types

2
17
0
22

Year Published

2017
2017
2019
2019

Publication Types

Select...
7

Relationship

0
7

Authors

Journals

citations
Cited by 41 publications
(41 citation statements)
references
References 10 publications
2
17
0
22
Order By: Relevance
“…Ay and Akgöl [47], in their study entitled "Critical Thinking Power and Gender, Age and Grade Level", found that the students' critical thinking power varies significantly by gender in favor of the female students. Female students' having higher cores is a finding parallel to the findings reported by many other studies [27,44,48,49,50,51,52,53,53,54,55,56].…”
Section: Discussion Results and Suggestionssupporting
confidence: 88%
“…Ay and Akgöl [47], in their study entitled "Critical Thinking Power and Gender, Age and Grade Level", found that the students' critical thinking power varies significantly by gender in favor of the female students. Female students' having higher cores is a finding parallel to the findings reported by many other studies [27,44,48,49,50,51,52,53,53,54,55,56].…”
Section: Discussion Results and Suggestionssupporting
confidence: 88%
“…Having considered the problems that emerge in our daily lives are a kind of problem, and problem-solving skills enable individuals to overcome these kinds of problems. Therefore, problem-solving skills, which have an important place not only in mathematics but also in our real life, should be turned into one of the 21st century teaching methods (Ocak & Eğmir, 2014).…”
Section: Introductionmentioning
confidence: 99%
“…Sınıf düzey değişkenine göre yapılan analizler sonucunda örneklemi oluşturan öğretmen adaylarının eleştirel düşünme eğilimlerinin anlamlı bir farklılık göstermediği belirlenmiştir. Elde edilen bu sonuç daha önce yapılan diğer çalışmalarla da paralellik göstermektedir (Bayrak, 2014;Güneş, Barış ve Kırbaşlar 2013;Yüksel, Uzun ve Dost 2013;Tümkaya 2011;Alper 2010;Ocak, Eymir ve Ocak, 2016). Üniversite öğrencilerinin eleştirel düşünme becerilerinin sınıf düzeylerine göre farklılık göstermediğine yönelik ulaşılan bu sonuçlar alan yazında yapılan diğer çalışmaların sonuçlarıyla örtüşmemektedir (Akar, 2007;Durukan ve Maden 2010;Akkaya 2015;Koçak, Kurtlu, Ulaş ve Epçaçan).…”
Section: Tartışma Ve Sonuçunclassified
“…Bu nedenle 3. sınıf öğrencilerine ulaşmak tercih edilmiştir. Alan yazında birçok çalışmada üniversite öğrencilerinin öğrenim gördüğü sınıf düzeyinin eleştirel düşünme becerilerini etkileyip etkilemediği araştırılmıştır (Alper 2010;Bayrak, 2014;2011;Ocak, Eymir ve Ocak, 2016;Yüksel, Uzun ve Dost 2013). Tüm bunlara bağlı olarak 1. ve 3. sınıfta öğrenim görmekte olan öğretmen adaylarının eleştirel düşünmeye yönelik tutumları değerlendirilmek istenmiştir.…”
Section: Introductionunclassified