2014
DOI: 10.12984/eed.54545
|View full text |Cite
|
Sign up to set email alerts
|

Öğretmen Adaylarının Siber Zorbalık Duyarlılıkları ve Siber Zorbalık Duyarlılık Ölçeğinin Bazı Psikometrik Özellikleri

Abstract:  İbrahim UYSAL  Güler DUMAN  Elif YAZICI  Merve ŞAHİN  ÖzSon yıllarda bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler, zorbalığının yeni bir biçimi olan siber zorbalık kavramını ortaya çıkarmıştır. Siber zorbalık insanların hayatlarını olumsuz yönde etkileyen toplumsal bir sorun haline gelmiştir. Siber zorbalığın olumsuz yönlerini azaltmada ve siber zorbalık ile başa çıkmada anahtar unsur ise siber zorbalık duyarlılığına sahip olmaktır. Bu araştırmanın amacı, öğretmen adaylarının siber zor… Show more

Help me understand this report

Search citation statements

Order By: Relevance

Paper Sections

Select...
1
1
1
1

Citation Types

2
2
2
2

Year Published

2016
2016
2023
2023

Publication Types

Select...
8

Relationship

0
8

Authors

Journals

citations
Cited by 9 publications
(8 citation statements)
references
References 23 publications
(17 reference statements)
2
2
2
2
Order By: Relevance
“…shows that college students who participated in this study possess high levels of cyberbullying awareness. Results of this study are similar to findings obtained from a variety of studies conducted by Gezgin and Çuhadar (2012), Uysal, Duman, Şahin, and Yazıcı (2014), Aktan and Çakmak (2015), Dikmen and Çağlar (2017), Odacı and Çelik (2018), Kozan and Özek (2019), Bridge and Doğan (2019), Hendekçi andKadiroğlu (2020), andGelmez (2020). Similarly, in their study, Uysal, Duman, Şahin, and Yazıcı (2014) found that participants were well aware of the types of cyberbullying they might encounter in digital environments and tend to take necessary measures to ensure their personal cybersecurity against potential cyberattacks.…”
Section: Analysis Of the Question "supporting
confidence: 90%
“…shows that college students who participated in this study possess high levels of cyberbullying awareness. Results of this study are similar to findings obtained from a variety of studies conducted by Gezgin and Çuhadar (2012), Uysal, Duman, Şahin, and Yazıcı (2014), Aktan and Çakmak (2015), Dikmen and Çağlar (2017), Odacı and Çelik (2018), Kozan and Özek (2019), Bridge and Doğan (2019), Hendekçi andKadiroğlu (2020), andGelmez (2020). Similarly, in their study, Uysal, Duman, Şahin, and Yazıcı (2014) found that participants were well aware of the types of cyberbullying they might encounter in digital environments and tend to take necessary measures to ensure their personal cybersecurity against potential cyberattacks.…”
Section: Analysis Of the Question "supporting
confidence: 90%
“…Araştırmanın sonuçları cinsiyete göre incelendiğinde; kızların erkeklere göre siber zorbalığa duyarlılıkları anlamlı düzeyde daha yüksektir. Uysal, Duman, Yazıcı ve Şahin (2014)'in öğretmen adayları ile yaptığı araştırmalarında SZD puanlarının cinsiyete göre farklılık göstermediği görülmüştür (Uysal, Duman, Yazıcı ve Şahin, 2014). Dikmen ve Çağlar (2017) öğretmen adayları ile yaptıkları çalışmalarında kadınların erkeklere göre siber zorbalık duyarlılıklarının yüksek olduğunu ortaya koymuştur.…”
Section: Szd Düzeyinin Internete Girme Süresine Göre Sonuçlarıunclassified
“…Tablo 9'da görüldüğü üzere, araştırmaya katılan öğretmenlerin çevrimiçi teknolojiler öz-yeterliklerinin kıdem değişkenine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği görülmektedir (F= 11.359, p˂.05 (Ayas & Horzum, 2011;Beringer, 2011;Gezgin & Çuhadar, 2012;Ryan, Kariuki & Yilmaz, 2011;Yenilmez, 2012;Yenilmez & Seferoğlu, 2013;Uysal, Duman, Yazıcı & Şahin 2014;Yılmaz, 2010). Ancak, sanal zorbalığın öğrenciler arasında yaygın olduğunu düşünen ve sanal zorbalığın farkında olan öğretmenlerin sayısının az olduğu bulgusu elde edilen araştırmalar da alanyazında yer almaktadır (Mark, 2009;Singh, 2009).…”
Section: Yöntemunclassified